Няколко герои повдигали Мьолнир

Няколко герои повдигали Мьолнир

07/10/2017 2 By kiril dimanov

Октомври ще бъде гръмотевичен месец, тъй като Тор, Богът на гръмотевиците, се задава към нас с новия си  филм „Тор:Рагнарок”. Няма как да не му обърнем малко внимание с някоя и друга интересна статия. Поставяме началото с няколко персонажа, които през годините са извършили най-непосилния подвиг – вдигали са Мьолнир, божествения чук на Тор!

Както  всички добре знаем над Мьолнир е поставено заклинание, което пречи на всяко живо същество  да го повдигне, освен ако не бъде сметнато за достойно… но има и изключения, особено, ако това живо същество е робот или андроид, например. Има и персонажи, които са успявали  да го повдигнат чрез манипуалция на гравитация, електричество или магнитни полета, други чрез огромната си, невиждана сила, а трети,  разбира се, защото са достойни. Всъщност списъкът с успелите е по-дълъг и от брадата на Один, така че като се замисля този подвиг малко  се обезсмисля 😀 Все пак смятам, че ще е интересно, де! Внимание – посочените персонажи няма да са само от вселената на Марвел, а и няма да са само от основната вселена на Земя 616! Ще пропусна и Вижън, тъй като той повдига чука само във филмовата вселена, а фокусът тук е върху комисите. И така, Аградски богове, пригответе се! Също така, както ще видите, има разлика между  това просто  да се повдигне чука и човек да получи силите, дадени от него.

Red Hulk – помните като спомнах гравитацията, нали? Е, Червеният Хълк/генерал Рос (това май е спойлер, знам ли) може да не нито достоен, нито достатъчно силен, за да повдигне Мьолнир, но пък никак не е глупав.  В една от по-ранните си появи на страниците на Hulk Vol. 2 #5 от 2008ма,където той все още е злодей, Червеният Хълк доказва, че заклинанието на чука е въздух работа пред супер силата и нулевата гравитация в космоса. Докато вилнее и сее разруха из Марвел  Вселената, червеният ни приятел се изправя пред Тор и го смазва със собствения му чук! Първо, Червеният Хълк използва скоростта на чука, за да изстреля себе си и Тор в космоса, а после използава безтегловността, за да го завърти и да фрасне изненадания Тор (и още по-изнандания читател). Е, няколко години по-късно Тор взема реванш, де. В същата тази история с чука, Червеният Хълк краде и сърфа на Сребърния Сърфист и прасва Уату Наблюдателя в голямата тиква, така че четете и се дивете! 😉

Хълк – и докато сме на вълна големи, силни зверове с цветни кожи, нека да споменем и оригиналния Зелен гигант. Брус Банър/Хълк никога не е повдигал Мьолнир по фактор достойнство, но пък е имало няколко пъти, в които  е мамил ‘’системата’’.  Ще погледнем два от тях.  “Journey Into Mystery” #112 от 1965, писан от Стан Лий, поставя Тор пред въпрос, който и до ден днешен носи безсънни нощи на много фенове: кой е по силен -Тор или Хълк.  И така по време на тайна битка между The Submariner и Хълк на страниците на „Avengers #3” от същата година, Тор се намесва в боя, но преди това моли Один временно да премахне заклинанието над Мьолнир, за да може честно  да се установи кой е по-силен. Така Хълк на практика успява да повдигне чука и да го ползва. Колкото до изхода от битката… а, не казвам! 😉

Вторият случай, който си  заслужава да погледнем, е в „Avengers Assemble #4” от 2012. Там, по време на битка срещу Танос, Тор се опитва да цапардоса злодея с чука си. Не щеш ли, точно тогава Танос поема контрол над ума на Хълк като го принуждава да хване Мьолнир. Не само това ами Хълк даже успява да удари Тор с него, но всичко това се случва само, защото Тор държи чука през цялото време. Въпреки това, постижението си  заслужава ръкопляскания, защото доказва, че правилото на заклинанието може да бъде заобиколено.

Конан Варварина – за един доста дълъг период в близкото минало, Марвел държаха правата за комикси с известния фентъзи герой на Робърт Е. Хауърд. Какъв по-добър повод от това, за да се направи кросоувър с Конан и Тор? Това се случва на страниците на „What If? Vol. 1 #39” (What if е поредица на Марвел, която не е канонна, а представя алетернативни случки или какво би станало ако…).  Всичко започва, когато благодарение на поредния зъл план на Локи, Тор се оказва запратен назад във времето, чак до ерата на Конан! За капак, Тор има и амнезия и не помни нищо от предишия си живот.  Така той се натъква на Конан и двамата бързо  стават приятели, защото и двамата са големи, мускулести  мъжаги с общи интереси като битки, пиене и ядене. Мьолнир обаче е изгубен по време на едно от общите им приключения и заклетият враг на Конан, Тут-Амон веднага се опитва да се домогне до него и да използва магическите му сили. Възвърналият паметта си Тор и Конан поемат битка за чука, като Богът на Гръмотевиците трябва да удари едновремено себе си и Тут-Амон.  Е, злодеят загива, но Тор също. В последните моменти живот Тор дава Мьолнир на своя добър приятел Конан, като това е и един от малкото момент, в които варварина с радост използва магия. За жалост броя не ни показва как той използва чука, а дали е бил достоен да го ползва си остава спорно… но смятам, че след като получава одобрението лично от Тор, не би  трябвало да се чудим. 😉

Awesome Android – помните ли, че споменах андроиди?  Както казах, заклинанието  важи за живи същества, но роботите и андроидите не спадат към тях (може би  за това Вижън повдигна чука в “Avengers: Age of Ultron”). Awesome Android известен още като Awesome Andy, е създаден от злодея The Mad Thinker като безмозъчен и безрезервен служител, който да не задава излишни въпроси.  Създателят му също го проектира така, че да може да копира и абсорбира не само силите на различни герои, но и техни черти от характера. Така Анди не само  се ъпгрейдва, но и за жалост на лудия си изобретател се сдобива с разум като така се измъква от неговия контрол и си  жаживява нормален живот.  А  как повдига Мьолнир? Ами просто след срещата си с Тор копира качествата, които го правят достоен, неговите доблест, смелост и чиста доброта. Това всъщност е и момента, в който у Анди блясва искрата на човешки разум, който не желае да е слуга на луд учен.  Повече за тези  събития може да прочетете в  She-Hulk Vol. 2 #14 от 2006та.

Beta Ray Bill – това е един от най-добрите примери  за герой, повдигнал Мьолнир, след като самият чук го  е признал  за достоен! The Mighty Thor #337 от 1983 на писателя и художник Уолт Симънсън поставя началото на една от най-легендарните поредици за Тор, като още в този първи брой Симънсън ни представя Beta Ray Bill. Той е избран за защитник на своята извънземна раса  на име Korbinites, която търси спасение и нов дом, след като планетата им и доста голяма част от обитателите и е унищожена т демон, идващ от Асгард. Самия  Beta Ray Bill е генно модифициран от народа си, за да може да се сдобие с необходимите за защитата му сили. По време на мисия за търсене на нов дом за народа си, Beta Ray Bill среща Тор и двамата се вкопчват в битка, поради най-старата причина на света – чисто недоразумение! След като успешно нокаутира Тор, което даже го връща обратно към тогавашната му човешка форма на Доналд Блейк (по това време, това все още е част от историите), а Мьолнир приема формата на бастуна на Блейк, Beta Ray Bill го взима и открива, че е сторил нещо, което никой друг не е успявал досега! В ръцете му, Мьолнир отново  се превръщав чук като дарява Beta Ray Bill със божествените сили на Бога на гръмотевиците! И всичко това не заради липса на гравитация или други номера,  а защото честно си побеждава Тор в битка и най-вече, защото желанието му да спаси изчезващата си  раса го прави повече от достоен. Один не остава сляп за това и организира реванш между Beta Ray Bill и Тор, за да се реши кой ще задържи чука и силите. Beta Ray Bill печели отново, но вместо  да задържи Мьолнир получава нов чук, специално изработен  за него на име Stormbreaker, с който достойно  да защитава расата си. Интерсен факт за Beta Ray Bill – дизайнът му напълно нарочно го покзава като вид грозно чудовище, за да изненада читателя повече, когато се покаже колко доблестен всъщност е той вътре в себе си.

Магнито –  помните ли Ultimate вселената на Марвел? Една от най-добрите и освежаващи идеи, които Марвел някога са имали – нова алтернативна вселена с модерни версии на любимите ни герои, които обаче бяха интересни както  за нови така и стари читатели.  По време на The Ultimates 3 #5 от 2008ма, чукът на версията на Тор от тази  вселена попада в лоши ръце…тези на Магнито! Тук господарят на магнетизма е измъчван от мъка след смъртта на децата си Quicksilver и  Scarlet Witch и съответно е по-решен от всякога да изпълни целите си. Използвайки силите си, Магнито поема контрол над магнитните полета около Мьолнир, като така повдига и краде чука за себе си. Нечестно, но ефективно. Разбира се, по този начин Магнито не се сдобива с божествени сили, но пък чука и така си е опасен. Важно е да отбележа, че Магнито опитва същия номер и в основната вселена на Марвел, но  там не се получава, кой  знае защо.

Капитан Америка – кой би могъл  да е по-достоен да повдигне чука на Тор (едва сега осъзнах колко двусмислено звучи) от Стийв Роджърс? И докато във филмите от MCU само сме виждали чука леко да потреперва в ръцете му (това звучи още по-зле), то в комиксите Кап успява цели два пъти!  Първият е на страницте на The Mighty Thor #390  от 1988ма, където Роджърс  захвърля титлата на Капитан Америка (отново) и се нарича само “The Captain”. Нашият герой идва на посещение на Тор и останалите Отмъстители в имението им, но не щеш ли те са атакувани от злодей на име Грог и неговите Demons of Death. По време на битката злодеите с общи усилия успяват да задържат Тор и да го отдалечат от Мьолнир, като пред Стийв остава само един вариант: да повдигне чука сам, което и прави. Кап успява не само да го повдигне, но и да го задържи достатъчно дълго, за да го хвърли обратно към Тор, донасяйки победа за героите. Вторият път е по време на “event” комикса Fear Itself #7 от2011та, където Стийв успява да ползва чука за малко по-дълго. Останал с потрошен на парчета щит, Кап трябва да разчита само на стандартни огнестрелни оръжия, за да победи The Serpent. За негов късмет в предни събития Тор е загубил чука си след битка с чичо си Бор (мда…) и Мьолнир се разбива отново в нашия свят. Твърдо решен да победи, Стийв повдига чука и го ползва за да събере отново останлите Отмъстители около себе си и да ги поведе в битка.

Wonder Woman – ах, времената, когато Марвел и DC бяха просто комикс издателства и филмовите компании не ги държаха за…  сещате се. През 1996та двете компании зарадваха феновете си с кросоувър мини серията  Marvel vs. DC. Историята  не е нещо сложно, а фокусът пада върху битки между герои от двете страни, като победителят се избира чрез гласуване от читателите (тоест печели по популярния, така че не приемайте нищо в този комикс за чиста монета). Във втори брой от мини-серията Тор се бие срещу Шазам (тогава все още Капитан Марвел на DC), като бързо си извоюва победа, но за сметка на това губи контрол над чука си. Мьолнир се озовава близо до Wonder Woman, която пък води  битка със Сторм от Х-Мен. Без колебание Даяна повдига чука, като даже получава (още) божествени сили и се превръща в Тороподобна версия, което показва, че Мьолнир наистина я смята за достойна. Преди битката със Сторм обаче, амазонката решава да остави чука, за да няма нечестно преимущество в битката. Повече от достойно  решение, което от своя страна и донася загуба.

Супермен -години след този кросоувър, Марвел и DC се срещат отново (вече, за жалост, за последно) в JLA/Avengers от 2003та. Тук вместо  да се бият един срещу друг, героите трябва да се обединят срещу обща заплаха – полудял, всемогъщ бог на име Крона. След като повечето от героите са победени, Тор решава да повери чука си на Супермен (който също получава и щита на Капитан Америка, след като  Кап поема ролята на координатор-генерал). Номерът тук е, че Тор моли Один временно да премахне заклинанието  за достойнство, като баща му  се съгласява само защото усеща че Мьолнир ще е в добри ръце  у Супермен. Така той успява да повдигне чука, за да нанесе мощен, финален удар срещу Крона. Въпреки липсата на заклинанието, само легендарният образ на корицата на JLA/Avengers #4, където Супермен държи Мьолнир и щит на Капитан Америка го прави повече от достоен! Единственото по-култово би било да видим Батман с адамнтиеви нокти визьора на Cyclops! 😀

И така това бяха няколко героя, повдигали Мьолнир при  различни обстоятелства. Надявам се, че ви е било интересно и накой ден може да изброим и още, защото не е като да няма! До тогава ще се видим  в следващата статия за Бога на Гръмотевиците!