Halloween Special: Кой е Werewolf by Night

Halloween Special: Кой е Werewolf by Night

29/10/2019 0 By kiril dimanov

Хелоуин е и отново е време за нещо хем комиксово, хем в тон с празника. Чудих се доста какво  да подбера този път- имахме 5 добри хорър комикса, имахме ревю на комикса „Шоу на Ужаса” от Стивън Кинг и Джордж Ромеро. И после ми  светна-харесвам още от малък вълците, а покрай  тях разбира се и върколаците. И каква по-добра статия за Хелоин от представяне на любимия ми върколак от комиксите Werewolf by Night на Марвел!

Тъй като историята му е дооооста протяжна и продължава да се променя и до  ден  днешен, ще се фокусирам основно върху “origin”-а му в класическите комикси, без да навлизам в излишни сапунки. Също така ще видим какви са силите му и къде другаде се е появявал. А и класическата история за персонажа си  е доста хорър разказ, така че всичко си идва на мястото. И така, това е Werewolf by Night, известен още като  Джак Ръсел. Не, не се бъзикам, това наистина е името му.

Е, добре,де. Всъщност името му е Джейкъб Русов, но в последствие го променя на Джак Ръсел(като кучето). Създатели на Werewolf by Night са Рой Томас, Джери Конуей и Майк Плууг. Конуей, който е основния мозък зад идеята е твърдял, че не помни как е измислил името Джак Ръсел, но не бил направил връзка с породата кучета подсъзнателно тъй като никога не е имал куче. Кой знае. През 1972ра, след като цензурата над комиксите вече се отпуска доста от Марвел решават, че е време върколак отново  да се появи на страниците на тяхна история. И така, същата година Werewolf by Night се появява в първия си  разказ в „Marvel Spotlight” #2.

Всичко започва с нашият върколак скитащ се из улиците на Лос Анджелис без посока, когато  внезапно е нападнат по погрешка от уличен бандит. Е, той плаща за грешката с живота си, а върколакът е подплашен от изстрелите на пристигналите полицаи.  На следващата сутрин, която увенчава и 18тия му рожден ден, Джак Ръсел се събужда в стаята си. Смътните спомени за изминалата нощ все още върлуват из съзнанието му. Но белег от полицейски куршум на ръката му подсказва, че това не е било просто кошмар. Преди  да успее да осмисли всичко, Джак е извикан за закуска.  И така се запознаваме със семейството му. Истинският баща на Джак, Грегор Русоф загива много отдавана и той дори не го помни. Майка му се жени за Филип Ръсел, който е всъщност брат на баща му. За това Джак и сестра му приемат неговата фамилия. Въпреки годините щастлив брак, Филип остава равнодушен към вербалните обиди от страна на шофьора му Макс Грант към Лора Ръсел, майката на Джак.

Вечерта започва, а с нея и партито по случай 18тия рожден  ден на Джак. Но той усеща и нещо друго- началото на ужасяваща трансформация! Пълната луна се появява в нощното небе и горкият Джак започва да търси убежище. Преминава незабелязано покрай шофьора Макс, който работи нещо по колата и след това вече губи контрол над трансформацията превръщайки се във върколак! Търсейки подслон в изоставена къща, Джак среща свиреп вълк и двамата започват зверски двубой. Трансформираният Джак излиза победител, след което продължава с броденето си. Той  се оказва на плажа край къщата си, където припада, а изгряващото слънце го превръща обратно  в човек, след което доведеният му баща Филип го намира.

Нещастията на Джак, обаче не свършат тук. След като е вкаран обратно в дома си, младежът научава, че майка му е претърпяла катастрофа, докато го  е търсила предната вечер и състоянието и е критично.  Джак е толкова разстроен, че се налага докторът да му  даде силно успокоително. Преди да заспи Джак чува телефонен разговор между Макс и Филип, който казва на шофьора си, че ще си получи парите. По-късно същият ден, Джак отива да посети  майка си. Знайки, че не и остава много време, Лора решава да каже цялата истина на сина си, относно истинския му баща Грегор Русоф.

Двамата се срещат в родната му  Трансилвания(разбира се) и малко след брака им се ражда малкия Джак. Две години по-късно Лора забременява и със сестра му Лиса. Но през тези години, живейки заедно в замъка на Грегор, на Лора се налага и да крие една зловеща тайна. Всеки месец, по време на трите нощи около пълнолунието, Грегор се самозатваря напълно изолиран в една от далечните кули на замъка, защото се оказва, че и той  е върколак. Тази изолация е единствения начин Грегор да не нарани невинните жители на града. Но една нощ светкавица удря кулата и разбива прозореца и, освобождавайки звяра. Вилнеейки из града, Грегор погубва един живот, което  естествено довежда и до гневна тъпла, която погва и убива върколака със сребърни куршуми, като накрая разкриват и самоличността му.

Лора започва да изучава записките на Грегор и открива, че проклятието му е наследствено и е възможно да се прояви при  децата им, когато навършат 18 години. Няма да навлизам в подробностти за прадедите на Грегор, нека просто кажем, че и те са били жертва на проклятието.

След като силите напускат Лора точно в третия ден от пълнолунието, Джак отново се трансформира в звяр. Преди животинските инстинкти да го обземат напълно, Джак си спомня как е видял шофьора Макс да саботира колата, с която Лора катастрофира и картинката му се изяснява. Джак решава, че и Филип е виновен, поради дочутият разговор за пари по-рано и решава да си отмъсти и на двамата. Върколакът обзема напълно ума на Джак и хуква на лов за жертвите си. Той намира първо Макс и му  се нахвърля. Следва ожесточена битка, в която Макс даже смята, че пред себе си вижда човек с костюм изпратен от Филип Ръсел да го убие за да не се налага да му плаща повече. Гневът и животинските инстинкити помагат на Джак да вземе надмощие и едва тогава Макс разбира, че пред себе си има истински върколак, след което  се опитва да избяга. Върколакът обаче го настига и го разкъсва на парчета.

Малко след това на мястото пристига и Филип, носейки парите на Макс Грант. Джак се готви да го убие, но в остатъците от човешкият му разум се появява спомен за последното желание на майка му- да не наранява Филип, защото е добър човек. Така Филип си тръгва жив, а Джак отправя свиреп вой към луната.

Джак продължава да изпълнява желанието на майка си, но скоро Филип научава,че той го смята за отговорен за смъртта на Лора. Започвайки разговор, Филип разкрива още истини на младежа. Тъй като Грегор и Филип са братя, Филип е очаквал също да наследи проклятието, но поради неизвестна причина това не се случва. След сватбата на Грегор и Лора, Филип се мести в САЩ и променя фамилията си от Русов на Ръсел. След смъртта на Грегор, Лора се жени за Филип, но междувремено, група на име Комитета разкрива върколашкото родословие на фамилията Русов и заплашва,че ще разкрие всичко пред света ако не им бъде платено за да си мълчат. Филип отказва да плати и за това Комитета решава да убие Лора. Така се оказва, че Макс Грант всъщност е работил за Комитета,а не за Филип.  И въпреки, че Филип се смята поне отчасти  виновен за смъртта на Лора, отказвайки да плати първия път, двамата с Джак се сдобряват след като  цялата истина излиза наяве.  И така приключва „origin”-a на Джак Ръсел/ Werewolf by Night, една бих казал доста Хелоуинска история.

След това, разбира се приключенията му продължават, като Джак започва да пътува навсякъде, стараейки се да става далеч от хората по време на трансформацията си, забърква се във всякакви свади  със злодеи, научава повече за проклятието си, успява да усвои съзнателна трансформация запазвайки разума си поне за моменти и дори  се среща с други Марвел герои, но тогава вече неговите приключения излизат от сферата на хоръра и минават към по супер геройските неща. Любопитен факт е, че в брой 32 на соловата поредица за Werewolf by Night от 1975та година, за пръв път ни е представен Moon Knight,който по-късно  става доста по популярен от Джак Ръсел.

Що се отнася до  силите на Werewolf by Night-не са нещо, което  да ви  изненада. В тази си форма Джак е двуметров върколак със свръхчовешка сила, скорост, издържливост,ловкост, рефлекси и обоняние, което може да ползва и като човек. Острите му като бръснач нокти и зъби също не са за подценяване. Werewolf by Night е доста издържлив срещу наранявания и трудно може да бъде убит, но  разбира се си има свойте типично върколашки слабости, като магически атаки и оръжия от сребро.

Werewolf by Night в The Super Hero Squad Show

И накрая, екранни появявания, които Werewolf by Night има. За по детската публика(е, или за вас ако ви харесва тази анимация), Джак Ръсел се появява в „The Super Hero Squad Show”, където заедно с Айрън Мен се бият срещу армия от мумии. И наистина щеше да звучи супер, ако не бе по-детинския формат на шоуто. Но ако все пак  решите да му хвърлите един поглед, епизода се казва „This Man-Thing, This Monster“.

И в Ultimate Spider-Man

След това Werewolf by Night се появява два пъти в анимацията „Ultimate Spider-Man”, съответно в епизодите с Хелоуинска тематика „Blade“ и“The Howling Commandos„, като там Джак е член на Howling Commandos- отряд от чудовища, събран от Ник Фюри. В комиксите Джак наистина става член на такъв отряд, но не този.

Следват и появявания в анимацията „Hulk and the Agents of S.M.A.S.H.”, а епизодите са „Hulking Commandos“и „Planet Monster” Part 2, където  Джак отново е член на Howling Commandos, тъй като двата анимационни сериала са част от една вселена.

А може би  сте и  чували, че Марвел планират върколака да се появи като  част от MCU, но не е ясно какъв ще бъде проекта все още- филм или сериал. Носят се слухове, че може да се появи първо в предстоящия сериал за Moon Knight, което би било доста подобаващо предвид, че пък Moon Knight навремето  дебютира в комиксите на Werewolf by Night. Аз лично ще се радвам да го  видя на екран, но бих предпочел да видя с него нещо, което  да го приближава по към хорър корените му, но едва ли ще се случи под шапката на Дисни. Но пък кой знае.

И така Супер герои, надява се този Halloween Special да ви е допаднал и да ви накара да посегнете към някои от комиксите с Джак Ръсел. Определено ви препоръчвам по класическите заглавия от 70те, ако ви  се чете хорър с привкус на супер герои. До следващия път и не прекалявайте с бонбоните! 😉