Комикс ревю: „Супергероите на Марвел: Тайни войни“ част 1

Комикс ревю: „Супергероите на Марвел: Тайни войни“ част 1

28/08/2021 1 By kiril dimanov

До сега във Върховната колекция графични романи Марвел получихме различни истории, някои останали във времето, други не чак толкова. Някои от тях пък бяха крайъгълни камъни в историята на съответен персонаж, но брой 25 „Супергероите на Марвел: Тайни войни“ част 1 е история променила комиксите като цяло. В двете и части ще видим някои от най-известните (и не чак толкова) герои и злодеи на Марвел вкопчени в битка един срещу друг, благодарение на могъщото и тайнствено създание известно само като Отвъдния.

Написан от Джим Шутър и с арт от Майк Зек и Боб Лейтън, „Тайни войни“ част 1 съдържа първите 6 от общо 12 броя и се радвам да видя, че втора част ще излезе веднага след тази(том 26 от колекцията). Макар срещи между различните Марвел герои да е имало в комиксите и преди това, тази история е първата, която го прави в подобен мащаб, променяйки индустрията като цяло. Помислете си само дали щеше да има и MCU без всичко изградено от „Тайни войни“.

И така, Отвъдния решава да изправи Добро срещу Зло в могъщ сблъсък, като избира най-могъщите(и актуални през 1984та година в комиксите) герои и злодеи от вселената на Марвел. За бойно поле той създва Боен свят- планета съшита от части на други унищожени планети. На победителите в сблъсъка ще бъде изпълнено най-съкровенното желание, а за да покаже колко безгранична е силата му Отвъдния унищожава цяла галактика пред очите на героите и злодеите. Всички те пък са въвлечени в тази игра без тяхното желание, телепортирани далеч от семействата и близките си и без ясна представа дали ще се върнат изобщо. Не им остава друго освен да започнат битката!

Предвид, че „Тайни войни“ е комикс създаден да популялизира излизаща по това време серия от екшън фигурки с героите и злодеите на Марвел(а някои от фигурките изобщо ги няма и в комикса) не може да се очаква някаква особено дълбока история. Но пък освен, че затвърждава концепцията за обща вселена, написаното от Шутър за пръв път показва взаимодействия между тези герои за по-дълго време и в много по-напрегната ситуация.

От страна на героите избрани са: Спайдърмен, Капитан Америка, Бен Грим/Нещото, Човека-факла, Господин Фастастичен(Сю Сторм липсва понеже е бременна), Ястребово око, Осата, Моника Рамбю/Капитан Марвел, Хълк, Тор, Жената-Хълк, Железния човек както и Х-Мен в състав Чарлз Ксавие, Циклопа, Върколак, Колос, Нощна сянка, Плевел, Буря и…Магнито, явно по преценка на Отвъдния. Някои уточнения относно героите, които трябва да вметна за да не останете объркани е,че Моника Рамбю(която днес е по популярна заради появата си в „Уандавижън“ и предстоящи MCU филми) по това време поема титлата на Капитан Марвел от Карол Данвърс, а пък под бронята на Железния човек(и това не е спойлер) се крие Джеймс Роудс, а не Тони Старк, тъй като той се бори с проблемите си с алкохола. Казвам това, защото в думите и поведението на този Железен човек явно си личи, че това не е Тони. По това време никой не знае тайната му самоличност, но въпреки това някои от героите забелязват, че сякаш вътре има различен човек от обичайния.

В отбора на злодеите пък виждаме Доктор Дуум, Чародейката, Ултрон, Абсорбиращия мъж, Канг, Гущера, Доктор Октопод, Разбивача и Разрушителния отряд(Булдозеря, Трясък и Къртача) Молекулата и самият Галактус! Чудесно е как Шутър е подбрал злодеи, които трудно да могат да работят заедно, тъй като не всички от тях споделят еднакви идеи, въпреки, че са от лошите. Така динамиката и у двата лагера е доста добра и никога не е съвсем ясно какво точно ще се случи в следващия момент. Дори у героите се поражда недоверие и параноя, а когато на толкова много души се наложи да работят заедно неминуемо се стига и до разделяне на различни фракции. Така Шутър умело подправя цялата история с още интересни елементи, вместо просто членовете на двете страни да се сработят веднага и просто да поемат битката.

Предвид и огромния каст на комикса, Шутър все пак се справя с това да напише персонажите интересни и всеки от тях има възможност да покаже на какво е способен. Попадайки в тази нажежена обстановка, някои от тях ще покажат свой невиждани страни и дори някои техни комплекси ще започнат да прозират. Други пък ще имат по специално внимание отделено от Шутър, но за това ще поговорим повече във втора част, когато цялата картинка е запълнена.

Артът в „Тайни Войни“ си е класика в най-добрия и вид и пасва напълно на епичния мащаб на комикса. Майк Зек и Боб Лейтън придават чрез арта си необходимата енергия и динамика на всичко, което се случва. Местата из Боен свят са изпълнени с креативност и всяко от тях изпъква като нещо уникално. Предвид, че цялата планета е създадена именно от части от различни други планети, това е много важен елемент. От персонажите пък струи необходимата емоционалност, четяща се във всяко тяхно изражение. Най-любими са ми страниците още в началото, където виждаме всички герои заедно-това направо става за плакат! 🙂

И така, ако сте фенове на класическите комикси и искате да се запознаете и с някои вече не толкова известни персонажи, докато четете и забавна история изправяща любими герои и злодеи един срещу друг, то тогава грабвайте „Тайни войни“ част 1! А с вас ще се видим и за част 2, разбира се!