Коледно комикс ревю: “Klaus and the Crisis in Xmasville“

Коледно комикс ревю: “Klaus and the Crisis in Xmasville“

24/12/2020 0 By kiril dimanov

Отново е Коледа, най-светлия празник и ние отново сме тук, спазвайки традицията да ви поднесем Коледно комикс ревю! И то, разбира се ще бъде отново посветено на поредното приключение на Клаус от чудеснтата поредица на Грант Морисън и Дан Мора от Boom! Studios.

След като в две Коледи под ред си говорихме за първите два комикса от поредицата, съответно „Клаус“ и „Klaus and the Winter Witch”, днес на фокус е номер три-“Klaus and the Crisis in Xmasville“. Тази история е „one shot”, но пък за сметка на това е цели 50 страници, поддържайки тази весела и модернизирана, изпълнена с екшън версия на Дядо Коледа. Тук Морисън отново успява да поднесе мекотата и светлината, от която се нуждае всяка Коледна история, като добавя и щипка мрак, корпоративна алчност и…извънземни! Дръжте си коледните шапки, няма да ви е никак скучно!

Действието в “Klaus and the Crisis in Xmasville“ се развива през 80те години на миналия век. Нашият обичан (Santa)Клаус влиза в конфликт с не особено благочестивата корпорация Pola-Cola(хаха)собственост на семейство Патридж, които се опитват да установят пълен контрол над Коледа, като ребрандират празника на Xmas, превръщайки го в празник за всякакви цели. Така Pola-Cola създават и града Xmasville, където всеки ден е Коледа/Xmas, всички мъже са част от армия Дядо Коледовци, жените работят във фабрики, а децата са дадени на извънземни, в замяна на модерни оръжия. За капак, града си има и мрачна версия на Клаус, който доста напомня на Лобо. Историята е пълна лудница, макар и на моменти да не е особено фокусирана, а пък самият Клаус не прави много този път.

Въпреки това, силата на комикса отново е в начина, по който Морисън вплита образи и концепции от различни зимни митове и фолклор, както и от по модерни идеи. Напълно ясно например е как Морисън се заиграва с действителните събития довели до образа на Дядо Коледа от Кока-Кола, което типично за стила му е удар срещу комерсиализма. Разбира се, Морисън не обвинява хората за това, а просто показва по ловък начин до къде достигат различните корпоративни манипулации.

Морисън и Мора вкарват всички тези коментари, така валидни и за днешното общество чрез добре написани и лесни за следене диалози и разбира се визуализации без да ги натрапват излишно и да ги правят център на историята. С други думи можете спокойно да четете историята и да се забавлявате без да се чувствате поучавани, че пиете Кола и т.н., а може и да намерите по-различен поглед над нещата. Има за всекиго по нещо. В крайна сметка “Klaus and the Crisis in Xmasville“ си остава основно шантава коледна супер геройска история и то доста добра.

Артът на Дан Мора отново няма грешка и съживява по запленяващ начин всяка от идеите на Морисън. Без значение дали героите просто си разменят реплики, участват в грандиозни екшън сцени или скачат през портали- всичко е изборазено запомнящо се и обгръща читателя с красотата си. Тук Мора също така показва и колко различно и уникално може да изобрази различни персонажи, особено самия Клаус и неговия зъл двойник. Всяка страница изпъква ярко и дори, когато нещо по-брутално се случва, все пак се усеща коледно настроение.

Макар “Klaus and the Crisis in Xmasville“ да не е на нивото на първата история за Клаус, то смятам, че е добра колкото „Klaus and the Winter Witch”, а пък и хубавото е, че изобщо не е необходимо да сте чели предните два комикса с този супер геройски Дядо Коледа за да подхванете този. Приключенията на Клаус са една чудесна традиция от Boom! Studios и силно се надявам някой ден да ги видим и на българския пазар по Коледа от някое издателство(кашлюкартлайнкашлюк). Би било забавно, а пък ако не друго то арта на Дан Мора определено си заслужава вниманието. С това приключваме и ви пожелаваме весели празници Супер герои! Обичайте и се обичайте, а пък Клас ще се погрижи да спите спокойно и безопасно! 😉