Made in BG: „Jack Eridon:Сенки от миналото Част 1“

Made in BG: „Jack Eridon:Сенки от миналото Част 1“

18/01/2021 0 By kiril dimanov

Завършихме тежката и хаотична 2020та с нещо много ценно за всеки български комикс фен- „Jack Eridon:Сенки от миналото Част 1“ от Константи Витков-Титис и Артлайн! И колко хубаво дойде точно през миналия декември покрай Коледа. Е, ето, че най-сетне успях да намеря време за да седна и аз да си кажа мнението за това невероятно приключение от вселената на симпатягата Джак Еридън!

И така „Сенки от миналото“ продължава историята след събитията в първите два комикса(Jack Eridon: Крадеца на Спомени и Jack Eridon 2:Вуду) като този път Титис започва бавно и методично да ни разкрива „сенките от миналото“ на алтер егото на Джак, демона Абадон. Не всичко е показано на веднъж разбира се, като това държи интереса на добро ниво и лично аз не знам как ще дочакам втора част! Всичко това разширява неимоверно вселената, която Титис изгражда толкова умело и навързва събития и персонажи от предните комикси за Джак, както и към „spin-off”-a “Песен за Зигфрид“, рисуван от чудовищно талантливия Тодор Христов. За да хванете всички тези връзки е препоръчително да прочетете съответните комикси преди това, но вярвам, че ако по някаква случайност сте започнали първо със „Сенки от миналото“,то веднага след това ще пожелаете да си намерите и останалите!

Фактът, че „Сенки от миналото“ ще е в две части пък говори, че предвид всичко видяно в първа част, кулминацията се очертава да е наистина епична. Не само,че читателя тук става свидетел на интересни и неочаквани обрати, а и изглежда, че освен Джак и някои от останалите персонажи ще търпят огромно развитие.Титис продължава да ги пише така,че всеки от тях да остава разпознаваем и запомнящ се, давайки им уникални начини на изразяване. Така човек лесно може да се сдобие с повече от един любимец.

Самият Джак пък ми направи още по яко впечатление, защото само чрез един кратък, но много стойностен момент Титис успява да ни покаже как нашият герой макар живеещ в един модернистичен свят е изградил и запазил у себе си много достойни и необходими на всеки човек ценности, което прави Джак герой за пример.

Артът отново е на страхотно ниво, както вече сме свикнали да е от Титис. Както и в предишните два комикса, така и тук ще обърна внимание и на корицата, от която пак се забелязва чудесно разположение на основните действащи лица в историята. Все по рядко виждам такива комикс корици, на които да не се вижда само главния герой в някакво поза, заемащ цялото пространство. Вътре във самия комикс разбира се отново се срещаме с красивия и анимирани-стилизиран стил на Титис, който става все по-добър всеки път. Към това добавяме и изпълващите окото цветове на Соня Анастасова, които вдъхват живот на всичко и са по-красиви и от дъга в небето. Идеална комбинация!

Но да не си помислите, че комиксът приключва с историята? О,не! В „Jack Eridon:Сенки от миналото Част 1“ има и страхотна кратка и добре разположена ретроспекция, част от целия пъзел, който Титис подрежда и която е нарисувана от гост-художника Джеймс Милър. Стилът му е повече от подходящ за стилистиката на вселената на Джак Еридън и го комплементира повече от добре. Но гост-творците не свършват до тук, защото след това има и страници, в които различни родни художници рисуват Джак и компания в свойте стилове, доказвайки за пореден път с какви таланти е изпълнена страната ни!

„Jack Eridon:Сенки от миналото Част 1“ не е за изпускане, защото това е поредният добре сглобен и режисиран филм в картинки от Константин Витков-Титис. Екипът ни го поздравява за поредния подвиг и с удоволствие ще чакаме още!