Героите в техните различни варианти – Green Arrow част 2 анимации и сериали

Героите в техните различни варианти – Green Arrow част 2 анимации и сериали

11/07/2016 0 By Super Hero

Здравейте отново, Супер герои! Надявам се, че първа част на статията за Green Arrow ви е допаднала, защото сега е време да продължим с втора част.

11055552_1576068362669414_670916395_n
След като видяхме как се е изменял характера на героя през годините спрямо нравите на съответното време както и спрямо какво са искали да изразят различните писатели с този герой, сега ще проследим изявите на телевизионната сцена. Накрая на статията ще получите и малки насоки какво да прочете и гледате по-основно. И така да започваме!

GA2
Първото си телевизионно появяване Оливър прави в анимационния сериал от 70те The Super Friends, създаден от титаните по онова време Hanna-Barbera. Тук проследяваме приключения на членовете на Justice League като по-основни действащи лица са Супермен, Батман и Робин, Wonder Woman, Green lantern както и естсвено няколко деца, които се мотаят около тях, за да има с кого да се отъждестви основната телевизионна аудитория на шоуто. То доста си наподобява Скуби-Ду, което, предвид създателите, му не изненадващо. Та Green Arrow се появява като гост в епизода от 1973та “Gulliver’s Gigantic Goof”. Като външен вид дизйнът му наподобява този в комиксите от 70те, който е бил и актуалният по това време. За характера му… ами за малкото време, в което се появява, не се разбира много, освен че за него няма по-важно нещо от справедливостта, но честно казано всички герои в това шоу са представени по същия начин и не се различават по нищо.
Ако все пак решите, че ви е любопитно да го видите може да опитате тук. Все пак шоуто си има своя чар, а от трети сезон нататък става доста сносно, но повече за това друг път:)   Green_arrow_av_2_zps0fe13f23
Ще продължа с някои от още по-малките появявания на Оливър на екрана, за да можем след това да се концентрираме върху по-големите и по-интересните.
За кратко и почти без реплики можете да го мернете в пълнометражния анимационен филм от 2008 Justice League: New Frontier, наподобяващ вида си от 1941ва. И нищо повече😉 А пък в анимационният филм от 2010та Justice League: Crisis on two Earths можете да видите злодейската версия на Green Arrow на име Scarlet Archer – злодей от алтернативна вселена, където героите са лошковци, а пък лошковците са герои.Justice_League_-_Crisis_on_two_Earths_2225 Пак се появява за кратко, но пък в интересна сцена, така че като цяло ви препоръчвам и това филмче.
В първа част споменах за остарелия и еднорък Оливър в комикса The Dark Knight Retunes, помните ли?n8ieU Е, той също има своя анимационна адаптация в две части. А именно във втората от 2013та може да видите и гореспоменатия Оливър такъв, какъвто е и в едномимения комикс.
И остава да спомена, че Green Arrow се появява и в забавното филмче Lego DC Comics Superheroes: Justice League vs. Bizzaro League. Като характер там той е показан весел и забавен, както и останалите герои, че даже и злодеите:)

LegoBizarroGreenArrow1

Все пак е детско филмче, но може да ви накара да се смеете доста, ако имате нужда да се отпуснете и да не приемате нещата на сериозно. Ако обичате Лего и супер герои, не се колебайте да го гледате, аз лично се забавлявах доста😀

И сега да преминем към по запомнящите се появявания на Оливър. Ще започна напълно естествено с анимационния сериал Justice League Unlimited от 2006та.green-arrow_jluПродължението на Justice League и сериал, който представя много допълнителни герои в лигата, освен основните седем. Още в 1ви епизод Оливър прави страхотно появяване и остава през целия епизод. В тази версия Стрелецът е във вид, близък до този от 70те и 80те, а и характерът му е комбинация от двете десетилетия. Точно като в комиксите от това време Оливър има своите социални възгледи, бори се за „малкия човек’’ и не желае да участва в междугалактически разпри.Отново показва и своите „леви” политически пристрастия. За него е важно да не се величае и не се мисли за бог – грижата му е улиците на града да са в безопасност и правата на хората да не бъдат потъпквани. Именно поради тези причини Лигата го иска – за да им напомня, че те не са богове, че не са над хората, а са тук да ги пазят. И Оливър се справя чудесно със задачата!Green_Arrow В тази версия Green Arrow притежава и още една важна черта в характера си – саркастичното си чувсвто за хумор! Това е основен елемент от характера му в комиксите, която го прави любимец на много фенове! Без него той няма да е по-различен от всеки сериозен, лишен от чувство за хумор герой. Тази версия е най-близката до комиксовата от годините, които споменах и е моят фаворит. Не се появява във всеки епизод, но пък ето в кои може да го намерите: “Initiation”; Patriot Act”; Flashpoint”.

И сега се прехвърляме в 2007ма година при анимационния сериял The Batman и по-точно четвъртия му сезон.Batman_Arrow Там виждаме познатия ни Зелен стрелец да се появява в епизод 5, озаглавен „Vertigo”. Версията на Оливър тук носи костюм, близък по вид с този от комиксите през 70те години. Но характера на Оливър тук се различава с това, че е движен от желание за мъст срещу злодея Count Vertigo, който в тази версия е отговорен за изоставянето на Олъвър на безлюдния остров, което го превръща в Green Arrow. Батман влиза в ролята на гласа на разума, тъй като е по-опитен.

the-batman-season-5-batman-and-green-arrow

Тази версия също не е лоша, но сарказмът, който е ключов за Оливър е в малка доза. От политическите му пристрастия няма и помен, а във финалния епизод “Lost Heroes” Оливър се появява отново като показва раздранителност, защото смята, че обществото го игнорира, защото няма супер сили като останалите членове на лигата. Отново Батман се намесва, за да му налее акъл в главата, както се казва. В комиксите Оливър никога не е показвал подобни притеснения, той е напълно наясно със способностите си е се гордее стях.

Следва анимационният сериал Batman: The Brave and the Bold от 2008ма.Green_Arrow Тук ще видите Оливър във версия, отдаваща почит на тази в комиксите от 40те и 50те години. Цялото шоу показва героите и злодеите във версиите им от тези години, тъй като е насочено предимно за детска публика и има за цел да… продава играчки. Но всъщност никак не е лошо и има добър баланс между екшън и хумор. Но да се върнем на Оливър. Видът и характерът му са каквито са през 40те и 50те – костюм като този на Робин Худ плюс доминото на лицето и няма островърхата брада.659833-544a023Оливър тук е весел, остроумен и доста наперен на моменти особено, когато си съперничи с Батман по геройски дела (напълно приятелско съперничество, разбира се). Ако харесвате комиксовата версия на Green Arrow от 40те и50те, то тогава този сериял ще ви допадне доста.

А ето и едно кратко 20-минутно филмче на име DC Showcase: Green Arrow. За тези 20 минути няма да разберете много за характера на Оливър, но като цяло е базиран на комиксите от 80те и 90те.

3205914-green+arrow+(dc+showcase)

На лице е хапливото му чувство за хумор, което той не си спестява дори по време на напрегната ситуация, в която попада по време на анимацията. Но и също така виждаме и колко грижовен и справедлив е Оливър. Така че като цяло получавате не малко за това време. Въпреки това Green Arrow заслужава истинска пълнометражна анимация от час-час и половина. Може би някой ден…ех!:)

Следва феноменалното анимационно шоу Young Justice от 2010та! Aма защо пък феноменално, ще попитате? YJID_Green_ArrowАми защото това е шоу, което се осмелява да направи нещо, което малки други са имали смелостта да опитат – концентрира се върху помощниците на супер героите за своите главни персонажи! И резултатът е наистина главозамайващ! Но да на се отплесвам повече…
Тук Оливър се появява на няколко пъти, но не е в централна роля, поради концепцията на шоуто, която вече обясних по-горе. Все пак го виждаме достатъчно, за да усетим саркастичния хумор и професионализма му всеки път, когато се покаже. Но не виждаме политически пристрастия, не знаем дали все още е милиардер или не. Има си обаче брадата и качулката ако това ви стига:) Иначе шоуто трябва задължително да се гледа, ако искате да видите добре развити истории и герои!

Остават и двете пълнометражни анимации от 2015та Batman Unlimited: Animal Instincts и Batman Unlimited: Monster Mayhem.

Batman-Unlimited-Animal-Instincts-2

Тяхната цел е да промотира серия от играчки, носеща същото име, поради което са насочени изцяло към детската аудитория. Това води до слаба история и не добре развити образи и характери, но пък имат сносен екшън. Може да ви харесат, ако не ги приемате сериозно… или ако сте на 9 години:) Но Оливър има роля и тук. Поради характера на двете филмчета единственото, което виждаме от неговите характеристики са отново хумора му (не отстъпва по нищо на Спайди, което е така и в комиксите) и знаем, че е милиардер-плейбой в свободното си време. Той и Батман са единствените герои в това шоу, които не са написани глуповато и доста се доближват до основните си характеристики. Което си е постижение за филми, целящи да продават играчки…

А сега е време и за черешката на тортата – Green Arrow и неговите две версии в телевизионните сериали Smallville и, разбира се, Arrow! И понеже не гарантирам, че няма да издам нещо голямо мога само да си измия ръцете като кажа SPOILER ALERT!😀

Green_Arrow_SV_TV_S07_Smallville-Green-Arrow-Gallery

Smallville – сериал, който проследява живота и драмите на младия Кларк Кент, преди да навлече синъо-червения си костюм. Продължава цели 10 сезона от 2001-2011та. За мен хубавото в него е, че показва много различни герои и злодеи в различни версии (особено от 8ми до 10ти сезон) и има най-добрата версия на Лекс Лутър… поне за сега. Но каква е ролята на Green Arrow в Smallville? Ами той се поява в шести сезон на шоуто като младия Оливър Куин и, за да е драмата по-голяма, той ходи с Лойс Лейн (която на този етап все още не познава Кларк). Ролята е изиграна от Джъстин Хартли и то доста добре. Важно уточнение за тази версия на Оливър – идеята на създателите на шоуто е била да използват Батман, но поради факта, че по същото време излиза и Batman Begins , Warner Brothers (които държат правата за всички комикс герои на DC за филми и сериали) не им разрешават да го ползват за да не отнемат от блясъка на филма.Green_Arrow_Justin_Hartley-9 И избора им се свежда до следващия най-близък до Батман герой – Green Arrow. Така че за тази версия получавате амалгама между Батман и Green Arrow. Версията на Оливър тук е по-скоро на анти-герой, който е решен да постигне целите си с всички възможни средства, били те законни или не. Извършва много престъпни дейности под мотото „Целта оправдава средствата”. Костюмът получава нов дизайн специално за сериала, а Оливър ползва всичките си налични стрели-джаджи, произведени от мулти-доларовата му компания. Въпреки, че първоначално между него и Кларк се заражда спор, поради различията в методите, след време двамата се сработват доста добре и сформират партнъорсвто…че и телевизионна версия на Justice League! Оливър присъства в доста от сериите от шести до десети сезон (в накои повече, в други по-малко). Бидейки заместник на Батман, тази версия също не проявява известното за комиксовия Оливър саркастично чувство за хумор, няма ги отново и социалистическите му възгледи. Но въпреки че методите му са противоречиви, Оливър прави всичко отново за доброто на хората… според ефективния за него начин. С напредването на сезоните тази версия търпи развитие – под влиянието на Кларк, Оливър поомеква, променя въгледите и методите си (става по като Батман, хаха), изпада в доста дълбока депресия, губи компанията и богатсвтото си (както и в някои от комиксите, ако помните), пропива се и започва да играе хазарт. Дори се принуждава да разкрие самоличността си пред обществото. Защо? А, не казвам:) Ако решите да прегледате тази версия на Оливър, то най-добре започнете от 6ти сезон на шоуто и епизода на име “Sneeze”.The_Arrow_season_3_promotional_image

И ето я и кулминацията на статията – сериала от 2012 (кога мина толкова време!) Arrow! Напълно нов прочит на героя с доста по-реалистичен подход към историята, Оливър тук отново заема ролята на… Батман, защото отново е забранено той да бъде ползван в телевизионата вселена на DC Comics. Но това се усеща от 2ри сезон нататък, най-вече в трети. Иначе и тук Оливър е сериозен до пръсване, шегите са рядкост за неговата уста, особено в първи сезон. Движен от желание за мъст и дадено обещание да прочисти родния си град, Оливър смята да го направи по начин, по който Батман не би посмял – чрез избиване на всички вредни елементи. Естесвено той не посяга на невинните и намеренията му са добри, но скоро осъзнава, че това не е начинът (до голяма степен, благодарение на приятелите, с които се обгражда и преживелиците си в 1ви сезон). За четирите сезона, които има шоуто до момента, развитието на тази версия на Оливър е видимо – от отмъстител извън закона той се превръща в защитник на града, губи компанията и парите си (отново), но не се предава – за него градът и семейството му са най-важни.Arrow_season_4_poster_-_Aim._Higher. Въпреки сериозноста си в 4ти сезон, Оливър започва да поомеква още повече и вече дори се нарича Green Arrow. Може би скоро и тази версия ще прояви сарказъм, но не е необходимо, достатъчно близка е до комикса, колкото и различна да е. Друг важен момент, който си заслужава да отбележа е, че Оливър се кандидатира за кмет на града си, което също е момент изваден от комиксите. Така че това е версията, която търпи най-голямо развитие, все пак сериалът е посветен на него.😉

 

 

Тук ще включа и краткия анимационен филм ‘’Vixen’’, който е част от телевизионната вселена на Arrow и The Flash, за това ще видите за кратко в един епизод и двамата. Но няма разлики в характера, Оливър е такъв, какъвто го описах по-горе.

NEhLrt2FG3CWkq_2_b

И така приключва първото ни пътешествие из различните версии на героите. Избрахте ли вашата най-любима? Или вече си имате такава? Дори и да е така, проверете останалите, не бъдете от хората, които отказват да дадът шанс на другите версии, само защото сте израстнали с една версия и смятате, че другите няма да са същите. Да, няма да са, но те не целят това, а да ви покажат нов прочит, да разширят кръгозора ви, дори и да не ги харесате. Така поне ще можете да изкажете адекватно мнение. Това е и целта на моите статии – да ви покажат колко богат и различен е света на всеки един герой и да разшират гледната ви точка!:)

И няколко препоръки в заключение:

какво да прочетете – от комисите ви препоръчвам “Longbow Hunters” ; ‘’Quiver’’; ‘’Justice League: Identity Crisis’’ (Green Arrow е в центъра на действието).

какво да гледате – задължително Justice League Unlimited, било то и само епизодите с Оливър; DC Showcase: Green Arrow, въпреки краткоста му; Arrow, най-вече за да проследите развитието на персонажа (Smallvile също се справя добре, но е по-… тийнейджърски).

Това би трябвало да ви стигне за сега😉 Имате голямо домашно , Супер Герои, така че захващайте се за работа и до следващата статия!

Чао!:)