Комикс Ревю: Spider-Man/Deadpool #5

Комикс Ревю: Spider-Man/Deadpool #5

30/07/2017 0 By kiril dimanov

Каква гледка само. Внезапно небесата се разтвориха, лъч светлина проблясна и по него, приветстван от радостни напеви, се спусна 5ти брой на Спайдър-Мен/Дедпул, носен от две малки англечета. Крайно.Време.Беше! Аз лично отдавна съм се отказал от мечти и блянове, че Артлайн ще могат да ни предоставят редовно комикс поредици, не им се случва за пръв път. Ситуацията с българския комикс пазар си е тежка и трудно поправима и на това влияят всякякви фактори. Ще трябва да се задоволим с нещата, които ще получаваме на няколко месеца, но пък поне дългата суша бе прекъсната от най-добрата поредица, издавана в момента. Както си говорехме с един приятел наскоро – връзката с Артлайн е като да имаш връзка с мадама (или младеж, ако сте дама), с която поддържаш приятелски отношения, но от време на време не само. В един момент обаче ти писва и си намираш сериозен партньор. Та така и с Артлайн вече повече от десет години! 😀

Да се порадваме все пак на този 5ти брой и да видим какво са ни приготвили Джо Кели и Ед Макгинес. И тъй като от последния 4ти брой вече мина доста време, спокойно ще си започна със случилото се в неговия край, така, че СПОЙЛЕР, ако не сте го чели: Питър Паркър бе гръмнат в главата от Дедпул!  Уейд е правил доста грешки до момента, но дали тази няма да се окаже най-голямата от всички? На къде ще се запъти душата на Питър и какви врагове го чакат там? Всичко това в брой 5. И тъй като за мен ревю означава да ви покажа какво мисля, че се е въртало из главата на писателя като идея, а не просто да си говорим какво се случва, можете да си четете спокойно! 😉

Ако четете този  брой за пръв път, не бих ви обвинил, ако сте си помислили, че Питър всъщнот не е мъртъв – героите в комиксите са по-трудни за убиване от хлебарките и Брус Уилис взети заедно. Но този път Питър си е мътръв. Е, разбира се, че после ще се върне, това е ясно, но мозъкът му си бе пръснат по всички правила. Така историята до момента взема неподозиран обрат и ни отвежда в чистилището, където Паркър се озовава, вместо в Ада, където Уейд го очакваше, готов за мъчения. Осъзнал грешката си, Дедпул ползва помощ от съпругата си Шикла, за да го измъкне.

Броят може да ви изглежда скучен, ако сте фен на здравия екшън, но блести с нещо много по-ценно: Джо Кели добавя още дълбочина в образа на Дедпул. Нека да се върнем към момента, в който Уейд очаква душата на Питър, за да я измъчва заедно със слугите на Шикла. Това ясно ни напомня за садистичната природа на Уейд, особено спрямо идеалите на Спайдър-Мен. Историята също така предлага и интересна промяна на това, което сме виждали  в миналото: обикновено след подобна грешка Дедпул просто би свил рамене, ще каже някой мръсен майтап и ще отиде да яде чимичанга. Сега обаче той се придвижда една крачка повече към героя, в който се стреми  да се превърне, към своя идол – Спайди! Лесно е да повярваме в тази промяна предвид факта, че Кели показва ясно колко голямо е сърцето на Уейд  4 броя под ред (спомнете си за дъщеря му и връзката, която той изгражда със Спайди). Само Кели би могъл да се справи толкова добре със задачата, защото все пак той е човекът, превърнал Дедпул в това, което  е. Аз лично харесвам много посоката, в която е насочил Уейд, и ви гарантирам, че и по-нататък той ще продължи да еволюира по този начин, без това да навреди на харизмата му.

 

Не бива да забравяме и другата звезда в шоуто, а  именно Спайдър-Мен. Кели  се справя чудесно и с неговия характер и пътуването му из чистилището само го прави още по-силен. Горкият Питър е гръмнат не веднъж, а два пъти от Уейд, а в света на сенките го очакват озлобения Мистерио и  няколко илюзии, имащи за цел да унищожат Питър както физически, така и емоционално. Появява се дори илюзия на чичо Бен, но вместо да рухне под  атаките, Спайди си пробива смело път напред! Моментът, в който Питър блясва като горяща комета настъпва, когато Дедпул съветва Питър да създаде свой Покровител (дух-животно като в Хари Потър) като енергията, която използва ще се оформи като негов защитник, за да се пребори с Мистерио. Напълно естествено Питър оформя енергията в костюм на Спайдър-Мен, а Мистeрио и Уейд са впечатлени колко чиста се оказва душата му и даже са изненадани колко добър човек е Питър Паркър. Това, дами и господа, е Спайдър-Мен все пак и Джо Кели ни напомня защо е толкова легендарен герой по възможно най-добрия начин – показва ни чистотата на душата му.

За малко ще обърна внимание на един момент, който може да ви е объркал, ако сте сред новите читатели: срещата на Дедпул с Lady Death. Още в оригиналната поредица за Дедпул от Джо Кели от 90те ни е представена идеята за любовната връзка между Уейд и Lady Death, която обаче е и любимата на не кой да е, ами самият Танос! Тъй като за Уейд е много трудно (и на моменти невъзможно) да умре, тяхната връзка никога не се задълбочава, а има и момент, в който Танос слага проклятие за безсмъртие над Дедпул, усложнявайки нещата още повече. Но това са стари истории. Просто исках да ви стане ясно, че двамата не се срещат за пръв път и да не се учудвате на искрите, които прехвърчат между  тях. Уейд иска услуга от Lady Death, но това няма да мине без своята цена – сами обаче ще видите каква ще бъде тя…, ако получим още от броевете, де.

Артът на Ед Макгинес  както винаги е впечатляващ.  Макгинес има за задача в този брой да изобрази още няколко сложни персонажа (освен Спайди и Уейд) , като Мистерио и Шикла, и се справя повече от чудесно. Силна страна си му остава ефективното изразяване на емоциите на героите през маските им.  Местата, на които се подвизават героите в този брой, също са голямо предизвикателство за художника – панелите се движат от подземното царство на Шикла, през реалния свят до чистилището на души. Много неща се случват из пъстрите панели и Макгинес изобразява всичко идеално, като особено добре се справя и с малкото екшън сцени.

Като цяло този брой лично за мен е добър завършек на първата арка и е хубаво да й отдлеите повече внимание… Може би ще е добре да си препрочетете първите 4 броя, че много време мина и ако човек е забравил какво става там трудно ще навърже нещата тук.  Историята до сега бе забавна, но и емоционална, като този брой  показва обрат, към който предните 4 броя ни доведоха с пълна сила.

На края нещо, което сигурно вече ви е известно, но все пак: много хора бяха учудени от това, че историята ще продължи директно в 8ми брой, като Артлайн ще пропуснат 6 и 7. Те всъщност са филъри, които нямат нищо общо с основната история – всеки филър в тази поредица е писан и рисуван от други писатели и художници, а не от Кели и Макгинес. Не са нищо особено, просто леко глуповати, алтернативни историики, но пък са забавни. Реално така не пропускате нищо интересно и се надявам, че Артлайн правят това, за да могат вече да издадат следващата арка под формата на TPB, както бе обещано, защото тази арка започва от брой 8. Но дали това ще стане и след колко време… никой не знае!

До следващия път, който може би ще е в следващия брой на International Iron man? Ще видим! Чао!