Магия или наука: Билката с форма на сърце

Магия или наука: Билката с форма на сърце

09/03/2018 0 By kiril dimanov

Магия или наука? Какво стои зад мистериозната билка с форма на сърце, даваща свръх силите на Черната Пантера? Може би и двете? Днес ще научим повече за тази билка и как действа тя, така че, ако някой ден имате път към Уаканда и решите да я пробвате, ще е хубаво да четете внимателно.

Билката се намира, както вече споменах в Уаканда, но само и единствено там. Повечето уакандийци вярват в легендата, че тя е дар от Богинята-Пантера Бастет, но всъщност билката е растение, мутирало в следствие на разбилия се метеорит от вибраниум в Уаканда. Вибраниумът от метеорита прониква в почвата, причинявайки доста промени във флората и фауната на Уаканда и тази билка е една от тях.  Билката с форма на сърце е важна част от ритуала за поемане на кралската корона на Уаканда и титлата на Черна Пантера. Може ли обикновен уакандиец или дори външен човек да я ползва? Не. Така, че и да сте там, няма да имате този шанс. Ето и защо.

Билката се полага по право само на избраните кандидати да заемат новата позиция на крал и  Черна Пантера, като за целта те трябва да имат кралска кръв във вените си, тоест да са част от някое от кралските семейства (да е войн-вожд, общо казано) на различните Уакандийски пленема, които обикновено спорят за трона.  Как войнът-вожд, желаещ титлата доказва, че е достоен? Ами много просто: първо кандидатът трябва да победи настоящата Черна Пантера, на която, разбира се, ще бъдат отнети силите, дадени от билката, за да е честен двубоя. Това обаче в никакъв случай не го прави лесен противник. При победа на Пантерата, кандидатът го очаква ново изпитание – сега той трябва да победи шестима от най-добрите войни на Уаканда едновремено… а всеки от тях е опасен и опитен противник. След като и това е свършено, на кандидатът му предстоят още няколко изпитания ,  с които  да докаже, че е достоен и, които ще повишат физическата и духовната му сила. След като премине и през тях, кандидатът вече е готов за финалната стъпка – ритуалната церемония, по време на която соковете от смачканата билка с форма на сърце ще бъдат втрити по тялото му (във филма сокът от билката се пие, но понякога и в комиксите е така), а след това войнът ще бъде заровен  в земята.  Всеки, който не притежава кралска кръв и не е сметнат за достоен, няма да оцелее процеса, защото за него билката се оказва отровна. Така например се случва с Ерик Килмонгър в комиксите, припомнете си  тук. В случай обаче, че войнът е достоен и има кралска кръв, то тогава билката е не само безопасна за него и ще оцелее, но и ще го  дари със супер сили, за да може достойно да изпълнява задълженията си на крал и нова Черна Пантера. Според вярванията на Уаканда, билката установява връзка и между новия крал и Богинята-Пантера под формата на видения. След приемането на билката кралят получава супер силите за постоянно, като те ще бъдат премахнати единствено, ако той загуби титлата от нов кандидат или вече не е сметнат за достоен.

Сега е време да видим какви сили дава билката с форма на сърце на Черната Пантера. Общо взето поглъщането на билката дава повишена физическа сила, бързина, ловкост, издържливост и дори повишава способностите за лекуване и заздравяване на рани (но не може да накра отсечен крайник да израстне на ново). До тук всичко звучи точно като силите, които има Капитан Америка след приемането на серума за Супер Войник, но билката има и един плюс: тя дарява Черната Пантера и със свръх развити сетива (тип Wolverine). Така героят може да вижда съвсем ясно в пълен мрак, може да чува дишането и сърцебиенето на враговете си и да намери и разпознае някого само по миризмата му и то през цял континент разстояние. Освен това, учените от Уаканда, които изследват билкта, доказват, че тя подобрява и кинестетичното сетиво на човека – то ни позволява да знаем къде се намира тялото ни в пространството около нас и да се движим според него или по-точно казано да затворим очи и все пак да занем къде са различните ни части от тялото. Например, благодарение на кинестетичната ни сетивност, ако затворим очите си ще можем без проблем да докоснем носа си с пръст или да си измием косата, защото знаем къде се намира. Подобряването на тази сетивност от билката в общи линии дарява този, който я ползва, с абсолютен контрол над тялото си и движенията му в пространството около него. Именно това, в комбинация със сетивата, прави действието на билкта една идея по-добро от серума за Супер Войник. Всичко това обаче в никакъв случай не означава, че носителят на тези сили е недосегаем. Свръх изостерените сетива го правят много податлив на силни шумове, ярки светлини и остри и силни миризми.

Съществува и синтетична версия на билката, създадена от Килмонгър след неговото преживяване с чудодейното, но и смъртоносно растение, както сте си припомнили в линка по-горе.  Тази синтетична версия дарява всеки, който я изпие, с абсолютно същите сили като Черната Пантера.

Напомням отново, че истинската билката може да бъде приета само от уакандиец с кралско потекло, и който е сметнат за достоен, след като премине през изпитанията за титлата на владетел и Черна Пантера. Защо е важно да го напомням? Ами например във филма „Черната Пантера” това не става съвсем ясно, тъй като в едни момент бе предложено на Накия( бивш член на Дора Меладжае и любовта на Т’Чала) да я погълне, което няма как да стане, тъй като тя няма кралско потекло. При филмовата версия на Килмонгър нещата са ясни, та да не взема да псуна спойлери, за който не е гледал филма все още. Но след като го гледате, ще видите разликите. Казвам всичко това, за да не си помислите например, че билката може да бъде приета от всеки и така да се създаде някаква непобедима армия. Е, няма как. Синтетичната версия на Килмонгър може да бъде приета от всеки, но пък той си я пази ревниво за себе си. Въпреки това, в един момент той  разрешава на Каспър Коул да я изпие. Каспър е полицай, който за известно  време заместв Т’Чала като  Черна Пантера, но за него може да напиша повече друг път, ако ви е интересно (само кажете). Освен предшествениците на Т’Чала, използвали билката когато  те са били крале и Пантери, сестра му Шури също се е възполвала от силите и, когато за известен период от време тя застава на трона на Уаканда и под маската на Черна Пантера. Т’Чала е разрешавал и на Спайдър-мен да погълне билката, за да спаси живота му, което го прави единствения не-уакандиец, правил това… а и остава неотровен, което си  значи, че е бил повече от достоен.

И така, приятели, това е билката с форма на сърце – смесица от двете любими неща на създателите на Черната Пантера (Стан Лий и Джак Кърби): магия и наука… малко повече наука, де. Надявам се, че ви е било полезно и, ако имате още въпроси, ви очаквам в коментарите! 😉