Комикс Ревю: „Мразя Фантазия“

Комикс Ревю: „Мразя Фантазия“

04/10/2020 0 By kiril dimanov

Какво става, когато сложите в един казан малко от „Вълшебникът от Оз, „Алиса в Страната на чудесата“, добавите за подправка Дедпул и оставите всичко това да бъде разбъркано от невероятния Скоти Янг? Получавате „Мразя Фантазия“, разбира се! А това е отвара, която пристига при нас благодарение на Артлайн и аз лично я изгълтах на един дъх! Нека сега се потопим заедно в този „приказен“ свят!

„Мразя Фантазия: И се побъркали щастливо“ е спукващо от смях и забавление приключение, което обаче е и точно толкова кърваво. И именно поради тази супер комбинация приказките във Фантазия нямат шастлив край. Главенният виновник за това е и главната героиня- зеленокосото момиченце Гертруд, която не по своя воля попада във Фантазия. За да намери изхода, тя трябва да поеме на вълшебно пътешествие из шареното царство заедно със своя водач Ларигон(Лари) в търсене на ключа за вратата към нашия свят. И така вече 27 години.

В резултат на това Герт се оказва възрастна жена в детско тяло, която вече хич не може да търпи шаренията и приказността на Фантазия(да не говорим и за захарната диета) и започва да излива яда си върху всичко живо из приказната страна по възможно най-жестоките и изпълнени с насилие начини! Дори Дедпул и Пънишър биха се засрамили пред нея!

Този контраст между миролюбивата и любяща среда на Фантазия и мрачната омраза у Гертруд носи смях до сълзи и захранва постоянната комедия в комикса.

Уникалната форма на комедия е едно от нещата, които ще ви привлекат към комикса. Тя обръща стандарта за приказна история, с който всички сме до болка запознати и придава специфична, но и много ефективна форма на черна комедия. И това е видно още от първите страници на комикса, където Гертруд показва среден пръст на Луната точно преди да я пръсне в главоломен дъжд от кръв, мозък и органи. Но да бъдем честни, кой не би искал да направи това ако прекара 27 години в страна, където всичко е шарено, цветно ,захарно и дори псувните са „пухкави“? 🙂

По време на пътешествието си Герт и Лари ще се озават и на места из Фантазия, които обаче хич не са от светлата страна на приказките. А имено така Янг ни показва, че създадената от него приказна страна има и доста мрачна среда, доближавайки я още повече до истинките приказки. Но за щастие пред нашата героиня няма невъзможни неща и тя си пробива(буквално) пътя през всяко едно изпитание.

Към края на тази арка става още по интересно, когато на сцената се поява и подобаваща конкуренция за Герт, което от своя страна раздвижва историята още малко и дава допълнителна мотивация на героинята ни. А това определено е добре, защото има моменти, в които ако сте от читателите, които не си падат само по подобен тип хумор, историята може да ви доскучее бързо.

Следващият най-голям плюс на „Мразя Фантазия“ безспорно е разбиващият арт на Скоти Янг. В подобен тип творба арта и визуалния стил несъмнено са най-важната част. Няма по-подходящ човек за това от Янг. Той майсторски измисля и написва цялата поредица, а това че и я рисува му позволява да изгради визията точно както си я представя, насищайки я с детайли. Крайният резултат е страхотна бленда между уникалния арт на Янг, подобаващ на точно толкова уникална история.

Макар комиксът да е изпълнен с кървища, те не изглеждат отблъскващи, а по-скоро забавни и нелепи благодарение имено на стила на Янг. Дори когато някой е обезглавен например, няма как да го вземем на сериозно, защото Скоти Янг създава прекрасно усещане за нещо по анимационно. За това обаче допринасят и ярките цветове на Жан-Франсоа Бюли. Цветовете му, в комбинация с малката употреба на светлосенки изпълват очите ни и карат мощните композиции на Янг да преливат от енергия.

Тук задължително ще отбележа и както винаги чудесния превод на Здравко Генов. Да се намери подходящ превод за всички засукани имена на местата и създанията из Фантазия, както и захаросаните псувни и те все пак да звучат добре запазвайки хумора, изсиква направо супер геройски умения и Здравко за пореден път доказва, че ги притежава.

И така, Скоти Янг определено успява да създаде история, която да задържи читателя със своята сатира и доста непредсказуемо развитие. А само майстор като него може да сътвори нещо детско и игриво като „Огромен Малък Марвел“ и след това да даде нещо и на по-големите в лицето на „Мразя Фантазия“. Човек трябва да се смее и този комикс ще ви помогне да го направите, гарантирано! Четете и се смейте с пълно гърло! До следващия път!