International Iron Man #2

International Iron Man #2

22/10/2016 1 By kiril dimanov

Ех, друго си е като тръгнеш да си купуваш комикс на български език и вече имаш избор от не едно, не две, а цели четири заглавия! А предстои и Spider-Man/Deadpool да ни зарадва… леле! 🙂 Така че да продължаваме всички дружно да се радваме на малките чудеса, които получаваме всеки месец!

Днес отново ще си поговорим за едно от тях – International Iron Man #2! Още предпремиерно си взех броя от магазина на Артлайн, преди  да го пуснат на пазара, но уви бях малко болен и се забавих с това ревю… и аз съм човек, все пак! 😀

im

Преди всичко ще споделя с вас един факт за поредицата – тя официално се състои от 7 броя, като последният, седми, излезе скоро. Така че ще си получим една добре оформена и завършена… или поне почти, история… но за това по-нататък. Моите общи впечатления след пъровото четене в оригинал са добри, може би с второто ще се качат още, както стана с първи брой, и впоследствие и с втори.

int2

Вече знаем, че Тони Старк е в търсене на истинските си родители. Тъсене, което го е довело до нашата мила родина…, за да ни взривява паметниците… така де, за да намери истината! Много хора първоначално бяха против идеята Тони да е осиновен, особено след като в продължение на 30 (или повече) години официално сем. Старк си му бяха родители, а Хауърд Старк и Тони винаги бяха рисувани да са си лика-прилика. Но до края на историята ще се убедите сами защо идеята на Брайън Майкъл Бендис е доста добра и смислена. Просто прави персонажа толква по-интересен!

ton

Но стига предистория – да си дойдем на думата!  International Iron man #2 този път започва с спомените на младия Тони и завършва в настоящето. В спомените виждаме как раненият младеж Старк се събужда в китна къща нейде из Испания. Де късмет всички сблъсъци с Хидра да завършваха така… Касандра Гилеспи продължава да е интересен персонаж, най-малкто защото има добра динамика между нея и Тони, плюс това все още не знаем нищо за нея. Винаги съм бил на мнението, че колкото по-мистериозен е един образ, толкова по-интересен е! Още по-любопитно ще е и да научим какво е препънало любовната каруца на Тони и Касандра. Той поема куршум за нея в миналото, а сега тя е готова да му тегли куршум, ако се наложи… хм.

zxc

Друг важен елемент от развитието на историята, който Бендис ни дава в този брой, е естесвено пристигането на Хауърд Старк на сцената. Защо да е важно? Ами, защото виждаме малка част от натегната връзка баща-син (осиновен, явно), която има за цел да ни помогне да разберем защо Тони никога не се е чувствал съвсем в кожата си около „баща си”. Когато си млад и влюбен студент как да позволиш богатият ти баща, собственик на мултимилионна компания, да ти се бърка и да ти казва какво да правиш с живота си? А? Но тук приключва частта от миналото на бледния юноша Тони Старк, която е реалистинчна, земна и може би доста хора са я преживяли вече… като изключим Хидра, де!

sof

Връщаме се в настоящето и отиваме пред Паметника на Съветската Армия, където Тони е обграден от Касандра (която очевидно е фен на Ник Фюри) и нейната армия от  Mandroids – брони, проектирани от Старк и създадени под негов директен надзор. А вътре в тях обикновено има натикани агенти на S.H.I.E.L.D. Тук Бендис продължава да ни радва – дава на Тони най-добрите реплики! Или по-точно пише персонажа такъв, какъвто го познаваме и обичаме – хуморът в стил Тони Старк е наличен, но също и решителността на всяка цена да изпълни целта си, колкото и кофти да изглежда цялата ситуация. Битката край полуразрушения паметник е чудесна и ще продължи и в следващия брой. Така че пак в броя има за всекиго по нещо – реалистична, драматична част в началото и фантастична битка с репулсори, лазери, взривове и каквото още ви хрумне! А на всички ни е ясно, че въпреки че бронята на Тони не е на пълна мощност, в главата му вече се е зародила някаква врътка… пет хода преди Касандра и Mandroid-ите!

ert

За арта на Малеев смятам, че съм казвал достатъчно в предишното ревю – на едни им харесва, на други не, както със всяко нещо. Аз лично съм голям фен на графичните му неща, за справка ви препоръчвам да погледнете работата му върху двете минисерии на The Crow – Dead Time and Flesh and Blood. Ако ще е реалистичен стил като неговия графиката си е най-добре, особено ако светлосеникте са добре балансирани. И в ревюто на брой 1 го казах – за стил като на Малеев е важно как ще се справи оцветителя! Един от любимите ми комикси на Малеев и Бендис е тяхната поредица за Daredevil, но там именно цветовете са сгъстени и сбити като пътници в японско метро! И съответно от арта на Малеев не се вижда почти нищо… или поне аз така го възприемам. Докато тук положението не е такова, а и метнете не едно, ами две очи на Scarlet – още по-добри и топли цветове, каращи рисунките му да изскочат от страниците. Всичко е въпрос на възприятия и комбинация между молив и цвят.

ssfg

Все пак, както съм казвал и преди, когато си фен на нещо, трябва да посочиш и слабите му страни, вместо да слагаш капаците и да си завреш главата в… е, сещате се. Готови? Малеев е страхотен, когато работи върху „street level characters” като Daredevil, Moon Knight и т.н. Реалистични герои, реалистичен арт. Но почти винаги му е трудно да борави с герои, способни на на нечовешки подвизи. Като когато Тони е в бронята и се върти, хвърчи, стреля, свети, маневрира. Извън бронята, върнат в реализма, всичко е наред. Именно за това и в цялата поредица битките в бронята няма да са много (опа, спойлери, уааа), но Малеев ще се опитва да са по-обрани. За да се убедите в думите ми, че Малеев не е съмсем в свой води, може и да погледнете работата му върху Secret Invasion:Dark Reign, където му се налага работи върху по-фантастични супер герои. Но въпреки това, артът в Internatinal Iron Man за мен си остава повече от добър и предвид факта, че това е история за корените на Тони, а не за битките му вътре в бронята, ще разберете, че Малеев е повече от подходящ за задачата. Почакайте още малко, ако се съмнявате! 😉 Но все пак трябваше да посоча и някаква минимална критика. Но не забравяйте – ЛИЧНО МНЕНИЕ! Не казвам, че не ми харесва как той рисува Iron Man, напротив, а и кориците му към комикса са истинска наслада!

anthony_stark_earth-616_from_international_iron_man_vol_1_2_002

И накрая отиваме към двете черешки, които тази торта има. Първата е страницата с писма от не кой да е, ами от нас – читателите! Това е една чудесна традиция, която всеки себеуважаващ се комикс трябва да има! Така се постига интерактивност между нас и издателите на много по-лично и специално ниво, от колкото са публикацииките във Фейсбук. Такива писма имаше и преди в комисите на Глоуб Трейд и трябва да ги има и сега! И с радост и без никакъв срам ще отбележа, че и моето писмо бе публикувано, благодаря за което! Така, че дерзайте и пишете до Артлайн, за да върви всичко по вода! 😉

А коя е другата черешка? Превюто към Spider-Man/Deadpool, разбира се! Аз вече ви казах защо този комикс си заслужава ето тук, но смятам, че това, което се вижда на двете странички, вече ви е навило още повече!

От мен толкова за сега, чакаме гореспоменатият комикс да ни падне, както и International Iron Man #3! До скоро!

vbnm