Made in BG: Fantasy Пътеводител на Пловдив

Made in BG: Fantasy Пътеводител на Пловдив

04/07/2019 0 By kiril dimanov

Ходили ли сте в Пловдив, един от най-хубавите ни градове? А може би сте родом от там? И в двата случая днес ще ви покажем този чуден град по начин, който ще ви спре дъха и ще ви накара да се гордеете че сте българи. Представяме ви комикс Fantasy Пътеводител на Пловдив- едно шеметно пътуване из Майна Town, изпъстрено с главозамайващи рисунки и любопитна информация представена по начин доста по-добър от този в учебниците по история и география.

Преди всичко благодарим на целия екип създал Пътеводителя, за това че щедро ни предоставиха едно копие за да можем и ние да видим Пловдив, презентиран през призмата на  нетрадиционното, забавното и супер героичното. А говорейки за супер герои, всички хора работили за създаването на Пътеводителя заслужават тази титла. Целият идеен колектив се състои от повече от 30 души, сред които петима художника на комиксите, четирима дизайнери, трима писатели и петима преводачи. Всеки един от тях има над десет годишен опит в сферата си, като това си личи и по качеството на Пътеводителя.

Дори и Сталин не може да победи айляка!

Основната идея е надграждане на проекта Майна Тown, който е факт от 4-5 години и започнал с единични корици на фиктивни комикси. Проектът за Пътеводителя пък отнема две години. Разбира се, всички замесени са от Пловдив, като двама от художниците са съответно от Пазарджик и Асеновград, но живеят или са учили в Пловдив. Така че разбирате за какъв тип като отношение към Пловдив екип говорим тук. 

И оставайки на темата за супер героите, вие знаехте ли, че Пловдив си има свой личен защитник, Биг Ал (Альоша, паметникът на Съветската армия), пазителят на айляка? Не? Е, сега е време да отворим Пътеводителя и да научим това-онова!

Още с началните си страници, Пъдеводителят ни посреща с два типични за Пловдив израза- „Мараба” и „Майна” и разбира се обяснението им. След като виждаме любопитна информация за Планета Пловдив, градът в числа, както и още детайли от историята му, следват цели седем кратки комикс истории, които да ни потопят в истинския дух на града чрез кипящия и фантастичен живот ,обитаващ неговото алтер его, а именно митичния Maina Town! Ето какво ви очаква в тях:

„Биг Ал-Пазителят на Айлака”– вижте „origin”-a на Биг Ал, как така се е превърнал в супер герой, прогонил комунистическата власт от Майна Таун и се заклел да защитава духа на айляка завинаги. Да не забравяме, че ще и научите какво всъщност значи айляк, де!

„Пимп Конг на Сцената”– и след като в предния разказ научихме и някои исторически факти за Пловдив през 1944 та, от тук полета на въображението на авторите ще ни представи Марково Тепе, най-ниското измежду Седемте Тепета. Вижте как на Биг Ал ще му се наложи да се справи с маймуната трафикант Пимп Конг, който е решил да отвлече Седемте Музи на Майна Таун (Тепетата). Битката е епична , а и ни просветлява относно произходът на паважа в града!

„Марсиански Атаки”-преди началото на тази история, ще научите една от легендите за създаването на Пловдив, както и любопитни факти за Стара планина и река Марица. А след това ще видите как градът е нападнат от марсианци, които с помоща на свръх свирепи и безмилостни комари, се опитват да изсмучат най-ценното нещо от града-айляка! И тук отново пристига на помощ Биг Ал, този път подкрепен от Юнита, пазителката на единството в Майна Таун и небезизвестният и баща Хемус. Струва си да видите как гигантът Хемус се надига за да разкара досадните марсианци и летащите им чинии, повярвайте ми!

И Котарака Румен иска от айляка!

„Котаракът Румен”– в тази история всеизвестният котарак Румен се нарежда сред известните личности решили да бичат айляк в Пловдив, а и разбира се ще се запаси солидно с дюнери, най-популярната храна из улиците на града.

„Илън Мъск в Мах’лата”– любимата ми история. Тук американският предприемач Илън Мъск закъсва със своята Тесла в Столипиново, най-големият ромски квартал в България. Местен жител на квартала го развежда, разкривайки всички чудеса и умения на които са способни обитателите му. Мъск дори открива формулата на айляка, а завършека на историята и духът лъхащ от нея ме разсмяха искрено!

Какво ли ще открие Илън Мъск в Столипиново?

„All we need is PLOVEdiv”– разказ за любовта и още нещо. Тук Биг Ал и Юнита отиват „Найлона”, култова кръчма за да тестват митична домашна ракия, предлагана само и единствено там. Тя се оказва неочаквано силна за двамата пазители и разпалва дотолкова неконтролируемо любовта помежду им, че е последвана от страстна и безпаметна нощ. В резултат от която се разхвърлят из града копчета от дрехите на Биг Ал. И ето как са се създали „Копчетата”-легендарно място за срещи.

„Dragon V.2.0.19”– последният разказ, където ще научите повече за Капана-занаятчийския квартал в сърцето на Майна Таун. Кой би могъл да предположи, че в Капана всъщност се подвизават различни кунг-фу майстори, под формата на абаджии, златари, железари, кожухари и т.н! Но на враждуващите школи ще им се наложи да се обединят пред общата заплаха надвиснала над тях в лицето на могъщ и огнедишащ дракон, който е заплаха за всеки и всичко в артистичния център на Майна Таун! Ще могат ли те и Биг Ал да победят дракона? Е, ще трябва сами да видите.

Артът на всяка от историите е поразителен и достоен да се мери с всичко, което художниците на големите американски комикс издателства рисуват. Марвел и DC ще постъпят умно ако звъннат да предложат работа на всички творци работили над Пътеводителя, а пък Капитан Америка има още много пасти да яде, докато достигне силите, куража и героизма на Биг Ал! Историите са оригинално замислени и наистина креативно написани. Смесват реални факти за Пловдив, с истории и легенди, с полета на фантазията и чувството за хумор. Преди всеки един от разказите ще научите любопитни и интересни факти за града, което прави Пътеводителя както забавно, така и образователно четиво. Времето, което прекарах четейки и разглеждайки го бе незабравимо, и определено събуди в мен желанието да посетя Пловдив отново, само за да се опитам да го видя този път през призмата на фантастичният свят обитаващ Пътеводителя. Този комикс, както и градът превърнал се в европейска столица кара всички ни да се гордеем, затова и благодаря на екипа за създаването му. Ето това, приятели са истински Супер герои!