Оръжия, оборудване и джаджи: Арсенала на Тор

Оръжия, оборудване и джаджи: Арсенала на Тор

22/10/2017 0 By kiril dimanov

Месецът на Тор продължава с пълна сила! Днес съм решил да отправим проглед към някои от оръжията и други полезни предмети, които бога на гръмотевиците е ползвал  в един или друг момент. Да, най-изестното оръжие, с което го свързват хората, несъмнено е магичният чук Мьолнир, но има и още няколко предмета, които ми се струват достатъчно интересни.  И така, потегляме!

Мьолнир – основното оръжие на Тор, над което е направено магическо заклинание, позволяващо само на най-достойните сред простосмъртните да го повдигнат и да използват магическите му сили.  Е, както може да си припомните ей тук, не един и двама са успявали да извършат този подвиг, но не всеки от тях е преодолявал заклинанието.  В повечето версии в комиксите чукът е изкован от джуджета-ковачи, които ползват вълшебна ковачница и мистичния метал уру. Този метал всъщност е ядрото на могъща звезда, като самото изковаване е било толкова тежко,че унищожило звездата, а за малко и цялата Земя. В поредицата на Джаксън Арън пък е обяснено, че жива и мислеща буря на име Mother Storm напада Асгард. След свирепа битка Один успява да плени бурята в парче уру, дадено му от джуджетата-ковачи.  От това парче уру, надарено със силите на бурята, е изкован Мьолнир, но Один не успява да го контролира. Чак векове по късно, Тор го овладява.

Освен заклинанието за достойнство, Мьолнир има и още няколко, които го правят доста полезен: връща се винаги при притежателя си, след като е хвърлен, и дори може да бъде повикан обратно; може да призовава и контролира стихии като гръмотевици, светкавици, дъжд; отваря портали между измеренията, което позволява на притежателя му  да пътува до различни места (например от Асгард към Земята и обратно) и още много други. Всички тези заклинания над чука са възможни, защото металът Уру е силно податлив на магия.

Комбинацията от Уру и заклинания правят Мьолнир почти неразрушим. Може  да издържи на топлина, колкото от няколко слънца и взривове, способни  да унищожат цели планети. Самият чук пък може да изравни почти  всичко със земята, като единствено основен адамантиум (primary adamantium) е издържал на ударите му, в редки случаи.Повече за този вид адамантиум може да си припомните тук. Мьолнир е способен и да създава мощни силови полета, които могат да издържат на взривове, способни да унищожават галактики, да излъчва мистични енергийни изстрели, да контролира електромагнетизъм, способен е и на молекулярна манипулация. Сред най-впечатляващите му атаки (поне за мен) несъмнено са Geo-Blast-енергийна вълна, която черпи сили от гравитацията на планетата; Anti-Force – термо взрив, който може да покоси дори могъщи създания като Его Живата Планета; God Blast – изстрел, който черпи сила от жизнените сили на Тор.

Няколко от по-рядко използваните способности на Мьолнир са засичане и намиране на  определен човек или магически предмети, абсорбиране на видове енергия (радиация например), както и засичане и разпознаване на различни илюзии. Тъй като е и бивша религиозна реликва, Мьолнир е абсолютно смъртоносен за немъртвите създания, като при контакт с него те избухват в пламъци. Сигурно за това вампирите са рядкост в Асгард.

Чукът безспорно е способен на много и това са само част от силите му, но стига съм го хвалил. По-горе казах, че е почти неунищожим – ключова дума ПОЧТИ. Като всяко могъщо оръжие, и той си има слаби страни и е бил повреждан няколко пъти. Например изстрел от Асгардската жива броня The Destroyer го е срязвал на две; злодеят The Molecule Man пък е изпарявал чука като премахва атомните връзки между молекулите му; Перикус, един от така наречените Dark Gods, също е разполовявал Мьолнир на две със своята магическа коса (стопанското оръдие, не косата на главата му). Случаи има още и аз съм много любопитен да разбера как ще бъде унищожен чука от Хела в предстоящия Тор:Рагнарок или по-точно защо („как” се вижда на трейлъра, де) 🙂

Но стига толкова за Мьолнир. Сега е време по-накратко  да обърнем внимание на няколко по-рядко използвани неща от арсенала на Тор, които обаче заслужават да се споменат:

Megingjord коланът, даряващ на Тор чутовна сила. Този аксесоар е от позабравените, но си идва още от скандинавската митология. Тор го ползва и в комиксите, въпреки че рядко е споменаван, защото не го носи винаги. Силата, с която коланът надарява Тор, надхвърля нормалната му сила, която така или иначе не е никак малка. Поради този факт Тор си позволява да използва колана и силата му само срещу изключително могъщи и трудни за побеждаване противници. Все пак трябва да се внимава с огромната сила, нали?

Jarnbjorn – бойната секира на Тор.  В доста груб превод името и значи нещо като „Желязна мечка”, но секирата е известна още като Разрушителя на Светове.  Тя е изкована от същата раса джуджета, които изковат и Мьолнир, може да среже почти всичко и е по-остра от всяко хладно оръжие на земята.  Над Jarnbjorn има заклинание, което я прави неразрушима и може да се използва за защита срещу мощни атаки. Тази секира всъщност е била основното оръжие на Тор преди да се докаже като достоен за Мьолнир, а след като Тор отново се оказва недостоен за него в поредицата истории от Джейсън Арън и Ръсел Дотърман, богът на гръмотевиците отново поема секирата в ръцете си.

Оdinsword – под това име всъщност са известни два меча, принадлежащи на Один, но използвани от Тор в различни моменти. Първата версия на Оdinsword е известна и като Over Sword of Asgard,  специален гигантски меч, за който се твърди, че ако бъде използван ще настъпи края на вселената. Според  легендите този Оdinsword е изработен от прокълнатия златен пръстен на Нибелунгите и ще донесе разруха на цял Асгард. Друга версия на меча се появява по време на историята “Fear itself”, като този Оdinsword е даден на Тор от Один, който до преди това го е държал скрит в трезора си. И как иначе, след като през годините множество от най-големите врагове на Асгард са се опитвали да го откраднат и използват. Използването му обаче се счита за предвестник на края на света и настъпването на Рагнарок! Тор получава меча от баща си, тъй като той смята, че това е единственто оръжие, което може да победи злия чичо на Тор, Къл Борсън, бога на страха!

Крилатия Шлем – е, той всъщност не дава на Тор никакви специални сили, но какво е Тор без крилат шлем? Костюмът му винаги ми е изглеждал някак незавършен без него, особено в някои от по-модерните  му версии…и за мен си е важна част от екипировката му. И докато женската версия на Тор в комиксите в момента носи крилат шлем, който покрива и лицето като маска , то традиционно този шлем е с отркита предна част, а крилата обграждат лицето като рамка. В някои случаи шлемът е златен, но обикновено е сребърен. За жалост този шлем го виждаме доста рядко във филмите на МCU, но все пак той не играе чак такава важна роля там. На страниците на комикс обаче винаги изглежда страхотно да го види човек!

И така, толкова за Асгардския арсенал на Тор или поне по-важната част от него. Следващата ни среща в месеца на Тор ще бъде посветена на традиционните 5 добри комикс истории с бога на гръмотевиците и се надявам изборите ми да ви допаднат. До скоро! 😀