Месец на Не-американски супер геройски филми:Rendel: Dark Vengeance(Финландия)

Месец на Не-американски супер геройски филми:Rendel: Dark Vengeance(Финландия)

30/11/2019 0 By Петър Бойчев

Дойде времето за последния филм от месеца на не-американските филми за супер герои. Вече бяхме в ХонгКонг, Русия и Япония.Днес се връщаме отново в Европа, по-точно в Финландия.
Ще ви запознаем с един мрачен герой, или по-точно отмъстител.
Той е слабо познат на широката публика, но сега е момента да се запознаем с него.
Лентата излиза през септември 2017г. във родината си и в няколко други страни в Европа, а през 2018г. е достъпен в останалата част на света.
История е разкъсана, като пъзел и заедно с основните действия на отмъстителя има моменти на връщане назад, към събитията довели до създаването на Rendel.
Млад семеен мъж отказва допълнително финансиране на фармацевтична компания на име Vala.

Тя е създала ваксина на име NH25, която няма изяснени странични ефекти.
Но е средство за печалба на кървави пари, които захранват месната мафия. Поради тази причина той влиза в полезрението им, за което е наказан. Те бавно съсипват живота му. Уволняват го от работа и са се погрижили дълго време да не намери друга. След много мъки, той се започва нова работа в която открива документи и снимки за страничните ефкти на NH25. Но мафията разбира за това.
Семейството му и той с превръщат в проблем, който трябва да бъде премахнат. След посещение на сина на мафиотския бос в дома му, съпругата и малката дъщеря са екзекутирани пред очите му. Главорезите оставят главния герой жив, но това дава повод за раждането на техния най-голям враг.
Сюжетът не е най-оригиналния, има познати елементи от други герои(Punisher). Все пак има и достатъчно собствени елементи, които очертават индивидуалността на финландската продукция.


Филмът може да поставим в групата на по-насилствените жанрове. Това не е Марвел и нещата никак не са цветни, изпълнени с шеги и закачки(има опит за елементи на хумор, но те са пренебрежително малки). В почти цялото време действието се развива в много мрачна среда, самия град е сив и тъмен през цялото време, а по-голяма част от сцените са през нощта. Помещения в които се развиват много от бойните сцени са затворени и слабо осветени или са оцветени в кърваво червени аварийни светлени.
Битките са кървави, но не прекалено. А в арсенала и на Rendel, и на неговите врагове влиза всичко: бухалки, ножове, брадви, огнестрелни оръжия и експлозиви.
Отмъстителят в черно, който през целия филм не издава нито звук, се справя доста добре със своите противници, въпреки че реално няма супер сили.Разчита само на бойните си умения, които честно казано не разбираме от къде има. Може би силата му идва от неговата тайна спътница, която се оказва само в главата му. Тя на моменти му дава съвети, а понякога го критикува силно.

Въпреки всичко Rendel, рискува повече от нужното и се впуска с главата напред. Той сам се справя с всеки свой враг , спасявайки се от смъртта по магически начин.
Финландците са се опитали да вкарат интересни елементи, като това, че маската му (изградена от материал на име Търнеит) е свързана с лицето му за винаги.
Или това, че името му означава РЕД на унгарски.


Rendel не е най-добрият филм за супер герой или отмъстител. Той е добра съвкупност от няколко популярни комикс персонажа. Но определено има и свой чар!