Комикс ревю: „Чудеса“

Комикс ревю: „Чудеса“

18/11/2021 0 By kiril dimanov

Върховната колекция графични романи Марвел е вече на половината път. Прехвърлихме 30 броя, а брой 31, за който ще си говорим днес според мен е едно от най-качествените заглавия в цялата колекция. „Чудеса“ написан от Кърт Бюсик и нарисуван от титаничния Алекс Рос, определено е достойно попълнение за всяка колекция.

Бюсик и Рос обединяват сили и талант за да ни разкажат история, чиято основна идея е да покаже ефекта, който супер героите(или „чудеса“, както ги нарича главния герой в историята) имат над обикновените хора. Бюсик демонстрира огромни познания върху Вселената на Марвел и как всъщност са свързани различните епохални събития случващи се на страниците на различни комикси. Ще видим четири основни десетилетия от Вселената на Марвел, през очите на обикновените хора и най-вече през погледа на фотографа Фил Шелдън. Започвайки още със зората на супер героите, а именно появата на оригиналния Човек-факла и Подводния Намор през 30те години на миналия век, Бюсик ни повежда на пътешествие през времето, но от различен ъгъл. Автора преминава и през 40те години с първата поява на Капитан Америка и достига чак до 70те, избирайки най-важните събития от тези периоди.

Бюсик разказва история, която изглежда достоверна и носи теми за размисъл, така както никой друг комикс по това време не е правил. Въпреки, че Бюсик пише супер геройска история няма как да не признаем,че най-важната част тук са нормалните човешки персонажи. За автора е важно да покаже в дълбочина как реагират обикновените хора при срещите с тези супер създания, които в очите им изглеждат както като спасители, така и като пълни злодеи. В свят, който почти ежедневно бива спасяван от разруха, виждаме обикновените хора да седят в центъра на събитията заедно с героите, откривайки истинския си потенциал. Често когато четем супер геройските комикси, забравяме че докато се води битката нормалните граждани често са там и Бюсик ни напомня точно това.

Най-големият и важен въпрос към, който „Чудеса“ насочва вниманието ни е моралната неяснота витаеща из Вселената на Марвел(и не само, де). Колко бързо хората са готови да се обърнат срещу героите, спасили ги не веднъж, оставяйки се на страха и омразата да ги завладеят? Колко пъти могат да си затворят очите, срещу несправедливите си думи и постъпки спрямо героите? А и дали и самите герои са толкова чисти? В очите на някои например Намор е герой, но бързо бива обявен и за злосторник. Прав ли е и той самият с постъпките си? Излагайки всичко това на преден план Бюсик показва, че дори светът на Марвел не е лишен от човешки слабости и грехове. Цялото морално пътешествие може да се проследи още по-добре и през очите на главния ни герой Фил Шелдън, чиито емоции и усещания търпят изключителен прогрес.

Но стигаме и до черешката на тортата- арта на феноменалния Алекс Рос! Каквото и да кажа ще е малко, тъй като Рос отдавна е спечелил място в сърцето ми с невероятните си рисунки, а и далеч не съм единствения. Още с отварянето на комикса виждаме невероятния „painted artwork” на Алекс Рос, изпипан и с вложени часове работа по всеки един детайл. Благодарение на използването на истински хора за модели, резултатът е арт, в който всичко изглежда невероятно реалистично- от обикновените хора, през гънките в костюмите на героите, до грамадния Галактус в центъра на Ню Йорк. Героите изглеждат по живи от всякога с всяко прелистване на страниците и лично аз бих предпочел да прекарам часове в разглеждането на „Чудеса“ пред това да изгледам някой от марвелските филми. Този арт е същински пример за това как един измислен и фантастичен свят може да бъде изобразен по много жив начин. Илюстрациите са направени предимно с акварел и изглеждат като красиви портерти, подсилени от обаятелните цветове. На Алекс Рос му отнема една година да завърши рисунките по една от историите и почти три години за всички общо, така че можете да си представите за какъв труд става въпрос. Ако трябва да сравнявам арта на „Чудеса“ с този на останалите комикси от колекцията до тук, то определено това е най-висшата класа.

„Чудеса“ е от онези комикси, които най-добре показват какво се получава, когато имаме комбинация от чудесно написана история, с хубав и дълбок замисъл и също толкова качествен и красив арт, който да и вдъхне живот. Не само, че ще затаите дъх докато четете, а и направо ще забравите да дишате пред арта на Алекс Рос. Ако сте опитен читател ще се радвате на всеки един панел изпълнен с препратки към други герои и случки от Вселената на Марвел, а ако сте нов, то тогава ще можете да научите доста и да разпалите интереса си. Завършеността и самостоятелността на историята пък правят „Чудеса“ още по ценна придобивка за всеки комикс фен, а бонус материалите за мен лично са едни от най-интересните, показващи ни работата на Алекс Рос по илюстрациите. Не се чудете, а грабнете комикса, ще бъдете приятно изненадани от всичко в него!