Ревю: Spider-Man/Deadpool #2

Ревю: Spider-Man/Deadpool #2

16/12/2016 1 By kiril dimanov

Няма нищо по-хубаво от това да се прибереш от Панаира на Книгата с една торба книги, а вътре в торбата си лежи и един комикс – Spider-Man/Deadpool #2! Както съм казвал и преди, това е абсолютно най-добрият комикс от издаваните в България! И втори брой го доказва безпогрешно!

spd2

От края на първи брой знаем пред каква дилема е изправен Дедпул – възложена му  е задачата да убие Питър Паркър, шеф на „Паркър Индъстрийс”. Обикновено това не би било проблем за устатия мръсник (особено, ако парите са добри), но… как да убиеш шефа на своя идол, Спайдър-мен? Друг въпрос е, че двамата са един и същи човек, де, но Уейд не знае това! 😀

spd10

Особено много ми харесва и фактът, че Дедпул проверява из основи информацията, подадена му за Паркър, за да се увери, че наистина ще затрие един бизнес мръсник, вместо да се втурне към пистолетите си и да действа. Това още повече показва какво уважение и възхищение таи той към Спайди, дори след като той се държа като същински з@%!ик с него в първи брой!

Да, този брой отново се откроява с чудесен хумор и екшън, но и не само! Към цялата тази забава авторът Джо Кели изсипва и една солидна доза дълбочина и развитие на перонажите! Например ясно виждаме, че Дедпул се чувства силно наранен от обидите, които Спайди отправя към него! И това не минава просто ей така! Уейд може да е откачен и неуязвим физически, но все пак и той е човешко същество с чувства! А Кели описва по изключително успешен начин тази буря от емоции на име Дедпул! 😉  И докато Спайди се довери достатъчно на Уейд, че да му даде телефония си номер, ние читателите вече сме изживели едно шеметно пътуване още от предния брой, в който Питър солеше Уейд с какви ли не обиди и сме стигнали до тук – началото на едно хубаво приятелство. На това му викам аз добро развитие на отношенията! Джо Кели дава всичко от себе си, за да ни покаже защо точно тия две „тикви” заслужават да имат общ комикс с добре и търпеливо поднесена история! Макфарлан, гледай и се учи!

spd6

Но това не е всичко! Виждаме още, че на вече богатия и известен Питър хич не му е лесно да се прави на комбинация между Тони Старк и Стийв Джобс! Да, вече няма паричните проблеми, но това далеч не означава, че е доволен от сегашното си положение – все пак не всеки е подходящ за шеф на мултимилионна компания!

spd1

Що се отнася до Дедпул, Кели без колебание ни го поднася като повече от компетентен герой в този брой. Той е този, който веднага разбира,че нещо не е наред с новоизобретения от Питър „WebWare 2.0” и оправя цялата бъркотия като в процеса спасява живота на Паркър и Майлс Моралес…, които иначе през цялото време се държат като гадове с него.

spd3

И, говорейки за Майлс Моралес, няма как да не кажа малко и за него, защото все пак той гостува в този брой. В случай, че не знаете кой е той (има нови читатели, а аз пиша основно за тях, все пак), Майлс бе Спайдър-мен от така наречената Ultimate Universe. Това бяха поредица комикси, създадени в началото на 2000та с нови, променени истории и персонажи, за да привлекат нови  читатели. При нас те бяха издавани от Глоуб Трейд, като получихме Ultimate X-men и Ultimate Spider-man. Не се стигна обаче до броевете, в които Питър от тази  вселена губи живота си и Майлс го  замества повече от достойно като новия Спайдър-мен! Майлс се превърна в толкова обичан и популярен персонаж, че бе вкаран в основната вселена на Марвел след събитията в Secret Wars.  И за това сега имаме двама, но коренно различни Паяка!

Малко и за арта на Макгинес, защото човека си го заслужава! Само опитен художник като него може да възпроизведе зашеметяващите екшън сцени, които Кели е написали и му е поверил да съживи! Пример: двойната страница, на която Питър, Майлс и Уейд се бият срещу армията Зелени Гоблини! Красота!

spd11

Макгинес отново успява да изрази емоциите на героите в рисунките си – изражения, пози, всичко  си е на мястото! Като най-отличаващ момент за мен е в края на броя. Там виждаме, че в „Паркър Индъстийс” нещо не е наред. Това, което Уейд вижда може да напомни на най-болезнените моменти  в живота му – зверските експерименти, превърнали го в това, което  е днес, и отнели здравия му разсъдък завинаги! Вижда се гневът, но и страданието, което Дедпул таи в себе си и крие под маската и просташките си шеги! Абе, като цяло личи си, че и Кели и Макгинес се забавляват адски много с работата върху комикса, но и действат на пълни обороти!

Spider-Man/Dedpool #2 е една превъзходна комбинация от екшън, хумор, драма, як арт и чудесен превод на български! Не се колебайте и се зарадвайте (или зарадвайте някой друг) с един брой за празниците! 😉

spd9