Хелбой Месец: Интересни факти  за Хелбой

Хелбой Месец: Интересни факти за Хелбой

18/05/2019 3 By kiril dimanov

Миналият месец по киносалоните тръгна новият филм за Хелбой. Лично аз все още не съм го гледал, някак си не държа особено, но ще дойде и този момент. Но пък е факт, че този нов филм  не бе добре приет световно. Именно за това реших,че май месец ще бъде Хелбой месец.Искам  да отдам  заслужено внимание на червения симпатяга, създаден от Майк Миньола и в случай, че има някой, който не се е потапял  напълно  в света на Хелбой чрез комиксите, а само от филмите се надявам, че фактите тук ще го тласнат към  тази крачка. И така това са нялоко интересни  факти  за Хелбой!

Хелбой  се е срещал с Батман, Бъфи и кой ли още не: макар да не е герой на DC, Хелбой  се е срещал с други  техни персонажи- Батман и Стармен, по време на комикс мини-поредица от два броя.  Първият брой е озаглавен „The Golden Age Starman“ и в него Тед Найт/Стармен е отвлечен от скинари нео-нацисти.  Налага се Батман и Хелбой да обединят сили за да го спасят. Във втория брой Хелбой се обединява и с новия Стармен, Джак Найт за да успее да намери предшественика му и да накаже похитителите му.

Хелбой се е срещал и с Бъфи, убийцата на вампири в комиксите. Среща, която предвид свръх естествените приключения на двамата изглежда някак логична. Е, срещата е доста кратка- Хелбой  се появява като  гладиатор в измерение, където Бъфи и Ейнджъл са заловени и принудени  също  да участват в битките. Според думите на Майк Миньола, той  и Джос Уидън(създтелят на Бъфи) са искали  да направят подобаващ кросоувър, но това така и не се случва поради натовареният график на Уидън. Жалко.

И накрая една още по странна среща- Хелбой се е среща и със Сабрина The teenage Witch. Тук той  се промъква в стаята на тогава 8 годишната Сабрина за да говори със Салем, говорещия котарак, който всъщност е преобразен  магьосник. Това преобразяване е част от наказание/присъда за Салем, който на времето е злоупотребил със силите си. Хелбой иска да разбере точно  това- какво задържа Салем при вещиците от семейство Спелман. Котарака представя малката Сабрина като „Бъдещата Кралица на Вещиците”, а Хелбой като „Бъдещият Крал на Ада”. Историята завършва с това запознанство  между  двамата и Сабрина, която пита Червения гигант дали иска да строят заедно Лего. Колко сладко и едновремено с това шантаво. За това и  го  включих.    

В комиксите Хелбой си има приятелка, но тя не е Лиз Шърман– в двата филма на Дел Торо, Лиз Шърман, владееща пирокинетични сили и колега на Хелбой в B.P.R.D., получава по- голяма роля и е предстаена и като негова приятелка. В комиксите тя е всички тези  неща, освен последното и  е по -скоро в ролята на по-голяма сестра за Хелбой. Червения красавец обаче си има друга приятелка в комиксите на име Алис Монаган. Хелбой я среща  за пръв път в историята “The Corpse”. По това време Алис  е едва бебе, отвлечено от феи, които искат да я огледат като свое собствено  дете ,тъй като  те не могат да имат деца. Хелбой я спасява ,естествено.

50 години по-късно двамата се срещат отново по време на събитията в историята на име “The Wild Hunt”, като накрая те започват да излизат заедно. Макар и  да е минало  толкова много време, Алис изглежда много по-млада, тъй като  след времето прекарано при  феите, тя придобива способността да старее много по-бавно, точно като  Хелбой.

Хелбой има огромни познания за различните митове– Батман може и  да е най-великия детектив на света, но пък и Хелбой е доста добър в разследванията благодарение на познанията си. Той не случайно е известен и като  Най-великия паранормален детектив на света, а  благодарение на поста си в B.P.R.D. той може да разследва неща, събития и същества, които  нормалните хора са неспособни  да проумеят.

Хелбой има способността да разбира древни езици, както и такива с мистичен или магически произход. А тъй като той е полу-демон има и работни връзки със всякакви  свръхестествени същества. Зад гърба си Хелбой има няколко десетилетия опит в работата и разследването на свръхестественото, което води и до натрупването на огромните му познания по това, което на нас е известно само като  митове и легенди.

Хелбой е крал на Британия– майката на Хелбой е човешка жена на име Сара Хюс, която е също  така и вещица. Освен, че дарява червения полу-демон с живот, тя също  така го дарява и с кралско родословие. Сара е дъщеря на Мордред, незаконният  син на крал  Артур и полу-сестра му Моргана Ле Фей(ъх). Това превръща Хелбой не само в бъдещия крал на Ада, ами и в истинския крал на Британия по право.

Хелбой научава за това от Моргана , която също  така му представя и легендарния меч Ескалибур. Първоначално  Хелбой  желае да отхвърли истината за кралското си потекло или по-скоро не желае да има нищо общо с това, но след време той рещава да изтегли меча от камъка и да заеме мястото  си на крал, което му  се полага по рождение.

Характера на Хелбой е базиран  на бащата на Майк Мигнола–  Хелбой  е поемал какви ли не наранявания след битки с демони, чудовища и всякаква друга свръхестествена сган. Въпреки това, той  винаги остава спокоен, че  и намира време да измисли някой добър майтап за да навлезе в битката отново.  И  ето как всичко  това е свързано с бащата на Мигнола.

Баща му е работил  с ръцете си, тъй като е изработвал мебели. Поради това той  винаги  се е връщал  вкъщи с истории за претъпряни  злополуки, кои от кои по-опасни. Мигнола казва как баща му често  е описвал  всичко в кървави детайли и с огромно спокойствие, сякаш е нищо. Точно това поведение отразява и  Хелбой. Бащата на Мигнола е бил и ветеран от войната в Корея и голям  пътешественик около света, което означава, че е видял и правил какво ли още не. Това е още една черта на Хелбой, който какво  вече казахме, поради  дълги си живот е научил, правил и се е изправял пред какво ли не.

В оригиналия си  дизайн Хелбой е изгледал  различно– реално  Мигнола създава Хелбой през 1991ва по  време на Great Salt Lake Comic-Con. Там той  скицира космат демон, който  даже прилича на пещерняк, има си крила, четири ръце и незнайно защо рак и риба около колана. На токата на същия този колан е пишело Хелбой, просто като шега. Тогава Мигнола не е мислил много много, даже не е имал и намерение да ползва скицата за нещо повече, без да предполага каква известност ще му донесе Хелбой по-късно.

Комиксът за Хелбой е трябвало  да бъде комикс за екип от герои– след като  Мигнола започва да обработва  гореспомената скица и идея, намеренията му  са били коренно различни от крайния резултат.  Персонажът е променен, изглеждайки доста близо до познатия ни Хелбой, но без червената кожа и палтото от B.P.R.D.

След това Мигнола започва да изгражда идеята си около този персонаж. Първоначалната му  идея е била за екип от супер герои със паранормални способности и произход. Все пак той  решава да фокусира историята само  върху  Хелбой, защото му  е било трудно  да измисли имена за останалите герои от екипа. Въпреки това някои от идеите в първоначалната скица остават запазени- името, логото и идеята за B.P.R.D., както и техния агент-амфибия, Ейб Сапиен.

Определено светът на Хелбой бъка от интересни  факти, но  за сега ще спрем  до тук с тях. Следваият път обаче продължаваме с пълна сила адксия Хелбой месец, а до тогава, не спирайте да четете комикси и да се забавлявате! Чао!