Комикс Ревю: Spider-Man/Deadpool #4

Комикс Ревю: Spider-Man/Deadpool #4

17/03/2017 2 By kiril dimanov

Ах,  колко по-добре се чувствам! След като Spawn #257 ме докара до сълзи от отчаяние, взех в ръце Spide-Man/Deadpool #4 и усетих прилив на сили и позитивна енергия! Такива моменти ни напомнят какво означава добре написан и нарисуван комикс и какво – не!

Много хора биха оприличили този брой като филър, но за мен не е точно така. Да, историята изглежда лека и разпускаща, но все пак краят се навързва с основната история, а и не само. Какво имам предвид? Да погледнем!

След като в брой 3 Дедпул успя да спечели доверието на Спайди като му доказа, че искрено иска да се промени, а и го размекна допълнително като го запозна с дъщеря си Ели, сега вече Питър прави следващата крачка – кани Уейд да излязат, да се позабавляват и опознаят. И още тук нещата от предните броеве си казват думата – усилията на Уейд, които го видяхме да полага, са наградени, тази среща по мъжки, за мен, си е голяма част от историята, а не просто филър… или поне аз така го приемам!

Срещата се провежда в клуб, собственост на Дедпул, като Спайди е под маскировката на чернокож собственик на верига… хм, с@!с –шопове, благодарение на визуалния стимулатор на Уейд. За техни дами пристигат сукубус, приятелка на Шикла (съпругата на Уейд) и Тор (женската версия), повикани от хитрия Дедпул, за да се млатят в кал! Гледка-мечта за всеки мъж, но така двамата ни герои само си навличат белята! Тяхното спасение? Да танцуват по бельо за удоволствие на дамите в клуба…, което обаче води до някои от най-запомнящите се танцови сцени, рисувани някога на хартия… или на каквото и да било!

Комедията е на ниво, а ние като читатели не само се забавляваме неистово, но и напълно можем  да разберем защо, въпреки нелепата ситуация, Спайдър-мен се весели както никога до сега!

Типично в свой стил Джо Кели оформя тази история да изглежда толкова абсурдна и отпускаща, че да може миг по-късно да отиде в другата крайност и да шибне здрав шамар върху хилещата се физиономия на читателя, напомняйки ни какво означава да седиш на ръба на стола си! Кели поддържа баланса в историята толкова добре, че след като станете свидетели на неочаквания обрат в края ще ви се прище да прочетете всичките 4 броя отново, но наведнъж! А аз ви препоръчвам да го направите – така ще разберете емоционалния удар още по-добре. Може и  даже да пуснете някоя скрита сълза, но ако не, то със сигурност ще усетите как Кели докосва сърцето ви. Нека не забравяме едно – този комикс има достатъчно екшън, смешки и какво ли още не, но най-вече има дълбочина в емоциите и взаимоотношенията между двамата ни герои. Виждаме Уейд, човек с доста размит мироглед, който се опитва да се издигне до стандатрите на своя герой и идол. През годините Дедпул не винаги се е опитвал да завързва приятелста, дори  често обижда хората и е доста егоцентричен. Тези му навици леко прозират и в този брой – той се възползва от статута си на Отмъстител, за да привика Тор на среща, само защото тя е в списъка му с разрешени „прегрешения” от Шикла. Но каква е целта? Ами Джо Кели показва по този начин как Уейд разкрива света си пред Питър. Да, първоначално той е резервиран към опитите на Уейд за сприятеляване, но ледът най-сетне се разтапя, когато двамата в крайна сметка му отпускат края по възможно най-абсурдния начин! Но какво ли ще стане, когато Дедпул пристъпи към изпълнението  на задачата си – да убие Питър Паркър? Как ще се развият взаимоотношенията тогава…, а и то нали Питър е Спайди! 😉  Надявам се да тръпнете в още по-голямо очакване след този брой!

Артът на Ед Макгинес отново е чудовищно добър! Ако има държава където е противозаконно да рисуваш толкова добре, то тогава Макгинес не бива да ходи там! Още с началната страница художникът ни показва, че и той разбира от майтап – Спайди се обажда на Дедпул, който точно в този момент води престрелка до будката на Макгинес по време а комикс конвенция! Трябва да се позагледате обаче! Макар в този брой да няма пердах и стреляне, Макгинес пак блести с добре сложените персонажи, език на тялото и емоции по лицата им! А и да не говорим, че танцовата сцена между Уейд и Питър е нарисувана и хореографирана толкова добре, колкото и която и да е батална сцена…, ако не и по-добре! Не са много хората, които да могат по такъв начин да нарисуват двамата да танцуват по гащи! 😀

Връзката между Спайдър-мен и Дедпул прогресира все повече и макар аз да знам какво се случва по-нататък се вълнувам повече от всякога, сякаш чета комикса за първи път! Надявам се, че и тези от вас, които наитина го подхващат за първи път, се вълнуват точно толкова! Ще се видим отново в брой 5, но преди това ще се срещнем и в International Iron Man #5!

До скоро!