Комикс ревю: Огромен малък Марвел

Комикс ревю: Огромен малък Марвел

01/02/2020 1 By kiril dimanov

“Oгромен малък Марвел” по  сценарий и рисунки на Скоти Янг и издаден у нас от Артлайн е комикс, към който феновете у  нас може би ще погледнат с високо повдигната вежда и въпросителна над главата си. Поне до преди няколко години аз щях да направя точно това. На пръв поглед детския вид на комикса със сигурност няма да се понрави на по-зрелите читатели, желаещи огромни, епични и мелодраматични истории. Но аз лично този път реших  да си задам въпроса „А необходимо ли е историите да са само такива” и смених подхода.

Грабнах комикса заедно с 6 годишния ми син и реших да го прочета с него, да сваля за малко „кожата” си на закоравял комикс фен прочел всякакви сериозни(а и какви ли още не) комикс истории за да погледна не до  там сериозно на “Oгромен малък Марвел” през очите на дете. Все пак, когато ми попадна комикс за пръв път бях на 5, изобщо не ме интересуваше колко  сериозна е историята. И след като  двамата с него  се забавлявахме много с комикса ми  станя ясно, че няма защо  човек  да се чувства глупаво или дори обиден от това заглавие. Достатъно  е само да може да се забавлява. А и какво по хубаво от това човек  да сподели хубава книга/комикс с дето си? Така, де не мога все още да чета „Тhe Dark Knight Returns” с него, нали? И така нека за момент се откъснем от предубежденията, които външния вид на “Oгромен малък Марвел” може да създаде и  да видим за какво всъщнот става въпрос.

По  времето, когато “Oгромен малък Марвел” оригинално излезе от печат в Америка, сред страниците на Марвел  се вихреше драматичния “event” на име “Secret Wars”. Тогава именно и Отмътителите се бореха срещу Х мен в т.нар. „Avengers vs X men”. В “Oгромен малък Марвел” Скоти Янг ни представя своята детска версия на тази битка, като  тук мутантите и Отмъстителите са смалени на размер и години и си  се борят за типично  детски работи, които са много шум за нищо(което често е и  случая и когато го правят като  възрастни). В кварталната им  детска градина дори  се появяват нови деца близнаци и двата отбора веднага се впускат в битка за привличането им на тяхна страна. И забавата започва!

Като  всеки добър „tie-in” комикс към Secret Wars, “Oгромен малък Марвел” няма нищо общо с вече споменатото заглавие. Той по скоро  се явява своебразно продължение на излязлия по това време комикс на Янг „A-Babies vs. X-Babies”, пародиращ гръмките събития в „Avengers vs X men”. Всъщност, на странците на това TPB ще намерите и този пръв комикс, което  е наистина добра добавка.

“Oгромен малък Марвел” е добра и  забавна сатира на все по -често  срещаните мелодраматични, понякога наистина детинско-абсурдни разправии в комиксите- героите се напъхват в напомпани с горещ въздух битки поради абсурден предтекст. Янг обаче подхожда към  тази сатира по мил и уважителен начин „сръчквайки” с пръст архетипната структура на тези комикси-например кара двете фракции да се боричкат за безцелни неща от типа на чия количка за храни ще има повече продажби. Да не говорим,  че е голям майтап най-сетне някой  да обърне внимание на факта, че Върколака е част и от Отмъстителите и от Х Мен и си ходи при който му падне! И Нечовеците с техния шантав произход също не остават подминати. Най се смях,обаче на факта, че Спайдър Гуен бе тази, която посочи факта, че Тони Старк тук  е дете,  а пък има мустаци и брадичка като, цитирам „Някакъв мръсник”! Четейки човек наистина може да погледне  истории от типа на „Secret Wars”, Battle World” и „Civil War 2” и да си каже „Тия се разправят като  деца”. Няма нищо лошо човек  да може да се надсмее на това, което харесва и “Oгромен малък Марвел” ще ви научи точно  на това ако решите да му  дадете шанс.

Ако  трябва да посоча слаба страна на комикса, то това определено е, че всичко в един момент се усеща твърде проточено въпреки, че съдържа само  4 броя. Концепцията на  “Oгромен малък Марвел” все пак не е сложна и репетативна, от което и идва затлачването в един момент. Но с кратка почивка между два броя докато  четете не се усеща чак толкова.

Няма как да пропусна арта на Скоти Янг, който всъщност е известен и предимно със своите вариант  корици за Марвел в стил „чиби”. И в този комикс получавате точно  това- героите от кориците, но участващи в история. А съответния стил е напълно подходящ за събуждащо смях  четиво, тъй като се ползва именно за такива моменти в японските комикси(манга) от където и произлиза.  Янг се представя феноменално с пресъздаването на всеки познат Марвел герой и злодей в чиби формат, като  самите персонажи изпъкват на страниците сякаш  са готови да изскочат от там. Всичко изглежда като  една хумористична и  цветна приказка. Има и много двойни странци, където Янг майсторски разпостира хм, „епичните сблъсъци” между сръдльовците и единствения начина да не се засмеете е ако и вие сте сръдльо. 😀 Красивите цветове на колориста Жан-Фрасоа Бюли пък пасват идеално на цялата обстановка, давайки живот на тази симпатична карикатура.

 “Oгромен малък Марвел” е чаровна и безобидна лека комедия, на която  аз лично се насладих точно защот както казах по-рано успях  да захвърля мисленето тип „Това ме обижда като  фен на комиксите и не можеше ли  да е друг комикс”. Каквото-такова, защо  да не се забавлявам след като го има вече? Всичко зависи от подхода ви. Бих ли искал например „Avengers vs X men” на български? Да. Но това не означава, че няма да се опитам  да взема нещо положително от това, което  сме получили и да се забавлявам. Разгърнете  “Oгромен малък Марвел”, потопете се в цветовете, забавно нарисуваните ви познати муцуни и загърбете предрасъдъците. Просто  се отпуснете и бъдете дете за момент! 😉 До следващия път!