Коледно Комикс ревю: Клаус

Коледно Комикс ревю: Клаус

24/12/2018 2 By kiril dimanov

Ах, Коледа! Няма по-добър момент за четене на комикси пред камината(в случая пред парното или печката) с нещо топло за пиене в ръка, докато  чакаме Добрия Старец  да дойде с подаръците. Но кой всъщност е той, винаги ли е бил старец , защо раздава подаръци и как успява да го направи  за една нощ?

Въпроси около Дядо Коледа винаги има, колкото и да знаем за него. В различните държави има различни  традиции и версии на веселия дебелак, който  се спуска през комина веднъж годишно  всеки декември. Да не говорим, че той  е герой в огромен брой филми, песни, анимации, че и комикс истории. Даже си е регистриран мутант във вселената на Марвел, при това един от най-силните.

Има  обаче една комикс история, която  се гмурва малко по-дълбоко в произхода на Дядо Коледа и това е „Klaus” от 2015та и писана от не кой да е,  а от Грант Морисън. Само това би  трябвало  да ви говори, че ви очаква едно налудничаво пътуване. Преди  време бях споменавал историята на кратко тук, но  сега ще разгледаме по добре тази история от 7 части, която  вече си има и два нови “one shot”-а, но  за тях  друг път.

 

„Klaus” е…ами представете си “Batman Begins” или “Batman:Year One”, но с Дядо Коледа и много, много по шантав. Морисън  е седнал  да пише с мисълта „Ами ако представя Дядо Коледа като  супер герой,  с origin и всичко останало”? Не знам за вас, но за мен  това си  е печеливша комбинация. Морисън също  така гради и историята като комбинация от митове и легенди, така, че ако сте и фенове на това- честито!

Морисън ни пренася в град на име Грисвиг, като го е изградил предимно черпейки от скандинавски трации и митове.  И от студените и  замръзнали гори и планини изниква Клаус- трапер, който си изкарва прехраната като продава различни животински кожи и месо в Гримсвиг, а понякога обръща и по пиво-две там с припечеленото. Градът, обаче не е особено приветливо  място основно  заради владетелят Лорд Магнус и младия и наперен Джонас, които обират всички произведени ресурси до  шушка. В Гримсвиг играчките са абсолютно  забранени, с изключение на тези, които отиват в ръцете на наглия Джонас,  а пък жителите му гонят непрекъснато  Клаус от града само, защото не е тамошен. Да не говорим ,че той ходи на лов заедно  с огромен бял вълк, което хич не му помага да спечели доверието на озлобените жители на града. Така още в началото, Морисън представя тази  версия на любимия на децата по цял свят Дядо Коледа като здравеняк, който няма да се спре дори ако го прониже стрела в рамото, например. Смел ход от страна на Морисън, но не му е за пръв път.

Най-хубавото е, че точно този персонаж е пълен  с потенциал-в началото той  не е Клаус, известен на всички ни, но пък  виждаме леки проблясъци, които  до края на историята  ще се разгърнат и ще го превърнат в обичния ни Коледен  символ. Още от началото се вижда, че Клаус е справедлив и готов да се бори за правда, дори ако се наложи  да пролее някоя и друга капка кръв. Например, в Гримсвиг е забранена всяка форма на забавление, а ако някой наруши забраната веднага го  чака жестоко наказание. Дори има табела , на която пише „Желанията са забранени”, което  разгневява справедливо Клаус.

По- рано сравних “Klaus”с “Batman:Year One”. Това не е случайно, защото определено може да видите много паралели между версията на Джим Гордън и/или Брус Уейн от “Batman:Year One”и Клаус. И двете произведения ни показват човек, който скоро ще се превърне в символ или легенда  да пристига в покварен и измъчван град и, който веднага се чувства отговорен да се нагърби  със защитата на жителите му на цената на собствения си живот. Обръщайки се и към Сибирския шаманизъм за вдъхновение, Морисън дори ни показва сцена със символично мистично пробуждане, по време на което пред Клаус са поставени „тотемите” на съдбата му. Така Клаус разбира, че като  символ, той ще бъде нещо повече от човек. Познато, а? J Да, говоря за сцената, в която пред Брус Уейн се появява прилепът, който го  вдъхновява за навлече костюма на…прилеп и също  да се превърне в символ. Така и Морисън си представя своя Клаус- като бъдещ герой, поел по пътя да стане легенда.

Естествено, нищо от написаното от Морисън нямаше да се осъществи ако го нямаше и чудесния арт на  Дан Мора. Той изобразява една чудна зимна страна, пълна с магия и опасности, както и град измъчван от хватката на на нещо, по лошо дори от най-лютата зима. Дори в по-топло изглеждащи сцени, Мора ве пак успява да ни напомни, че студът не е далеч. Една от най-запомнящите се сцени, нарисувани от Мора е на две страници и показва Клаус и вълкът му, които побеждават огромен елен. Рисунката направо ме остави  без дъх, когато  я видях за пръв път(а и все още го прави), а и доста добре показва, че Клаус знае как да оцелява.

Да не забравяме и вече гореспомената сцена с символичното пробуждане на Клаус, която е една цветова експлозия и ще ви остави с усещането, че от сраницата всеки момент ще изскочи истинска дъга, че и ще затанцува пред вас. Да не говорим и, че ще ви предизвика искрено коледно усещане.

Очакват ви още много интересни моменти с коледната творба на Грант Морисън и Дан Мора, много битки, даже и  една с огромен  демон, но и много стоплящи сърцето моменти, напомнящи ни какво е Коледа. Аз лично съм напълно готов да приема, че това тук е “origin”-a Дядо Коледа, защо пък  не? Не се колебайте и проследете как Клаус се превръща в това, което виждаме днес като Дядо Коледа.

Весела Коледа на всички вас, Супер герои и до следващия път! 🙂