Лексикон: Александър Драганов

Лексикон: Александър Драганов

14/02/2020 1 By kiril dimanov

1. Как се казваш(име и псевдоним)?

Преди всичко искам да благодаря за интервюто 🙂 За мен е чест. Иначе името е Александър Драганов, а псевдонимът – Darth Sparhawk. комбинация от „Междузвездни войни“ и  „Диамантеният Трон“, една вече забравена книжка на писателя Дейвид Едингс.


2.Представи се кратко на нашите читатели.

Може би първото нещо, което трябва да кажа за себе си, е че съм голям фентъзи фен и покрай това заобичах от малък и супергероите. Освен това обичам животните, колите и хубавото хапване.

3.От къде си ?

От най-голямото село в България – София.


4.Как се самоопределяш (писател/ художник/косплейър, video creator, друго?)

Писател за мен е много тежко. Но хайде да кажа като фентъзи автор и преводач. Вече над 40 книги имам преведени, от които над една трета за Пърси Джаксън, съвременният гръцки герой на писателя Рик Риърдън.

5.От кога започна да се занимаваш с писане?

От малък. Започнах да пиша историйки по тефтери и тетрадки. През 2001-ва година у нас започна да излиза списание „Фентъзи Фактор“ и пробвах да изпратя разкази там. Приеха се и оттам нататък потръгнаха нещата. Започнах да имам публикации по сборници, не закъсняха и самостоятелните книги. От последните съм написал пет – „Хрониките на Ралмия“, „Сказания за Ледената планина“, „Черната корона“, „Звездата на гибелта“ и „Тримата вълшебници и Златното руно“. Всичките са в жанра „фентъзи“, но в разказите си имам ужаси и истории за супергерои.6.От къде черпиш вдъхновение?

Най-голямо влияние несъмнено ми оказват книгите, които съм изчел  – над хиляда. Встрани от това се вдъхновявам от музиката, а понякога и от нещата в истинския живот, независимо от жанра, в който пиша.


7.Кой ти е любимият герой (от комикс, книга или филм)?

По принцип е Бъмбълби от „Трансформърс“, но на практика харесвам много герои – Симба от „Цар Лъв“, Хари Потър, Анакин Скайуокър от „Междузвездни войни“, краля на черните елфи Малекит от бордовите игри Warhammer…

От комиксовите персонажи най-много харесвам Батман и Спайдър-мен.

8.Смяташ ли, че героите от комиксите/книгите могат да служат за вдъхновение в реалния живот?

Да, определено. До голяма степен това е смисълът от тях. Те често се изправят пред ситуации, в които трябва да вземат решение, от което зависи не само животът на другите, но и тяхната собствена душа. В реалния живот рядко заставаме пред чак толкова съдбоносни решения като това на Питър Паркър, който трябваше да реши дали да даде силите си на Мистерио в последния филм за Спайдър-мен. В същото време обаче героите могат да ни вдъхновят да постъпим правилно, да поемем отговорност, да се погрижим за някой друг, дори да става дума затова да сипеш вода лятото на бездомно коте. Това е истински вдъхновяващото.

9.Кой е най-големият злодей за теб от комиксите/книгите?

Най-големият злодей от комиксите, а може би и изобщо, е Жокера. Но не този тъжен клоун, който видяхме в последния филм на „Уорнър“, а криминалният гений, познат ни от „Черният рицар“ или анимации като Under the Red Hood. Причината затова е, че той поставя героите пред такива изпитания, че за тях е лесно да се изкушат да станат като него, както се случи с Харви Дент във филма на Нолан или с Джейсън Тод. Трудното е да не се поддадеш, както прави Батман. Но това му коства много.

10.Сподели 3 любими книги/комикса.

За съжаление с комиксите съм по-запознат повече от адаптациите им в киното и телевизията. Все пак бих казал, че Knightfall е много впечатляваща история, ако се не лъжа първата и най-брутална поява на Бейн. The Killing Joke и The Dark Knight Returns като че ли са по-популярни, но за мен не чак толкова силни.

При книгите всяка класация Топ 3 би била малко условна, тъй като съм изчел повече, отколкото трябва. И все пак – „Малекит“ на Гав Торп, „Камъните на елфите“ от Тери Брукс, Night Fall от Саймън Р. Грийн (случайна е приликата с името на комикса, не търсен за интервюто ефект). Както и „Хари Потър и Даровете на Смъртта“ от Роулинг. Съжалявам, но не успях да се събера в Топ 3!

11.Сподели любимата си фраза от комикс, книга или филм.

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force – Дарт Вейдър. Освен, че звучи страхотно в контекста на „Междузвездни войни“, тя според мен казва и истината за света – при целия си технологичен напредък сме нищожни пред величието на Господ и природата.

12.Сподели любима сцена от филм.

Битката на Люк и Дарт Вейдър в Облачния град от „Империята отвръща на удара“. Всички речи на Бейн от „Черният рицар – Възраждане“ – уникално е колко истини казва, докато лъже. Прегръдката на Чарли и Бъмбълби в самостоятелния филм за любимия ми трансформър. Полетът на Хари Потър и Бъкбийк в „Затворникът от Азкабан“. Началото и финалните сцени на „Цар Лъв“. От „Марвел“ завръщането на възкръсналите Отмъстители в „Краят“.
Много са. И различни.


13.Каква е твоята оценка за писането на комикси в България и за правенето на косплей ?

Художниците и сценаристите на комикси у нас са симпатяги и имат много интригуващи идеи. За съжаление подобно и на много български писатели, увлечени в търсене на оригиналното, те умишлено бягат от архетипите, които лекомислено наричат клишета. Така обаче не могат да създадат голяма епична история като успешните западни творци.

Косплейърите ни са страхотни. Без забележки.

14.Има ли почва за развитие на твоята дейност в България или как е спрямо чужбина?

Честно казано, не. Писането на фентъзи книги у нас е хоби, което комбинирам с преводите, но нито е доходоносно, нито стига до кой знае колко много хора. Правя го, защото е част от мен, защото го обичам и не мога без него, не за пари или слава.

Чужбина обаче е широко понятие. В САЩ и Великобритания възможностите сигурно са повече, в Африка и централна Азия вероятно по-малко. Човек трябва да е благодарен на това, което има, иначе няма насищане.

15.Какво искаш да се промени в света или с теб ?

Бих искал да бъда малко по-силен човек, отколкото съм в действителност. За света бих искал да има по-малко войни, повече грижа за природата и околната среда, повече съчувствие между хората.

16.Marvel или DC фен си? ( или друг бранд комикси?)

По принцип богоподобните герои на DC като Батман и Супермен ми допадат повече, тъй като носят величавост, която образи като близките до нас с недостатъците си образи като Тор и Тони Старк например нямат. Реално обаче и двете компании имат страхотни сюжети и персонажи и ми е трудно да кажа коя е по-добра, а и Спайди ми е също толкова любим, колкото и Батман.

Извън двете големи марки, най-интересна ми е мангата (японските комикси), но и там най-често се запознавам със случващото се през аниме адаптациите.


17.Последното нещо, което чете (комикс или книга)?

В момента чета „Замба – Историята на най-страхотния лъв на света“, биографична книга на дресьор, който е заменил тренинга на диви животни от наказания на привързаност и е постигнал невероятни постижения в Холивуд. Освен, че обичам лъвове, тази книга за мен е откровение, тъй като показва подход към света, стъпващ на любов, а не на насилие. Всички можем да се поучим от това. Живот и здраве като приключа книгата, ще я представя и в Цитаделата, макар да не е фентъзи.


18.Последното нещо, което гледа на кино?

“Възходът на Скайуокър“ и се радвам много, че ми хареса. Останах толкова недоволен от „Последните джедаи“, че напуснах фендъма на „Междузвездни войни“, но това е като да не ядеш шоколад, не е човешко. Филмът на Дж. Дж. Ейбрамс обаче ме запали отново.


19.Комикс/книга или тяхната адаптация на екран?

Не виждам причина да разделям изкуствата. Харесвам и двете неща.

20.Какво обичаш да правиш най-много?
Да чета, да пиша, да се виждам с хората, които обичам и да гушкам котката си, когато ми позволи 🙂

21.Любимата ти мъдрост или лозунг.
Обичай ближния си както себе си. Христос го е казал и посланието е актуално и днес както когато е изречено. Трябва да се отнасяме със съчувствие и разбиране към околните, както и към самите себе си. Да се щадим е нещо много важно, особено в съвременния свят, където стремежът към печалби е превърнал живота в състезание – най-примитивната измежду всички форми на комунакация, както веднъж каза баща ми.

22.Отправи пожелание или препоръка към нашите читатели.
🙂

Да бъдат живи, здрави, усмихнати и красиви, да им даде Господ да правят това, което обичат 🙂