Комикс ревю: „Супергероите на Марвел: Тайни войни“ част 2

Комикс ревю: „Супергероите на Марвел: Тайни войни“ част 2

11/09/2021 0 By kiril dimanov

Върховната колекция графични романи Марвел успешно ни поднесе първа част на невероятния том 25 „ Тайни войни“ разказващ за епичния сблъсък между герои и злодеи от вселената на Марвел. Битката е оркестрирана от всемогъщия Отвъден, а за да си припомните кои са участниците в нея, както и какво се случва просто вижте ревюто ни.

Върнахте ли се? Чудесно, значи продължаваме право с втора част или иначе казано том 26, където битката вече взима все по-неочаквани обрати! Това, което в предния том започна като чиста битка между добри и лошковци, тук вече ескалира до по-засукана война, в която герои и злодеи започват да прилагат различни стратегии за постигане на целта си.

За капак, Галактус, който решава чисто и просто да погълне Боен свят, поставя двете страни в нова неизгодна позиция, а пък Дуум има съвсем различни намерения от това да спечели войната. Негова цел е силата на Отвъдния, а мотивацията му е достатъчно разбираема и изобщо не е свързана с владеене на света и други такива клишета.

И именно тук историята написана от Джим Шутър проблясва като нещо повече от меле между двата лагера. Не само, че Шутър поставя под светлините на прожектора различни персонажи, показвайки на какво са способни те, но и успява да наблегне по-дълбоко на някои от тях. Отличаващи се в това отношение са Капитан Америка, показвайки идеалите и лидерските си способности по-добре и по-ясно от всякога, Господин Фантастичен, който пък блести с интелекта, но и с чистата си човечност и Молекулата, един оставен в страни злодей, който благодарение на Шутър е показан по много подобаващ за силите си начин.

Най-отличаващ се обаче определено е Дуум, особено в тази втора част от историята. Дуум е единственият, който веднага съзира, че зад всичко случващо се се крие нещо по-дълбоко и опитва да пренареди цялата игра. Привидно за малко решава да играе по правилата, но през цялото време дебне правилния момент. Но всичко, което постига го води до вътрешни тревоги и дори за миг ще видим като този доказал се като един от най-опасните злодеи в Марвел Вселената, може да бъде и нещо много по-различно. Емоциите му тук са показани изключително силно и отново на всички ни е напомнено защо никой не бива да разполага с безгранична божествена мощ. Всеки би се изкушил, но всички знаем какво идва с голямата сила.

„Тайни войни“ част 2 е важна част от комикс историята и поради представянето на две големи(за времето си) новости: първо тук е дебюта на новата Жена-Паяк/Джулия Карпентър(която съм сигурен,че всеки на моята възраст помни от анимационния сериал за Железния човек), която след това циментира мястото си във вселената на Марвел. А пък второто е първата поява на извънземния симбиот-костюм на Спайдър-мен, който по- късно ще се превърне в неговия върл враг Венъм! Шутър умело използва събитията в историята и за да подготви големи промени в отделните комикси за героите, след като войната приключи, някои ,които си остават исторически като гореспоменатите, а други не се запазват за дълго. Ще се убедите сами в бонус материалите.

Ако трябва да изразя някаква критика към историята(а то трябва, няма перфектни неща все пак) то за мен това е абсолютно ненужната и повече от безвкусна любовна история между Колоса от Х-Мен и извънземната лечителка Жаджи. Седи ми като кърпка, която просто не пасва на цялостната история, а и не прави Колоса кой знае колко по-дълбок персонаж.

И тук артът на Майк Зек и Боб Лейтън остава на ниво и няма да кажа нещо по -различно от предния път. Битките са още по зрелищни и динамични, в чудесен класически стил и човек може да прекара часове в разглеждане на всеки детайли. А тъй като аз много обичам стилистиката на лицата в този стил давам бонус точки за цялата страница, в която виждаме в близък план лицето на Дуум!

Определено двете части на „Тайни войни“ са сред комиксите от колекцията, които не бива да бъдат пропускани. Надявам се, че и на вас са ви харесали, защото те наистина имат важно място в историята на Марвел. Насладете им се, а с вас ще се видим в следващото ревю!