Комикс персонажи, които  дебютират първо на екрана

Комикс персонажи, които дебютират първо на екрана

29/03/2019 0 By kiril dimanov

Светът на комиксите е изпълнен с чудесни персонажи, които ни  вдъхновяват, разсмиват, учат или дори плашат. Предвид  дългата история на комиксите като медия, не е чудно, че на страниците им са се зародили такива запомнящи се образи. За това и никак не е изненадващо, че когато  светът на определен персонаж се пренесе на малък или голям екран заедно със заобикалящите го приятели  или врагове смятаме , че всички от тях идват от комиксите. Но не е така. Днес ще си поговорим  за няколко персонажа от света на комиксите, които всъщност не произхождат от тях, а от екрана и чак  след това се появяват в комиксите. Формулата е наопаки, тоест. 🙂

Смятам съвсем нагло да пропусна до болка позната на всички и придобила свръх популярност вече Харли Куин, всички знаят(или би трябвало), че тя идва от превъзходната анимационна поредица за Батман от 1992ра и след като  става любимка на феновете прави  скок и към  комиксите. Предпочитам  да се концентрираме върху други пресонажи, над които се хвърля по-малко  светлина. Хайде!

Рене Монтоя– вече гореспоменатия анимационен сериал  за Батман е дебютната сцена не само на Харли Куин, но и на още много оригинално създадени  персонажи. Сред тях е и Рене Монтоя, която е вторият по популярност персонаж роден  от тази анимация сред Харли. Рене работи в Готъмската полиция като част от Специалния отряд за борба с престъпността, като  често  си партнира с Харви Бълок, че понякога и със самия Батман.

Монтоя прави скока от екрана към комиксите същата година, когато и анимационият сериал  дебютира на екран, а по-късно  става един от водещите персонажи в чудесната комикс поредица „Gotham Central”, където е забъркана в доста проблеми от Two-Face.  Официалният и дебют в комиксите е преди  това в “Batman” #475 от 1992ра година. Съдбата обаче е определила на Монтоя да стане нещо повече от обикновен полицай- през 2011та в поредицата рибуут “The New 52”, тя се превръща в новата версия на героя The Question. Рене Монтоя е  известна  и с това, че от дебюта си  в телевизията, през минаването към  комиксите пак и има телевизионно появяване в сериала „Готъм” като  така затваря кръга. Наистина персонаж, който  заслужава внимание, особено като  The Question.

Lock-Up- продължаваме с персонажите, дебютирали в анимациония сериал „Батман” с един по-слабо  известен злодей, а имено Lock-Up. Създаден от писателя и сценарист Пол Дини(който  създава и Харли Куин), Lock-Up дебютира в епизода наречен…ами Lock-Up. Истинското му име е Лайл Болтън и е специалист в изработката и боравенето  с високо технологични охранителни и затворнически  системи. В  епизода от анимацията Болтън работи в Уейн Ентърпрайз и е препоръчан от Брус Уейн за позицията на началник  на охраната в Аркам. Поемайки работата, Болтън превръща Аркам едва ли не в полицейска държава, а методите му отиват твърде далеч, показвайки, че той  е твърде вманиачен  в работата си и даже иска да наложи  свой  собствен  режим над Готъм.  След като  Уейн  научава за терорът, който налага над Акрам и обитателите му, Болтън е уволен, което води  до завръщането му като Lock-Up.

Въпреки, че се появява само  в този  епизод и не е печели място като  любимец на феновете като  Харли и Монтоя, Lock-Up все пак  дебютира и  в комиксите първо  с кратко появяване в „Robin”#24 от 1996та,  а след това и в „Detective Comics” #694 oт същата година. Пълно появяване прави в „Detective Comics #697-699, където  залавя Two-Face и го затваря в  създаден от него затвор. Там Lock-Up държи и други заловени преди  това престъпници и гангстери, над които  налага своето изкривено  виждане за справедливост.

Мърси Грейвс– анимационият сериал  за Батман, обаче далеч не е единственото място , където известни персонажи  дебютират. След като  колегата му  Супермен  се сдобива и  със свой  сериал  в същата анимационна вселена,  два добри женски персонажа скачат от малкия екран  в комиксите. Първа е Мърси  Грейвс, която не  само, че започва пътя си от анимациония сериал за Човека от Стоман и след това минава и през комиксите, но и става основно вдъхнвение за друг персонаж в сериала „Смолвил”.  В анимацията, Мърси  е личен  бодигард и  шофьор на Лекс Лутър и след време, точно като  Харли прави  достатъчно впечатление, че да бъде представена официлно  в комиксите по  време на арката „No Man’s Land”.  Мърси също  така става и супер герой в комиксите като част от групата Infinity Inc.

 

В по-късните сезони на „Смолвил” се появява Тес Мърсър, която  е комбинация между Мърси  Грейвс и Ив Тескмакър от първия филм за Супермен с Кристофър Рийв. Така Мърси наполовина пак  се озовава на малкия екран, но  с друга версия, за която обаче няма да казвам повече. Мърси също  така се появява и в “The New 52” по  време на арката „Forever Evil” като  служител на Лекс Корп. и помага на Лутър да управлява компанията си, след като  той се присъединява към  Лигата на Справедливостта. Мърси отново има и телевизионно появяване с нова версия, този път в 4ти  сезон на сериала „Супергърл”, този път като основно  лице в анти-извънземното движение на име „Human First“.

Livewire- вторият оригинален  женски персонаж, който дебютира в анимационият сериал „Супермен” и след това се пренася в комиксите.  Лесли Уилис е млада и устата радио водеща, която не се страхува да се заяжда дори  със Съпермен  в ефир, настройвайки хората срещу него. По време на живо предаване на открито, настъпва буря и Лесли претърпява злополука със светкавица. Това я превръща в Livewire- мадама с бяла кожа и щръкнала коса, но и със способността да контролира електричеството.

Дебютът и в анимацията е през 90те, но Лесли се прехвърля в комиксите чак през 2006та, като  историята и мотивацията и не са променени по никакъв начин, освен че е притежавала някакви електрически  сили още от малка. След известно  време Livewire е превърната в анти герой  в комиксите, но  по-късно някои писатели отново си  я правят злодей. Освен, че тя се появява и в някои други анимации на DC, версия на Livewire цъфва и в „Супергърл”, като отново историята и е почти  същата, но  тук тя е враг  на Супергърл.

Агент Фил Колсън– без съмнение най-добре изграденият персонаж, оригинално създаден за MCU за да бъде представител  на „обикновения човек” в лицето на зрителите.  Кларк  Грег се справя повече от забележително в ролята на чаровно усмихнатия агент от S.H.I.E.L.D , който  даже е и фен на Капитан  Америка,а  зрителят може да следи всяка на пръв поглед налудничава случка в MCU през очите на Колсън. Не бе изненадващо, че популярността му нарастна толкова много и бързо, до  етап, в който животът му трябваше да приключи за да се окаже свързващото звено между Отмъстителите.

От големия екран Колсън се прехвърли и на малкия в сериала „Agents of S.H.I.E.L.D”, че даже и  с роля в анимациония сериал “Ultimate Spider-Man”, но не преди  това да бъде представен и в комиксите, където  може да го  срещнете и  до  ден  днешен. Официалният му  дебют там е в мини-поредицата „Battle Scars”, като  Колсън  си  е същия симпатяга и в комиксите.

Джон Дигъл- сериалът „Arrow” свърши повече от работа като представи Зелената Стрела на широката публика и го извади от „Б” групата на супер героите, правейки го  вече доста по популярен.  И  докато  със сълзи на очи  аз си спомянм как щоуто  имаше зашеметяващи  първи  два сезона, а сега вече съм  се отказал  напълно от него, то няма как да отречем,  че сериалът ни  даде и още едно  добро  нещо- оригинално  създаденият персонаж Джон  Дигъл изигран от Дейвид Рамзи.

Първоначално представен като  бодигард на внезапно появилият се Оливър Куин, когото  всички са смятали  за мъртъв, Дигъл всъщност е бил  част от спец частите на Американската армия и още от самото начало  подозира, че Оливър крие нещо. Изграждайки приятелство с него, Дигъл бързо  печели  сърцата не само  на зрителите, но и на комикс феновете, гледащи сериала и напълно  естествено е представен и на страниците на комиксите за Зелената Стрела, като версията му  там  е доста подобна и на телевизионната.  Комиксът, в който  Дигъл  дебютира е „Green Arrow” Vol.5 #24 от 2013та година.

Джими Олсън– един от най-добрите приятели  на Супермен/Кларк Кент, Джими е като  запазена марка за вселената на Човека от стомана. Но вярвате или не, той не е оригинално  създаден  за тези комикси.  В действителност младият фотограф дебютира за първи  път в историите за Супермен от популярното през 40те години радио шоу „The Adventures of Superman”.

Джими се появява там чисто и просто като механизъм за задвижване на историята. За да могат да разказват истории за Супермен  в изцяло  радио  формат,  сценаристите на шоуто са имали нужда от персонаж,  с когото  Супермен  да може да говори почти постоянно. Така се ражда Джими Олсън, а година по-късно  той е представен и  в комиксите, но първоначално  за съвсем кратко, след, което потъва в забвение.  След като  се появява и на екран в сериала за Супермен от 1950та, Джими пак  се връща и на цветните страници и  от тогава на сетне си присъства там, като  дори е имал свой  соло-приключения.

Морф- кой  не знае за анимационият сериал „Х-Мен” от 90те, кой  не е чувал  за него. Е, ако първият му изпитателен  сезон не се беше представил  толкова добре, можеше никой  да не го  знае. За късмет обаче сценаристие на шоуто са си  свършили работа, като  в процеса създават и  един (до  известна степен) оригинален  персонаж- Морф. Една малка скоба- Морф е базиран на герой от комиксите на име  Changeling, но  единственото общо между  тях е способността им да си променят образа. Като  характер те нямат нищо друго общо. Морф е създаден първоначално  с идеята да бъде жертван още в първия епизод на анимацията, защото  сценаристите на шоуто  са искали да подкарат по-ударно. И тъй като не върви да убият някой от известните герои още в началото, създават Морф.

 

Забавен шегаджия и най-добър приятел на Логан, Морф е важна част от екипа  и загубата му  се отразява тежко на всички. Той се завръща по-късно като  марионетка на Митър Синистър, след което  идва на себе си, но това не е било планирано преди  шоуто  да стане хит и да бъде поръчан втори  сезон.

Морф се появява в комиксите на страниците на „Exiles” #1, където е изобразен  с тебеширено бяла кожа и лице без нос, като  това го отдалечава доста от нормално изглеждашите хора. В резултат, той изгражда веселяшкия си  характер за да не се депресира. Важно е и да спомена,че този  Морф всъщност е алтернативна версия на оригиналния Changeling, от вселената на Age of Apocalypse, но пък  характера му си е като на Морф от анимацията,  така че аз поне го броя. Пък и се казва Морф.

Е, приятели толкова за сега. Подобни  персонажи всъщност има доста, но ако  ви  е интересно, ще го оставим  за втора част, вие ще кажете. И разбира се, пишете в коментарите за други подобни  герои без да се притеснявате 😉 До  скоро!