Лексикон:Светослав Атанасов

Лексикон:Светослав Атанасов

27/03/2020 0 By Петър Бойчев

1. Как се казваш (име и псевдоним)?
Казвам се Светослав Атанасов. Псевдоним нямам (засега). Сатанасов вече е заето, така че няма да се и опитвам да си намеря.
2. Представи се кратко на нашите читатели.
Аз съм издател от малкото (за момента) издателство „Вижън Букс“.
3. От къде си ?
От София.
4. Как се самоопределяш (писател/ художник/косплейър, video creator, друго?)
Бих се определил основно като издател и млад предприемач*. Понякога правя и спомагателни неща по издаването като редактиране, предпечат, в общи линии организиране и надзираване на всяка наша книга от уърд файл до палето с тиража. Надявам се към биографията си в даден момент да добавя и „писател“ и „сценарист“.
*(Тук ще направя едно малко лирично отклонение, че най-правилният термин е „арт и креативен предприемач“. Макар и доста общо понятие, това е клон на предприемачеството, който се занимава с това, как едно изкуство да се превърне в продукт или услуга, която да носи приходи. Такива „креативни индустрии“ са киното, телевизията, музиката, театъра, изобразителното изкуство, дори и видеоигрите. В тази категория попада и книгоиздаването.)

Премиерата на Стръв


5. От кога започна да се занимаваш с издаване?
С издаване се занимавам от 2017-та, когато издадохме „Индор и Братството на Почти Пълната Луна“. Това е първата книга от хумористична фентъзи поредица от млад български автор. Иначе „Вижън Букс“ съществува от началото на 2019-та.
6. От къде черпиш вдъхновение?
Смятам, че вдъхновението се крие навсякъде около нас. Дали ще е музика, филм, илюстрация, реплика дори. Може да е всичко. Например следващия ни книжен проект е моя идея, вдъхновена от реплика от сериал.
7.Кой ти е любимия герой (от комикс или книга или филм)?
Много са, но сякаш винаги Люк Скайуокър изниква в съзнанието ми като най-вдъхновяващия за мен герой. Момчето от фермата, наследник на злия Вейдър, което се превръща в най-митичния джедай в цялата галактика. Просто съвършения character arc.
Иначе няма как да не спомена и други страхотни персонажи като Кайло Рен, Сивиръс Снейп, Брус Уейн/Батман, Жокера. Тук ще добавя и Реймънд Редингтън от сериала „Черният списък“. Това е може би най-многопластовия (анти)герой, когото съм срещал.

8. Смяташ ли, че героите от комиксите/книгите могат да служат за вдъхновение в реалния живот?
Да, смятам. Комиксите и книгите са начин да избягаме за малко от нашия свят и да се потопим в друг. Дори той да е по-приятен, интересен и вълнуващ от нашия, ние неминуемо ще се върнем обратно тук и сега. Ценното е, ако донесем нещо с нас оттам, което да ни помогне да направим и нас, и света ни дори с една прашинка по-добър, по-смислен или по-красив. Така, че героите, с които се сблъскваме в другите светове и са ни докоснали, могат да продължат съществуването си в нас и чрез нас.
9. Кой е най-големия злодей за теб от комиксите/книгите?
Тук естественият отговор е Жокера. Идеята му за хаос и анархия са така представени, че често той ни се струва все по-прав и по-прав и ни идва да го подкрепим. (Както беше направено и във филма за него, който излезе наскоро)
Голям фен съм и на Дарт Вейдър и неговата трагична история. Кайло Рен също много ми допадна.
Иначе има няколко злодеи, които не мога да понасям като Долорес Ъмбридж от „Хари Потър“, Церсей Ланистър от „Игра на тронове“ и Косач Годар от трилогията „Дъгата на косата“, което означава, че и те са доста добри злодеи.

10. Сподели 3 любими книги/комикси.
Много са. При книгите бих казал обезателно „Хари Потър“, все пак съм от поколението, което е било на възрастта на самите герои, когато са излизали и книгите. Много харесвам и поредиците „Дъгата на косата“, която споменах и „Заветиете на Лориен“, която така и не беше издадена докрай на български.
При комиксите любим ми е „Спайдърмен“, който е първият герой, с когото съм се запознавал под тази форма, а също и много други герои на Марвел и ДС, страхотни са също и Блексед, Астерикс, Тинтин. Много ми допадат и комиксите, които допълват или продължават вече спрени филмови и телевизионни поредици, както е например с „Файърфлай“/“Серенити“, „Star Wars” и др.

Aniventure Comic Con 2019


11. Сподели любимата си фраза от комикс, книга или филм.
В съзнанието ми най-напред изникват безсмъртните думи на чичо Бен от „Спайдър-мен“ „С голямата сила идва и голямата отговорност.“ Малко по-надолу ще обясня и защо.
„Батман в началото“ също съдържа две много силни за мен реплики: „Няма значение кой съм, това, което правя, ме определя“ и мъдрите думи на Алфред към Брус Уейн „Защо падаме, господарю Уейн? За да научим да се изправяме обратно.“
Също и десетки други реплики от филми, книги, сериали и комикси са ми направили впечатление, но сега ще стане сложно да ги изброявам.

12. Сподели любима сцена от филм.
Безброй много са. Като отявлен киноман е невъзможно да се спра само върху една. Повечето сцени от „Star Wars”: от началния текст в космоса до дуелите със светлинни мечове, всички сцени с Йода, знаменитата сцена с Дарт Вейдър от „Rogue One“; също така много харесвам финалът на една от любимите ми трилогии „Завръщане в бъдещето“, коато влакът на времето полита към екрана; епилогът на „Черния рицар: Възраждане“ сцените с Куиксилвър от „Х-мен: Дни на отминалото бъдеще“ и „Х-мен: Апокалипсис“, сцената с порталите и финалната битка в „Отмъстителите: Краят“. Мога да изреждам още много. Както казва Капитан Америка „I can do this all day” 😀
13. Каква е твоята оценка за писането на комикси в България (за правенето на косплей като цяло)?
Писането на комикси в България сякаш се посъбужда последните няколко години и се надявам някой ден в близкото бъдеще и аз да допринеса за това. Няма шанс комикс фен като мен да не пробва да издаде комикс рано или късно.
14. Има ли почва за развитие на твоята дейност в България или как е спрямо с чужбина?
Издаването на книги не е професия от вчера и вече е доста развита и по света, и в България. Конкуренцията е голяма и трябва да се отделят доста време и усилия във всеки един проект, за да може той да е възможно най-добрият и да впечатлява все по-взискателните читатели. Така че, развитие има постоянно.
15. Какво искаш да се промени в света или с теб?
Бих искал светът да стане малко по-добър, по-човечен, по-нормален. И всеки човек да намери собственото си щастие. Защото какъв е тогава смисълът на всичко?
За себе си бих искал да се усъвършенствам в някои умения като писане, издаване, управление на бизнес и тн.

16. Marvel или DC фен си? ( или друг бранд комикси?)
Въпреки, че съм фен и на двата бранда, сякаш винаги съм клонял малко повече към Марвел. Това вероятно е, защото като бях малък, гледах най-много анимационните сериали на Марвел по „Fox Kids“ и още тогава станах голям фен на супергероите.
17. Последното нещо, което чете (комикс или книга)?
Последното нещо, което прочетох беше сценария на отпадналата версия на “Star Wars: Епизод IX“, озаглавен „Duel of the Fates“. Според мен тази версия на финала на сагата е по-добра, от това което получихме във „Възходът на Скайуокър“.
18. Последното нещо, което гледа на кино?
Последно гледах „Невидимия“. Страхотен трилър, майсторски направен. През цялото време си на ръба на седалката и оглеждаш всяко кътче на екрана, за да видиш следа дали Невидимия е някъде там.


19. Комикс/книга или тяхната адаптация на екран?
Като издател и запален киноман често сравнявам двете медии. Почти винаги книгата е по-добра от филма, но когато адаптацията е на ниво и двете си струват отделеното време. Нищо, че книгата обикновено е с поне 50% по-пълна откъм съдържание и world building. Затова се радвам, че напоследък студията се ориентират към сериали, които вече имат възможността за по-обстойна адаптация.
При комиските бих казал, че е малко по-различно. Ставаме свидетели на все повече отлични комикс адаптации, но те рядко са пряка адаптация на конкретен комикс. (Случаи като „300“, където комикс панелите са възпроизведени 1 към 1 са по-скоро изключение). Там се гони основно да се улови духа, атмосферата, същината на героите и света, който се адаптира. Това е хем трудно, хем освобождаващо. За мен такива филми с много комиксова атмосфера са например „Спайдър-мен“-ите на Сам Рейми и „Батман“-ите на Тим Бъртън. Но те не адаптират конкретен брой или арка, а по-скоро адаптират света на тези герои.

20. Какво обичаш да правиш най-много?
Да гледам филми и сериали сякаш си остава любимото ми хоби. Четенето (и на книги, и на комикси) също, но понеже ми е и работа, понякога ми трябва и друг вид разпускане.

Премиерата на Индор 2


21. Любимата ти мъдрост или лозунг.
„С голямата сила идва и голямата отговорност.“
Тези думи на чичо Бен са толкова на място и толкова верни, че според мен, ако всички хора вникнат в тях и ги спазват, светът ще се оправи за нула време.

22. Отправи пожелание или препоръка към нашите читатели.
Не спирайте да се интересувате и да правите нещата, които обичате. Бъдете щастливи и оптимистични, дори (и особено) когато нещата изглеждат мрачни. Когато около вас има тъмнина, вие бъдете светлината, която ще озари света.

Научете още за Светослав Атанасов и издателство Vision Books в нашето видео интервю.