Комикс ревю: „Планета Хълк част 2“

Комикс ревю: „Планета Хълк част 2“

17/06/2021 0 By kiril dimanov

Битката за спасението на далечната планета Сакаар, водена от Хълк и неговите другари започна повече от епично в „Планета Хълк част 1“. Смело мога да заявя, че продължението и кулминацията и също са на доста високо ниво. И така, отгръщаме страниците на „Планета Хълк част 2“, брой 20ти от Върховната колекция графични романи Марвел, един наистина подходящ комикс за оформяне на първите 20.

Разбира се, историята тук отново е дело на Грег Пак, а пък артът идва от ръцете на Карло Пагулеян и компания. Радва ме факта, че двете части този път излязоха една след друга(което с някои други броеве не се случи), защото иначе историята щеше доста да се разпокъса. За да не повтарям как Хълк се озовава в центъра на събитията, хвърлете един поглед на ревюто на част 1.

В „Планета Хълк част 2“, Хълк продължава похода си към свободата на Сакаар от железния юмрук на Червения крал, поробил несправедливо планетата. Носените легенди за Спасителя Сакарсон изглеждат все по- реални за местното население тъй като няма нещо, на което Хълк да не е способен. Пътят му на герой започнал в първа част тук продължава стремглаво нагоре , но Пак умело ни показва, че у Зеления гигант все още дреме и лек страх да се довери на приятелите си,поради скорошното предателство от супер геройските му дружки, както и от случки в миналото.

Предвид, че Хълк винаги е твърдял, че иска да бъде оставен на мира е малко трудно човек да си го представи като спасител на цял свят, обкръжен от обожатели и последователи, но Пак успява да даде добра мотивация на гиганта за действията си и да го накара съвсем органично да приеме съдбата си. Писателят умело прави паралел и с истории от миналото на персонажа, напомняйки ни, че не за пръв път му се отдава случай да е герой за мнозина, но как ли ще завърши всичко? Изключително важно е читателите да разберат защо Хълк всъщност е трагичен персонаж и Пак се справя отлично със задачата. Има и момент, в който Хълк показва уязвимостта си, разкривайки цялата си същност и всичко изглежда много на място.

Продължава и развитието на страничните персонажи, оформили дружината на Хълк. Лично за мен, предвид факта, че някои от тях исках да изритам отзад, а на други да стисна ръката означава, че Пак наистина се е постарал да ги оформи като нещо повече от пешки около Хълк. Макар всички те да са обединени от обща цел, някои от тях са движени от омраза и неспособност да забравят стореното им, докато други са готови да вдъхват надежда. И в двата случая у всеки от тях може да се види някоя от страните на Хълк, който хем желае да живее спокойно, хем не може да се отърве от омразата от причиненото предателство.

Слабото звено и в двете части на комикса за мен идва в лицето на злодея Червения крал. Типичния тиранин, приемащ се за всемогъщ бог, на когото всичко е позволено не е нищо ново и в подобна история той си седи някак плоско. Финалната битка с него не е нещо особено, предвид, че преди(а и след) това Хълк се изправя пред къде по-внушителни и опасни врагове. Разбира се, Червения крал е в историята с цел, а именно да представлява пълната противоположност на Хълк. Чрез действията си човек може наистина да го намрази, така както пък заобичва Зеления гигант. Пак цели да ни покаже, че в история пълна с чудовища, истинското чудовище всъщност се крие вътре в този тиранин. И все пак смятам, че това можеше да бъде постигнато и с доста по-добре изявен злодей или поне ако Червения крал имаше по активно участие в комикса. Може би ако споделяше повече общи сцени с Хълк?

Тук е време и да отделя внимание на изграждането на Сакаар, с което Грег Пак се справя чудесно, а пък арта на Карло Пагулеян и компания правят този нов свят още по-красив и опасен. Доста често подобни „бойни“ планети изглеждат еднотипни, но Пак и съратниците му успяват да изградят разнообразен свят, като постепенно и органично представят нови кътчета от него с развитието на историята.

В „Планета Хълк част 2“ получаваме и бонус комикс- „Невероятна фантазия #15”, в който младия Амдеус Чо(който преди време се изявяваше като новия Хълк в комиксите на Марвел), е в търсене на Зеления гигант и е един от малкото хора, които не го смятат за неконтролируемо чудовище. Историята е по-скоро пълнеж, но пък е приятно да се види как един млад гений може да вкара в малкия си джоб Тони Старк и Рийд Ричърдс.

Е, Супер герои с това приключваме ревюто на „Планета Хълк част 2“, който според мен остава сред по-изпъкващите заглавия от Върховната колекция до тук. Потопете се в света на Сакаар, а ако решите изгледайте и анимационната адаптация за да се убедите, че…комиксът е по-добър! 🙂 До нови срещи!