Комикс ревю: „Хелбой: Семето на разрухата“

Комикс ревю: „Хелбой: Семето на разрухата“

15/10/2021 1 By kiril dimanov

Измина една година от както започна излизането на Върховната колекция графични романи Марвел, а ето че на сцената стъпва и нещо ново- Ултимативната комикс колекция! Това е една свежа идея от страхотните хора от Артлайн, които продължават да ни радват с все нови и нови комикси. Хубавото на тази нова тяхна колекция е ,че за разлика от марвелската, тук ще получаваме заглавия от DC, Image и Dark Horse! Това лично за мен е огромен плюс, тъй като колекцията се очертава доста по-разнообразна и свежа. Към това добавяме и факта, че няма да е необходимо безметежно да се купува нещо, което на човек не му е интересно само за да може да сглоби картинка от гръбчетата. Въпреки това призовавам всички да ударим здраво рамо на Артлайн с тази им идея, за да може колекцията да просъществува по-дълго и да има пълен набор издания!

Брой 1 – Хелбой: Семето на разрухата

Началото на Ултимативната комикс колекция е поставено с много силен претендент- „Хелбой: Семето на разрухата“ от Майк Миньола и Джон Бърн. Най-сетне Червения стъпва здраво на българска почва! Интриги, хорър, екшън и свръхестествени елементи се смесват в история, която поставя началото на приключенията на Червения симпатяга, а пък части от нея служат за база на първия филм „Хелбой“. Нека да се гмурмен надълбоко и да видим какво ни очаква!

В „Семето на разрухата“ Миньола изгражда основите на един свят и концепции, които грабват интереса и ни оставят гладни за още. С бърз поглед към далечната 1944та са ни представени нацистисткия свръхестествен план за „Проект Рагна Рок“ и пристигането на Хелбой. Историята продължава петдесет години по-късно и Хелбой вече работи за Бюрото за Паранормални изследвания и Защита, превърнал се е в най-добрия паранормален детектив и брани света от всякакви свръхестествени заплахи заедно със съекипниците си Ейб Сапиен и Лиз Шърман.

Брой 1 – Хелбой: Семето на разрухата

Историята продължава с малко по-бързо, но гладко темпо, при все, че има доста разговори между персонажите и резки преминавания към монолози от първо лице. Специално те идват и малко по-тромави и несигурни, сякаш Джон Бърн все още не е бил сигурен в каква посока ще поеме развитието на героя. Въпреки това, в сцените с разговори е използван добър език, като при минаването към монолозите „гласовете“ на героите имат свой отличителни белези, което улеснява читателя да не се обърка при преливането на сцените и да различава кой точно говори. Историята на пръв поглед изглежда простичка, но лекотата, с която е написана крие факта, че човек трябва да я чете внимателно за да може да разбере и да се наслади на всичко, което ще се случи по нататък. А пък тази лъжлива простоватост се комбинира идеално с арта на Майк Миньола.

И като заговорихме за арта, нека сега му обърнем внимание. Рисунките на Миньола са дръзки и уникални(особено по времето, когато комиксът излиза за пръв път), излъчващи лекота, която се вписва идеално със страховитата атмосфера на историята. В комбинация с цветовете на Марк Чиарело артът в „Семето на разрухата“ успява да смеси реалното и свръхестественото по изключително въздействащ начин.

Брой 1 – Хелбой: Семето на разрухата

„Семето на разрухата“ няма много „splash pages” или иначе казано рисунка на цяла страница, вместо панели, но пък когато има такива, то те са използвани напълно ефективно. Повечето от тях Миньола логично поставя при бойните сцени, но има една, която е плашещо тиха и предвещава мистерия и ужас. Във Втора глава е, смятам, че веднага ще усетите коя точно 😉

Споменах и бойните сцени, а в история с герой силен колкото Хелбой те са просто задължителни и трябва да са точно толкова силни! За да постигне това Миньола ползва дебели и плътни сенки, излъчващи опасност. Така самото насилие по време на битките потъва в сянка и мрачни, притъпени цветове.

От българска страна изпълнението според мен е повече от добро- Артлайн са се справили чудесно с оформлението на комикса, а пък Здравко Генов прави поредния добър превод.

„Хелбой: Семето на разрухата“ е комикс създаден с огромно въображение и внимание към детайлите както в историята, така и в арта. Той представя един отличаващ се герой и приятелите му, както и свят пълен с безкрайни възможности. Историята завършва леко отворено, но според мен краят е повече от задоволителен за да може да се чете като самостоятелна история. Подобаващо и наистина Ултимативно начало за тази нова колекция и разбира се надявам се за в бъдеще да видим още истории с Хелбой на български! До нови срещи!

За още статии с Хелбой вижте:

Интересни факти за Хелбой;

Hellboy:Sword of Storms

5 добри комикси истории с Хелбой

Хелбой: Семето на разрухата