Кратко представяне: Доналд Пиърс

Кратко представяне: Доналд Пиърс

11/02/2017 4 By kiril dimanov

Вече остава по-малко от месец  докато видим как Хю Джакман ще разрязва лошковци в “Logan” и е време да се запознаем с друг персонаж, който ще видим във филма. След като наскоро ви представих Х23, днес смятам да обърнем внимание на злодея – Доналд Пиърс.  Или поне от 20th Century Fox твърдят, че той ще е основният злодей на филма…, слуховете за Мистър Синистър не са потвърдени, НО ако все пак той изскочи там(имаше следи за това във филмовата диария на име X-Men Apocalypse) веднага след филма ще си поговорим и за него!

За сега обаче ще си останем с Доналд Пиърс. Да, така си се казва, няма звучно и/или помпозно суперзлодейско име. Но това никога не му  е пречило да вгорчава живота на Логан и другите мутанти. Пиърс цъфва на страниците за пръв път през 1980та, в комикса Uncanny X-Men #132 и е създаден от писателя Крис Клермонт и писателя-художник Джон Бърн. Под тяхно ръковоство, между другото, са създадени едни от най-култовите X-Men истории! Името и външният вид на Доналд Пиърс са базирани на актьора Доналд Съдърланд. Ясно откъде идва малкто му име, ами фамилията? Тя пък идва от героя на Съдърланд във филма от 1970та „Военно-полева болница” (M.A.S.H на анг. ез.) на име Бенджамин „Hawkeye” Пиърс. И ето на, Доналд Пиърс е роден!

Доналд Пиърс е киборг и е водач на бандата киборги, наречени The Reavers, които също ще видим във „Logan“. Но дали ще са киборги като Пиърс… силно се надявам! В комиксите не става ясно как и защо Пиърс е станал киборг, но знаем, че е богат индустриалец, който мрази мутантите и иска да ги докара до геноцид. Доналд също така е абсолютен расист и дори на моменти ненавижда и самия себе си, защото е киборг и се смята за, цитирам: „половин човек”.  Воден от омразата си към мутантите, Пиърс се присъединява към “Hellfire Club” – клуб, привидно състоящ се от отегчени богаташи, но всички те в действителност са зли мутанти, които често се борят с X-Men. Планът на Доналд е да избие всички членове на клуба, защото… ами, защото са мутанти. По време на битка срещу X-men ръката на Пиърс едва не бива отсечена от Логан и това е моментът, в който всички разбират, че Доналд Пиърс е киборг. След сложен, но провален план да избие всички от “Hellfire Club”,  който включва и отвличане на Професор Х, Доналд е изхвърлен от клуба и затворен в един от тайните им затвори.

The Reavers го освобождават от там няколко месеца по-късно. За тях обаче ще говорим отделно, така че няма да се впускам в дълги обясения за този период от живота му.

Сега ще се съсредоточим върху по-интерсното – силите на Пиърс! Е, той няма мутантски сили по рождение, но пък, бидейки киборг, си се сдобива със супер сили… или по-скоро киборгски… ако мога да ги нарека така. Първоначално само ръцете и краката на Пиърс са кибернетични части, но през годините той заменя  всичко по себе – от кожата до органите с кибернетични заместители като и „ъпгрейдва” технолгията по тялото си, когато е нужно. Единтвената „част”, останала от оригиналното му тяло е главата, но даже е неизвестно каква част от нея е все още човешка. Дори не е ясно дали Пиърс разполага все още с истинския си мозък или качва спомените и интелекта си в кибернетичен мозък.

Кибернетичното тяло на Пиърс му дава огромни свръхчовешка сила, рефлекси и ловкост. Тялото му  е изключително устойчиво на атаки и дори да бъде унищожено, ако главата му остане здрава, то и Пиърс ще оцелее. Като хлебарките е! Доналд също така може и да генерира електричество по кибернетичните си крайници и дори да го изстрелва на къси разстояния.

Пиърс на всичкото отгоре е и изключително интелигентен. Той е гений в сфери като роботика, кибернетика и електроника като развива съответните технологии до висини, изпреварващи науката с почти два века! А и да не забравяме, че е фрашкан с пари, което винаги си е плюс! 😉

Преди появата си  в “Logan” , Пиърс се появява за кратко в два епизода от любимата на всички ни анимация за X-Men oт 90те като член на “Hellfire Club”. Епизодите са от 3ти  сезон – „The Dark Phoenix Saga (Част 1): Dazzled“ и „The Dark Phoenix Saga (Част 2): The Inner Circle“. Там обаче Пиърс е показан доста по млад на вид, за разлика от комиксите, а и ролята му е изключително малка.  Второто си появяване на малкия екран Доналд прави в анимационния сериал “Wolverine and the X-Men”(която ако не сте гледали просто, трябва да го направите!) в епизодите “Shades of Grey“, „Foresight (Част 1)“, „Foresight (Част 2)“ и „Foresight (Част 3)“. И в тази версия Пиърс е член на “Hellfire Club”, но не е луд киборг, ненавиждащ мутантите, а мутант, излъчващ енергийни взривове.

И така Супер Герои, сега вече знаете по-важното за Доналд Пиърс! Остава само да видим каква ще бъде версията на персонажа, изиграна от Бойд Холбрук в “Logan”! Дали ще е киборг(виждаме механична ръка в трейлърите, но  знае ли човек), мутант или пък нещо друго? Предстои да разберем! 😉