Halloween Special: „Stranger Things Halloween Special One Shot“

Halloween Special: „Stranger Things Halloween Special One Shot“

30/10/2020 0 By kiril dimanov

Пак е Хелоуийн и ние пак сме тук със „Halloween Special” статия! През годините в тази рубрика си говорихме за няколко подходящи комикса за празника, имахме и ревю на великолепния комикс „Шоу на ужаса“, а миналата година бяхме на върколашка вълна с кратко представяне на Werewolf by Night. Тази година обаче ще е наистина специална, защото сега ще си поговороим за един комикс, който според мен ще зарадва много всеки български фен на комиксите- „Stranger Things: Halloween Special One shot” от Dark Horse и рисуван от феноменалния Тодор Христов! Комиксът би трябвало да се появи и на български, но счетох че е доста подходящо ревюто да е точно днес. И така, нека се приготвим за страхотии!

Още в началото ще кажа, че ако не сте фенове на сериала, но мислите да го започнете, комиса е повече от подходящо начало тъй като събитията тук се случват малко преди началото на сериала. Ако пък сте гледали поне първия сезон, това ще ви помогне да разберете някои скрити намигивания към сериала.

А сега нека се пренесем към главните ни герои- Уил, Дъстин, Майк и Лукас, които в духа на празника са се събрали край огъня, облечени в костюми от „Star Wars”(напълно подходящо, предвид, че действието се развива през 80те години) и си разказват страшни истории…не особено успешно. Но Уил подема една история, която ще вземе страха на останалите младежи…

Авторът Майкъл Мореси ни показва момчета в наистина хубав момент от живота им- седмица преди всичко при тях да се обърне с главата надолу. Така можем много ясно да видим поне малка част от живота им, така както не сме го виждали в сериала- бидейки все още нормални момчета, които се забавляват съвсем нормално на Хелоуий, наслаждавайки се на компанията си. Самата страховита история разказана от Уил се усеща доста позната, поне по определен начин, но си е точно на мястото, оставяйки много връзки с предстоящите събития в малкото градче Хоукинс.

Мореси поднася брилянтна, мрачна история, в която изполва всеки персонаж(било то познат или не) по доста интелигентен начин. Да, не е нещо ново да видим как момчета си разказват страшни истории край огъня, но когато този модел е използван добре, всичко е повече от ефектно. Както може и да се очаква от история от света на „Stranger Things”, всичко завършва с невероятен, макар и не съвсем неочакван обрат, в който обаче всеки един от главните герои реагира точно както бихме очаквали от тях. Мореси разбира какво искат да видят читателите и им го предлага с в изобилие.

Но всяка добра история се нуждае и от талантлив художник за да и бъде вдъхнат живот и тук на помощ идва Тодор Христов, с когото всички трябва много да се гордеем. На всичко разказано от Мореси е придадено още по огромна сила, благодарение на рисунките на Тодор, които подчертават надигащия се хорър елемент в историята. Най-важната задача, която художника има в комикс от света на известен сериал е героите да бъдат изборазени разпознаваеми. И Тодор прави това с мощен замах! Всяко едно от момчета седящи край огъня прилича досущ на актьора, който изпълнява ролята в сериала. Най-хубавото обаче е, че стилът на Тодор ги прави да изглеждат както като реални хора, така и като комикс герои, без всичко да се забива в излишен реализъм. Докато гледам арта веднага се сещам за комиксовите адаптации по първите филми за Батман- личи си, че е Майкъл Кийтън, но и изглежда като комикс, а не като фото албум. Точно това успява да постигне тук и Тодор, което стопля сърцето и радва окото!

Виждаме обаче и нови персонажи, които Тодор отново изборазява така, че да си изглеждат съвсем като на място и да се усещат като част от шоуто. Стилът му също така придава и необходимито усещане за периода, в който се развива действието- всичко си изглежда като от 80те години, а има и моменти от 60те, които също ни пренасят точно там. Това е още по-добре подчертано и от цветовете на Крис О’ Халоран, като най-вече се отличават моментите, в които ползва силно червено и мистериозно синъо.

„Stranger Things: Halloween Special One shot” е бързо, забавно и страховито четиво подходящо за феновете на шоуто, но способно и да ви направи бъдещи такива. Комиксът е повече от чудесен начин да се потопите в атмосфера, комбинираща забава и страх в едно, но печелившата карта определено е арта на Тодор Христов. Не се колебайте да го прочете и да се надяваме, че ще го видим и на български някой ден. А за да разберете и повече за работата на Тодор по комикса, хвърлете един поглед и на интервюто ни с него по време на Трявна Comic Days. Целият ни екип се радва много,че го познава и му пожелаваме още големи бъдещи успехи 🙂