Made in BG: „Бион“ от Сатанасов

Made in BG: „Бион“ от Сатанасов

10/12/2020 2 By kiril dimanov

Ако знаете от кога чакам този момент. Кой момент, ще попитате? Ами момента, който най-сетне ще мога да напиша ревю на страхотната българска манга на Даниел Атанасов- Сатанасов „Бион“! Заглавието говори много на тези от вас, с които сме що годе набори, тъй като тази рожба на Сатанасов се поява за пръв път преди цели 20 години на страниците на списание „Егоист“, а през 2003та година следва и втори опит в новата „Дъга“, където аз попаднах на това кибернетично приключение.

Ето,че сега благодарение на помоща на приятелите ни от „Вижън Букс“, които поемат тежката задача за издаването и разпространението на мангата, том 1ви(от общо 3) на „Бион“ нахълтва в книжарниците на 15ти декември. Благодарности на екипа на издателството за осигурената бройка за това ревю, и че спомогнаха за възкресяването на комикса. И така нека видим какво ни очаква!

„В далечното бъдеще, векове след като човекът най-накрая е намерил начин да се самоунищожи, останките от цивилизацията са събрани в последния оцелял град – Турикон. Мегаполисът е държан под пълен контрол от Фабриката – гигантска структура, издигаща се високо в небето.

За най-тежко престъпление в този последен остров на човечеството се счита кибернетиката. Всеки дръзнал да се занимава с това e преследван и унищожаван като враг на обществото от Силите на Фабриката.

В тази мрачна действителност младо момче попада в центъра на кървави събития, които ще му разкрият непозната страна на реалността и ще му дадат отговори на въпроси, които малцина смеят да зададат.“

Първото нещо, което веднага ми направи впечатление докато четях мангата, бе колко широко е развита историята тук. За разлика от например „DragonLast”,където централно място заемаха битките, то в „Бион“ Сатанасов грижливо е изградил един плътен постапокалиптичен киберпънк свят с история зад гърба си. Действието върви много плавно и постепено разбираме неща за Фабриката, Турикон и събитията довели до пагубната грешка на човечеството- неща, които ярко можем да видим и в нашата действителност и върху, които трябва да се замислим сериозно.

Макар разбира се да не издава всичко още в първата част на приключението, авторът показва достатъчно за да държи интереса с добро темпо на историята. Личи, че тя е грижливо развивана и обновявана през изминалите 20 години, като тук лъсват уменията на Сатансов да изгражда свят, който да поглъща вниманието.

Всяка добре разгърната история има нужда и от точно толкова добре развити персонажи. Започваме с главният ни герой, младеж бегло наричан Октомври, поне в спомените от миналото му, които изникват и пред нашите очи в части от историята. В миналото на младежа се е случило нещо, което го подтиква да търси един по-различен подход в този жесток живот в Турикон, път в помощ на хората. Но, разбира се този път е тежък, а когато момчето се сдобива с нова, но така необходима сила се изправя пред добре познатото мото „ С голямата сила идва голямата отговорност“. А дали е готов да я поеме?

Така Сатанасов ловко пуска младежа по Пътят на героя, което е доста добро начало за претърпения от персонажа Ренесанс(буквално и преносно). Лично аз нямам търпение да видя как още ще се развие той, защото макар да прави всичко от добро сърце, може би мистерията от миналото му ще му изиграе лоша шега? И готов ли е наистина за отговорнстта, която силата носи?

Айри, учен от Съпротивата бореща се срещу режима на Фабриката пък е другият интересен герой, защото съдбата му се преплита с Октомври и то неслучайно. Единият спасява живот, а другият дарява живот в отплата. Айри играе ролята на нашите очи и уши в Турикон. Но той също има предистория, която разкрива пред Октомври и чудесна мотивация за решенията си. Харесва ми как Сатанасов прелива историите на Айри, Октомври и всичко около Турикон без действието да се обърква. Така виждаме колко много животите на тези персонажи и всичко, което се слува в мегаполиса и околностите му са свързани.

Що се отнася до арта, то ако сте харесали арта в „DragonLast”, то и тук няма да останете разочаровани. „Бион“ обаче е черно-бял, което за мен лично не е никакъв проблем, тъй като това го приближава още повече до традиционната манга. Също така черно-бялото придава още повече сила на излъчването, което лъха от случилото се със света в историята, потапя ни по-дълбоко в атмосферата. И тук както и в Драгонласт всеки панел е издържан в манга стилистиката, като много ми допадат местата, където героите са в цял ръст, без това да пречи на останалите панели. Екшън сцените са кървави, динамични и грабващи, а пък дори по време на моментите, където героите просто си говорят ще се хванете как очите ви шарят по всеки един детайл из обстановката.

В 200те си страници „Бион“ разбира се ще ви предложи и няколко страници с бонус материали, като скици, concept art и най-вече няколо странички от комикса в списание „Егоист“ и „Дъга“, които изобразяват един и същ момент. Там ясно се вижда как е изглеждал „Бион“ в генезиса си и каква еволюция е претърпял Сатанасов като художник.

Определено си струва да имате „Бион“ в колекцията си, така че не се колебайте и се впуснете в този постапокалиптичен свят! Но бъдете внимателни, все пак комиксът не се препоръчва за лица под 15 години! 😉