Made in BG: Jack Eridon: Крадеца на Спомени

Made in BG: Jack Eridon: Крадеца на Спомени

22/04/2018 1 By kiril dimanov

Ще запомня април месец 2018та година с едно много важно събитие и две имена. Те са Джак Еридън и Константин Витков-Титис, а събитието е излизането на чисто новата българска графична новела  „Jack Eridon: Карадеца на Спомени“ Да, точно така, българска. На всички ни е известно какъв е пазарът на каквито и да било комикси в нашата родина, така че не е нужно да ви казвам каква смелост, труд и най-вече упорство са нужни, за да успее човек да издаде нещо подобно тук. Но ето, че това вече е факт. Главният виновник за това е художникът Константин Витков-Титис, когото вече споменах по-горе. Джак Еридън пък очевидно е главният ни герой в новелата. Е, да видим какво приятно изживяване са ни подготвили двамата!

Историята в “Jack Eridon: Крадецът на Спомени” се развива около половин век напред в бъдещето. Вече няма отделни  държави, всичко е обединено в няколко различни Мегаполиса, а Джак живее в Мегаполис 6. И тъй като все пак трябва да се яде, той изкарва прехраната си като частен детектив. В тази професия е голяма радост да ти дойде клиент, а още по-голяма е радостта, когато този клент е закъсала мадама, нуждаеща се от помощ. И както става във филмите за частни детективи (или комиксите с такива) един ден при Джак пристига точно такава мадама. Това в случая е красивата Тера Ганц, която мистериозно е изгубила спомените си и има нужда от помощта на смел мъжага. И понеже Джак е такъв, а и все пак  трябва да си  свърши работата професионално, се заема веднага със случая. Но ако всичко до момента ви звучи като просто някаква позната детективска история от старите „ноар” филми, не бързайте с преценките.

Джак не е обикновен частен детектив или дори обикновен човек. Той има една особена способност – може да се превръща в голям син демон на има Абадон. В тази си форма, Джак/Абадон е почти неуязвим и мега силен, като трансформацията се задейства само с едно махане на специална ръкавица. И след като  Абадон пристигне започват да хвърчат глави! Джак разбира се използва тази способност, която е хем дар, хем проклятие, за да се справя с всякакви  навъдили се отрепки по света. Все пак когато ти е дадена подобна сила трябва да я използваш по възможно най-добрия начин в помощ на хората. В търсене на истината и спомените на Тера, Джак ще трябва да използва способността си, за да се справи с всякакви противници, дори мистериозен негов враг, за чието съществуване загатват единствено сънищата му, докато евентуално достигне до Крадеца на спомени. Еридън обаче няма да разчита само на трансформацията си – той ефикасно ще използва и детективските си умения, доказвайки ,че само с мускули и млатене работа не се върши.

Цялото това приключе ни е в 128 страници и е абсолютно завършено! Точно така – купувате го и си имате цялата история. Няма да се мъчим да чакаме месец след месец. Авторът и художник на историята  Константин Витков- Титис е впрегнал всичките си сили за една година, за да ни предостави завършен продукт, и точно това е най-големият плюс на творбата. В резултат имаме една мрачна графична новела с прекрасно изграден и създаден от Титис свят: смесица между кипер-пънк,  нео-ноар, азиатски мотиви и супер герои. Все любими мой неща! Артът на художника спомага изключително много за създаването на тази атмосфера и чувство, като стилът му е радост за окото – леко анимиран, леко ръбест и груб, със стилизирани пропорции, на каквито аз съм голям фен. Аз лично бях свикнал с неговия арт още отдавна, когато преди години попаднах на творбите му в  Ignis Fatuus на ИЕКК и Танц с вятъра от анталогията QTEH (Quit Technology Project), където пък  за пръв път видях името и арта на Титис. Още си го пазя. И, въпреки че той съвсем сам създава, написва и рисува “Jack Eridon: Крадеца Спомени”, Титис получава солидната подкрепа на Соня Анастосова, която се е погрижила за цветовете в графичната новела, вдъхвайки още повече живот на този свят от бъдещето. Така че шапки долу пред  дамата! Цветовете са по-убити, леко мрачни, но и адски изпъкващи, защото си пасват идеално на атмосферата, която трябва да лъха от Мегаполис  6.

 

Няма как да не кажа нещо и за персонажите, тъй като всички са страшни симпатяги. Джак очеводно е фен на самураите (точно като създателя си Титис), и това е видно от самурайската броня в офиса му, а и се обучава в изкувството на меча (отново като създателя си). По време на приключението Титис ловко поставя няколко следи към загадъчното минало на Джак, като това в никакъв случай не отклонява вниманието на читателя от основната история, а и не разкрива прекалено много веднага, подготвяйки се за една по-голяма история, която дано видим някой ден. В дизайна на героя също наблюдаваме някои от страстите на автора – от леко пънкарския вид, до бакенбардите, намигване към Wolverine, един от любимите му комикс персонажи. Аз лично съм повече от доволен от това, тъй като и аз споделям повечето от  тези страсти.  Що се отнася до  видът на Абадон, много хора намират прилика с Хелбой, но и самият Титис е казвал, че вдъхновението идва по-скоро от Голиат от анимацията “Gargoyles”, като и аз споделям това мнение. Ако не сте гледали анимацията или не знаете как изглежда Голиат, Гугъл е насреща. Но пък и е нормално да има и Хелбой прилика, тъй като той също любим герой на Титис. А и като фен на арта на Майк Миньола, няма как да няма влияние. Всеки един творец черпи вдъхновение и влиание от любимите си неща, така че колкото и да се мисли човек за оригинален, никога не е напълно така. Да не говорим, че и самият Моньола е казвал не веднъж от къде е черпил вдъхновение за вида на Хелбой.

 

Има и няколко страхотни поддържащи персонажи: като вече споменатата Тера Ганц, която е така нарисувана, че да се влюби човек в нея, макар и да не прави много от към действие. Да не забравяме и партньора на Джак и негов домашен любимец – говорещата маймуна Конг, която винаги  е насреща за Джак. Тук е друг приятел на Джак – дядката Парки, който си има определени проблеми с главата, но пък и на него може да се разчита. Въобще, няма да скучаете нито за миг, а най-хубавото е, че до края на приключението на Джак ще грабне сърцето ви и ще ви накара да му симпатизирате. А това е най-важното. Ако читателят няма симпатии към главния персонаж, значи нещо куца, но случаят тук не е такъв.

Какво още да ви кажа, приятели? Ако обичате чудесно нарисуваните истории, смесващи детективски романи, азиатски мотиви, митология, кибер-пънк или поне едно от тези неща, то тогава марш към книжарниците! На края нека не забравяме и да благодарим и на Артлайн, задето издадоха тази чудесна творба. Няма по-важно от това на човек да бъде даден шанс да види как нещо, което е създал, излиза на яве. И да пожелаем късмет на Титис, за да може някой ден да ни  зарадва и с още от приключенията на Джак Еридън!