Made in BG: „Нюх“ от Емил Минчев

Made in BG: „Нюх“ от Емил Минчев

04/07/2021 0 By kiril dimanov

Всяка добра книга има нужда от харизматичен персонаж, в ролята на главния герой. Персонаж, който да е не само симпатяга, но и да действа уверено в напечена ситуация и все пак да показва чисто човешки емоции. Преди време се запознах с един такъв персонаж, когото обявих за истински супер герой- Винсънт Ромеро, по прякор Бънк, вълколакът(не, няма правописна грешка) детектив от поредицата книги на Емил Минчев. Срещата ми с Бънк по стечение на обстоятелствата се случи в третата книга на име „Стръв“, но веднага ме спечели. Днес обаче ще погледнем назад към книга първа, а имено „Нюх“ като повод е преиздаването и с чисто нова, адски красива и много подходяща корица от „Vision Books”!

ВЗРИВООПАСНА СМЕС ОТ ФЕНТЪЗИ, ФАНТАСТИКА И ДЕТЕКТИВСКА МИСТЕРИЯ

Бънк Ромеро е отракан частен детектив с необикновена дарба – изключително развито обоняние, което му помага да разплита случаи, непосилни за полицията. Скромната му кантора се намира в град Унтерщат, един покварен мегаполис от бъдещето, населен с коварни престъпници, продажни политици и мутанти със свръхчовешки способности. В града върлува извратен сериен убиец, а един ден в кантората на детектива влиза красива жена, която го наема да разследва кражба на рядко лекарство от нейната дрогерия. Така започва един дълъг и странен случай, изпълнен с шокиращи разкрития и обрати, които ще накарат Бънк да осъзнае, че няма по-неразгадаема мистерия от човешкото сърце.

Емил Минчев е роден на 26. Х. 1984 г. в София. Завършил е Първа английска гимназия и СУ „Св. Климент Охридски“. Превел е над 40 книги от английски език, сред които творби на Оскар Уайлд, Джейн Остин, Брам Стокър, Гийермо дел Торо, Ф. Скот Фицджералд, Ръдиард Киплинг и др. Автор е на шест романа, два сборника с разкази, множество статии по проблеми на изкуството и един киносценарий. „Нюх“ е първият му роман за детектива Бънк Ромеро, последван от „Бяс“, „Стръв“ и „Мъст“.

И така, добре дошли в Унтерщат- футиристичен мегаполис, където се подвизава нашия герой. Там ще срещнете и мутанти, сред които вълколаци, хора-паяци, жени- котки, вещици, вещери, вампири и разбира се нормални(хм) жители, някои от които изобщо не искат да съжителстват с гореизброените. Така Емил Минчев ни представя един свят, който е прекрасна комбинация от фентъзи и фантастика, а към това и ловко добавя и криминалната част, когато Бънк се залавя с разследванията си. Наличието на мутанти пък е чуден комплимент към комиксите за Х-Мен, което си е плюс за комикс фен като мен. Авторът не бърза да ни разкрие всяко кътче от Унтерщат още в тази книга, но пък местата, които посещаваме са богато описани, така че лесно може човек да се потопи в атмосферата.

В „Нюх“ Бънк Ромеро ще се изправи пред цели четири криминални загадки, всяка от които все по-засукана. Между самите случаи пък има и кратко интермецо, което показва нещо случващо се междувременно и което ще събуди любопитството на читателя допълнително. Все пак всичко се навръзва плавно и кулминацията е повече от задоволителна, представяйки ни разкритието на една по-голяма мистерия и дори и щипка екшън. Нека сега накратко да поговорим и за самите случаи:

1. „Шишенце вятър“– Бънк се запознава с вещицата Барбара, която го наема за да разследва кражбата на ценна съставка от магазина й. Заподозрените са няколко, магазинът не е особено голям и на пръв поглед няма как кражбата да е извършена незабелязано. Но разбира се нищо не е такова, каквото изглежда и Емил Минчев представя мистерията, така че да се съмняваме у всеки от заподозрените. Тук ще научим и повече за живота на вещиците в Унтерщат и колко трудно им е всъщност.

2. „Мозъци“– това разследване отвежда Бънк в Унтерщатския университет, където ще трябва да открие какво се случва в зловещата Лаборатория 17. С напредването на времето мистерията се разсраства, хора намират смъртта си при странни обстоятелства и авторът ще ни накара да се опитаме да разберем как ли е извършено убийство в затворена стая ,от където измъкване няма. Тук е добавена и свежа капка хорър елемент и на Бънк никак не му е лесно.

3. „Убийство в безтегловност“- и ако убийството в затворена стая ви се е сторило трудна загадка, то тук Емил Минчев вдига нивото още, изключвайки гравитацията! Брата на мафиотски бос е убит в стая с безтегловност в собственото си имение и Бънк трябва да разбере кой и как го е извършил. Проблемът е, че Бънк трябва да действа бързо, ако иска мафиотите да не вземат и него на мушка. Без колебание ще кажа, че това е любимото ми разследване и доста ми напомни на класики като „Убийство в Ориент Експрес“. Опасни мафиоти, колоритни песонажи, които до един са заподозрени и хиляди възможности ,над които да си блъскаме главите заедно с Бънк!

4. „Странният случай с отхапания палец“– младо момиче е убито, а основен заподозрян е дядо и, който е известен телевизионен готвач. По време на това разследване , Бънк ще открие тайни из Унтерщат, за които не е предполагал. Така авторът ни показва още от тъмните страни на мегаполиса и най-вече на човешките души. Именно тук по-големият случай от интермецотата ще застане като липсващото парче от пъзела, увенчавайки разследването с подобаващ край.

На всеки един от криминалните случаи е обърнато изключително много внимание, не е пропуснат нито един детайл и всичко изглежда повече от правдоподобно. И тъй като в Унтерщат има както напреднали технологии, така и магически заклинания, начините по които може да е извършено съответното престъпление оставят още повече място на въображението.

Тук е момента и да отделим малко време на най-голямото бижу в книгата(че и поредицата като цяло), а именно главният и герой- Бънк Ромеро. Тъй като Бънк е вълколак, той е надарен с изключително изострен нюх, който му помага в разгадаването на случаите. Но той в никакъв случай не разчита само на него. Напротив, Бънк комбинира това си умение с блестящи дедуктивни способностти, които по нищо не отстъпват на тези на Шерлок Холмс и Еркюл Поаро. Но това, което различава Бънк от останалите известни литературни детективи е откритата му човещина. Бънк изпитва явно състрадание към всяка жертва на престъпленията и отвращение към извършителите, но не седи с каменно изражение, не издаващо никаква емоция, правейки се на корав мъжкар. Бънк също така води неспирна борба със звяра в себе си, което го прави близък до всеки един от нас. При него тази борба е както вътрешна, така и външа, правейки символиката още по-силна. Така симпатичния вълколак се превръща в персонаж, в който ние да можем да различим части от себе си, което наистина рядко се случва с подобен тип детективи.

В заключение, „Нюх“ е книга, която много добре запознава читателя със света, в който се развива действието и главния си герой, но и оставя достатъчно загадки за следващите книги. Не се колебайте да се запознаете с Бънк и станете негов партньор в разследването из Унтерщат! А ако „ Нюх“ ви хареса, то скоро ви очакват и ревюта на останалите книги от поредицата! До следващата ни среща в Унтерщат, а междувременно вижте и нашето интервю с Емил Минчев относно поредицата 🙂