Няколко персонажи, ставали гостоприемници на Венъм

Няколко персонажи, ставали гостоприемници на Венъм

13/10/2018 0 By kiril dimanov

Зловещият, извънземен симбиот Венъм е готов със своя кино дебют. В ролята на носителя му Еди Брок виждаме Том Харди. Междувременно, нека да видим някои от другите комикс персонажи, за които симбиота се е лепвал през годините.

Появявайки се първоначално като нов, лъскав костюм за Спайдър-Мен в комикса от 1984та „Secret Wars”, Венъм се превръща  в един от най-упоритите злодеи на Питър Паркър. Създаден от Тод Макфарлън, Венъм успява и доста бързо  да се установи като един от популярните персонажи на Марвел.  Какво ли не се е случвало с него през годините- имал е дузина приемника, някои от които  ще разгледаме днес, бил е както ужасяващ злодей, така и безскрупулен анти-герой, корумпиран правителствен войник, правителствен агент, космически рицар и т.н.

Но нека да не се бавим повече и да видим няколко персонажа ставали приемник на симбиота. Разбира се, няма да включвам Питър Паркър и Еди Брок, защото за тях всички знаем. И така, няма как да не започна с…

Дедпул– устатия наемник, разбиващ четвъртата стена, не един и два пъти си е присвоявал запазените марки на други Марвел персонажи: държал е Мьолнир, обличал е костюма на Айрън Мен, превръщал се е в Хълк и т.н. За пръв път, обаче връзката му със симбиота е показана в комедийна комикс поредица от серията „What if”(или иначе казано истории от алтернативни  вселени или такива, които не са част от основния канон), които ни пренасят в алтернативна реалност, в която Дедпул става приемник на Венъм. Историята е точно толкова шашава, колкото  си  я представяте.

„Deadpool’s Secret Secret Wars” е малко по канонна поредица, в която се оказва, че  Уейд е бил  част от събитията в оригиналната история „Secret Wars” от 80те, но  никой не помни поради  желание променящо реалността направено от Осата. Тук виждаме как преди  да се свърже със Спайди, симбиота първо се лепва за Уейд , но  за кратко тъй като Венъм не успява да понесе налудничавия му ум. Това от своя страна намеква,че Дедпул променя характера на симбиота преди всеки друг негов приемник.

Към тази идея на няколко пъти се връща и писателят Кълън Бън(„Дедпул избива Марвел вселената”, Дедпул убива класиките” и „ Дедпул убива Дедпул „). В комикса „Back in Black”, Бън ни показва, че малко след Паркър и малко преди  Брок, симбиота се свързва отново с Уейд за да му помогне в битката срещу персонажи от 80те години. Двамата се разделят, защото така и не достигат до консенсус дали  да убият Спайдър-Мен или не. Тази връзка е показана за последно и в „ Deadpool Kills the Marvel Universe Again” , която пък е част от вселената на Оld Man Logan. Тук Дедпул убива Еди Брок, свързва се отново със симбиота, изяжда Спайди и след това казва на Венъм…да си ходи. Мдаа…

Ан Уийнг(She-Venom)– Ан е бившата съпруга на Еди(във филма е изиграна от Мишел Уилямс, с най-лошата перука, която  някога съм виждал) и преуспяващ адвокат. Комиксите не ни разкриват много за брачния им живот, но дори  след раздялата им  Ан продължава да държи на Еди и му мисли доброто.  До толкова, че дори самата тя се оказва в смъртоносна ситуация. Опитвайки  се да спре развилнелия се симбиот, Ан дава имформация за Брок на Спайдър-Мен.

Известно  време след това тя е простреляна от злодея  Sin-Eater. Венъм я спасява и завежда в скривалището  си  в канализацията, но единственият начин Ан да оцелее е ако  се свърже със  симбиота, който  ще излекува раните и. Така и става, но през това време крадци проникват в скривалището и пребиват Еди.  Ан, вече приела формата на She-Venom, ги  разкъсва на парчета, като  дори  се намеква,че като  домакин на симбиота тя е по-кръвожадна дори от Брок.  След известно  вилнеене и убийства, Ан успява да се отдели от симбиота, но е толкова отвратена от действията си, че обвинява бившия си съпруг за преживяното. Еди пък и  казва, че симбиота просто и е позволил  да направи неща, които  тя винаги е искала.

По-късно Ан е арестувана по скалъпени обвинения за да бъде примамен  Венъм, но  тя използва правото  си на телефонно обаждане за да предупреди Брок. Ядосан, той изпраща симбиота през телефона при Ан за да се свърже отново  с нея и да и помогне да избяга. Всичко това обаче отнема разсъдъка на Ан и по-късно тя се самоубива.

Анджело Фортунато– той се появява на страниците на “Marvel Knights: Spider-Man”, написан от Марк Милар и рисуван от Франк Чо. Анджело е син на мафиотски бос, който отчаяно иска да му докаже, че е истински мъж. Шансът му за това идва, когато бавно умиращият от рак Еди Брок решава,че иска да сложи  край на всичко и продава симбиота на търг за супер злодеи, мафиоти и всякаква друга престърпна сган.  Важно  е да отбележа, че Еди прави това като последен акт на доброта и дарява парите за благотворителност, а пък и  е наясно, че след смъртта си Веном просто ще си намери нов премник.

Бащата на Анджело печели търга, като идеята му е, че симбиота ще извади мъжа у сина му наяве. На Анджело пък идеята му допада, понеже това означава, че мадамите ще си падат по него най-сетне.  Първоначално  Анджело демонстрира удивителен контрол над симбиота и решава да убие Спайдър-Мен, като  в процеса убива журналист преоблечен като  героя ни. Това е знак за Спайди, че в битката с новия Венъм трябва да е готов на всичко. Въпреки, че първоначално  Анджело  се справя доста добре срещу Питър, героят ни успява да го размаже от бой и момчето  решава да избяга. Отвратен от страхливостта проявена от Анджело, симбиота решава да го изостави и да си намери нов, достоен домакин…но го прави по средата на огромен скок във въздуха и съответно Анджело намира смъртта си.

Мак Гарган(Скорпиона)– това се случва в същата история „Marvel Knights: Spider-Man”, за която  стана въпрос и по-горе.  Гарган винаги е бил никой в подземния свят, въпреки зелената си  броня и жило, пръскащо сяра.  В тази история Гарган се появява без костюма си и работи  за Норман Озборн, който ще го снабди  с нова, подобрена версия на бронята му. Вместо  това, обаче симбиотът намира Гарган и се сдобива с нов приемник. Въпреки,че първоначално Озборн  е против това, новият Венъм на бърза ръка се оказва един от предпочитаните му служители, като даже го  включва в екипите си Thunderbolts  и Dark Avengers.

Oт своя страна, Гарган няма нищо против да е едно  със симбиота, защото твърдо  вярва, че това ще му  даде силата и уважението  в престъпните среди, които заслужава. Използвайки специален серум за да контролира жестоката природа на симбиота, Гарган все пак не остава чужд към  своята тъмна страна и от време на време се отпуска, показвайки колко свиреп и безкрупулен  е. На моменти дори изяжда враговете си и, макар първоначално  да е отвратен от това, с течение на времето започва да му  харесва.  След като царуването на Озборн в правителството приключва и  Dark Avengers се разпадат,  симбиота е свален от Гараган и задържан от правителството. Мак пак  си  става Скорпиона и отново потъва в забрава.

Юджийн „Флаш” Томпсън(Агент Венъм)– Ако се казвах Юджийн и аз щях  да искам да ми  викат Флаш. Но да не се отплесваме. Както  вече споменах по-горе, след като залавя Гарган,  правителството се домогва и до симбиота. Сега им трябва само доверен човек, с когото  да го  свържат за да им върши мръсната работа. И тук се появява Флаш Томпсън- започнал пътя си като  гимназиален хулиган, вгорчаващ живота на Питър Паркър, а след това става негов близък приятел, сега той е смел и лоялен войник. Флаш губи краката си по  време на мисия в Ирак, но свързването  със симбиота му  дава втори шанс. Докато са свързани, Венъм възвръща краката на Флаш, а и му  дава сили, каквито преди не сме виждали у симбиота- може да съзвада хладни оръжия от себе си(като  Карнидж) и да приема формата на броня около Флаш. Но за да не бъде той напълно превзет от Венъм и тъмната му същност, Флаш може да остава свързан с него само 24 часа. Флаш, обаче изпитва известно пристрастяване към симбиота, заради  възобновяваната способност да ходи.

Известно  време след това  Агент Венъм става беглец  от закона, а после работи заедно  с Капитан  Америка, като печели доверието му. Така Кап го  прави  част от Secret Avengers, след това отива при Thunderbolts, а накрая Кап го моли  да се присъедин към Пазителите на Галактиката. В космоса, обаче Флаш контролира симбиота по-трудно, тъй като той  желае да се върне на родната си планета Клинтар. Оказва, че расата им е доста миролюбива, но понякога имат нуджа от пренастройване. Достигайки домът си, симбиота се прочиства и губи спомените си  за повечето от предишните си приемници. Завръщайки  се на Земята, Флаш и Венъм  се разделят.

Пазителите на Галактиката(или поне една голяма част от тях)-връщаме се към вече споменатите приключения на Флаш и симбиота с Пазителите. Както вече споменах, Флаш трудно контролира Венъм по  време на странстването  в космоса, поради  силното му  желание да се върне на родната си планета.  Играта загрубява до толкова,  че Венъм дори започва да заплашва съиекипниците си.  Те успяват да задържат симбиота в специален контейнер, но той  се измъква и се лепва първо  за Груут.  Постоянно крещейки „Аз съм Венъм”!, симбиотът лесно се справя с Пазителите, но  е повален от Дракс.

Изоставяйки Груут, Венъм се плъзва из кораба, а пазителите решават, че той пак  се опита да намери Флаш. Вместо  това обаче, слузтта се лепва този  път за Рокет, а визуалната комбинация е повече от нелепа.  Венъм признава, че не иска да нарани  никого, но трябва да му бъде предаден контрола на кораба.  И тук  вече става интересно…

Дракс решава, че е добра идея да изненада симбиота в гръб, въпреки предупрежденията на Старлорд. Венъм естествено отскача от Рокет и се лепва за Дракс. Флаш намира всички Пазители в безсъзнание, с изкллючени  разбира се на победоносния Дракс(ВенъмДракс?). От тук вече двамата пристигат на Клинтар и протичат по-горе споменатите събития.

Франк Касъл(Тhe Punisher)– това тук е част от алтернативните Марвел истории от поредицата „What  if?”.  “What If Venom Had Possessed the Punisher  ни показва Алтернативна реалност,  в която  Касъл се озовава в църквата, където  Спайдър-Мен се откъсва от Венъм, минути преди  Еди Брок. В този момент Касъл мисли  за Спайдър-Мен и симбота се прикрепва за него. Първоначално  Франк не мисли много от къде идва симбиота,  а просто  го смята за някаква нова технология на S.H.I.E.L.D. , което  си  го устройва.

Тук  е важно  да спомена, че историята е писана по времето, когато  Франк е прагматичен масов убиец,  но  все  още не е характеризиран като садиста, в който го превръща Гарт Енис, когато поема писането на персонажа. За това и убийствата, извършени от Касъл-Венъм изглеждат много по нетипични и брутални  дори  за Франк, като например отхапването и изплюването на половината череп на Тумбстоун.  За капак, симбиота започва баво  да превзема живота на Франк, като  започва да се държи  агресивно към партньора му Микрочип и се опитва да убие Спайдър-Мен против волята на Касъл.

След като е уцелен от свръхзвуков изстрел, Франк  изпада в подобно на сън състояние и се изправя ментално  срещу симбиота.  Касъл поставя ясни условия- симбиота ще прави каквото той поиска, като  в замяна ще получава някои от убийствените инстинкти, с които Франк  е известен и които ще го подхранват, но ако не изпълнява заповедите му, Касъл ще убие и двамата. Венъм се съгласява и двамата се измъкват в нощта от преследващите ги  герои.

Джони Сторм(Човекът-Факел)– нещо забавно за финал. Джони печели приза за „Човекът, станал приемник на Венъм  за най-кратко  време”.  Това се случва в история от вселената Marvel  Adventures. След като Мистър Фантастик премахва симбиота от Спайдър-Мен , Джони решава да го изпробва тайно, без знанието на  останалите от Четворката. Той се промъква в лабораторията на Рийд, където  е държан  симбиота и го пуска върху  себе си. Слузта приема формата на хубава, нова униформа в стила на Фантастичната Четворка , която доста допада на Джони. Той обаче решава да види какво ще стане, когато използва силите и се възпламенява. Е, всички знаем, че огънят е една от слабостите на симбиота и той  веднага изчева от тялото н Джони. Всичко  това става за има-няма пет минути.

С това тази  статия завършва. Венъм е се е лепвал за толкова много  персонажи, че всъщност почти не е останал никой, който не е пробвал  симбиота. Ако ви е интересно, някой път ще разгледаме още от домакините на симбиота. А до тогава се пазете да не се лепне върху  вас! 😉 До  скоро!