Лексикон: Бранимир Събев

Лексикон: Бранимир Събев

27/07/2020 0 By Петър Бойчев

1. Как се казваш (име и псевдоним)?

Бранимир Събев, по презиме Димитров. Имал съм куп псевдоними през годините, но мисля, че няма нужда да ги изброявам – те не са важни така или иначе.

2. Представи се накратко на нашите читатели.

Човек, отдаден изцяло на литературата, верен на приятелите си, мечтател, Дон Кихот, обикновен простак.

3. Откъде си?

Родом съм от Свищов, където и живея между 7-ата и 27-ата си година, иначе детството си като хлапе съм прекарал в съседния град Белене. Вече 12 години живея в София.

4. Как се самоопределяш (писател/ художник/косплейър/video creator/друго?)

Първо и преди всичко като писател, после всичко останало.

5. Кога започна да се занимаваш с писане?

За пръв път идея за писане ми хрумна в 8 клас, когато в час по литература имахме да правим свободно съчинение и двама мои съученици избиха рибата с шеговито стихотворение за рокер-металист, направо ни отвяха. Бяха средна работа по успех, казах си – егати, аз мога по-добре от тях! После като гимназист имах разни опити по тетрадки, включително и да пиша книга-игра, нищо не се получи. Вече като студент получих компютър от нашите и си спомних за тези свои пориви и на 19,5 г. написах първия си истински разказ. Той, както и най-първите ми творби, са публикувани в дебютния ми сборник „Хоро от Гарвани“.

6. Откъде черпиш вдъхновение?

Откъде ли не. От книги, филми, сериали, компютърни игри, музика, картини, анимация, понякога дори хей така, от нищото. Никога не съм страдал от липса на идеи – дори да ги развивам само в разкази, пак имам все още много. Нито пък съм страдал от липса на вдъхновение, време или пък писателски блокаж – само от липса на мотивация, комбинирана с творчески песимизъм.

7. Кой е любимият ти герой (от комикс, книга или филм)?

Конан, Сандокан, Капитан Михалис на Казандзакис, Скофийлд Плашилото и Алоишъз Найт на Райли, Spawn, Sephiroth, Чъки, Ридик, Блейд, Дред, мога да изброявам до утре.

8. Смяташ ли, че героите от комиксите/книгите могат да служат за вдъхновение в реалния живот?

Не просто могат. Те го правят, и ТРЯБВА да го правят. Без това болшинството от нас, нърдовете, нямаше да оцелеем.

9. Кой е най-големият злодей за теб от комиксите/книгите.

По принцип никога не съм бил особен фен на злодеите. Но, да приемем условно Шрайка на Симънс.

10. Сподели 3 любими книги/комикси.

Да кажем „Последната битка на Сандокан“ от Емилио Салгари, „Алексис Зорбас“ на Казандзакис, „Гняв“ на Стивън Кинг.

11. Сподели любимата си фраза от комикс, книга или филм.

Да бъде „Хищникът“ – „You are one ugly motherfucker!“

12. Сподели любима сцена от филм.

Ако почна да изброявам, ще стане чудо, но ще спомена две такива, които ми изникват сега на прима виска, по една от филм на Марвел и на ДС. На Марвел любима сцена ми е когато в Avengers: Infinity War Тор се появи на сцената като освободител с всичките си мълнии, отнасяйки вся и всьо, а на ДС ми е от Justice League когато Супермен се прероди и метна хубав бой на цялата лига, особено на Батман.

13. Каква е твоята оценка за писането на комикси в България и за правенето на косплей?

Според съвсем скромния ми опит в тези две сфери даваме най-доброто от себе си и се справяме на моменти толкова хубаво, че чак нахвърляме възможностите си.

14. Има ли почва за развитие на твоята дейност в България или как е спрямо чужбина?

Не, и няма да има, като гледам. Спрямо чужбина сме много зле, винаги съм го казвал. Преди десетина години средния тираж на една книга беше 1000 бр, сега е 600. Средния българин чете по половин книга на година, средния американец – по 17. Четящите у нас са 10%, във Финландия – 90%. Даже не е необходимо да ходим толкова далече – руснаците четат повече от нас, поляците, унгарците, кой ли не. Дори в една съседна Сърбия, дето я драха и клаха, войни и чудо й сториха, включително разпад на териториите, пак тиражите са тройни на нашите. Ние може да се лъжем едни други, ала статистиката не лъже. Не, няма почва за развитие – но това не е причина да се спира. Да си писател, и то истински отдаден, е като да си наркоман: много трудно е и мъчно да се откажеш. Даже е до известна степен проклятие.

15. Какво искаш да се промени в света или с теб?

Бих искал да живея в свят, където да няма бедни, гладни, болни, кретени и малоумници, прекомерно алчни за пари и власт хора, не зачитащи правила, морал и закони, да има справедливост и всички да сме готини и яки пичове и пички. Вместо това живеем във виждате какво. Колкото до мен бих искал да съм 30-годишен, мускулест и строен, рус и синеок, копие на Дюк Нюкъм, денем да стрелям по задници, чудовища и извънземни, вечер да се глезя с мадами и скъпо уиски. Вместо това съм отиващ към 40 плешив мургавел, денем бачкам за да си плащам сметките, ипотеката, мезето и бирите, а вечер си губя времето с глупости. Та тъй.

16. Marvel или DC фен си? (Или друг бранд комикси?)

По принцип имам немалко симпатични DC-персонажи, особено Супермен, но като цяло се определям като Marvel фен. Някакси като герои са ми по-шаренички и по-сладки.

17. Последното нещо, което чете (комикс или книга)?

Дюн. Когато бях в шести клас, се опитах да го чета, понеже филмът с Кайл Маклоклан ми хареса страшно много. Видя ми се супер дървена книга, сякаш писана от извънземни за извънземни. Сега се хванах пак да я чета – нищо подобно, суперяк роман. Явно всяко нещо – с времето си.

18. Последното нещо, което гледа на кино?

Покрай тоя ковид ептен спряха кината, а после като ги пуснаха, филмите са стари или тъпи. Мисля, че последният който гледах беше Годзила: Кралят на чудовищата. На практика през тази календарна година все още не съм стъпвал в кино.

19. Кое предпочиташ – комикс/книга или тяхната адаптация на екран?

Ако е комикс, задължително предпочитам да го гледам на екран. Ако е книга – според зависи. Има някои добри режисьори, които успяват да направят по-хубав филм от книгата, но са малки и наистина уникални, а и дори това рядко им се получава. По принцип книгата почти винаги е по-добра.

20. Какво обичаш да правиш най-много?

Аз съм човек на простите удоволствия. Да правя секс с някоя мацка в леглото, да съм с готина компания на тежки маси, да чета хубава книга, изтегнат под чадъра на шезлонга до басейна – това ме прави щастлив.

21. Любимата ти мъдрост или лозунг?

Може би надгробната епитафия на Казандзакис – „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо. Аз съм свободен“.

22. Отправи пожелание или препоръка към нашите читатели.

Благодаря ви, че ви има, и че ми изтърпяхте всичките глупости!