Комикс ревю: „Мегаморфни Пауър Рейнджърс/Костенурките Нинджа“

Комикс ревю: „Мегаморфни Пауър Рейнджърс/Костенурките Нинджа“

01/04/2021 0 By kiril dimanov

Обичам кросоувърите. Причините са прости: там (почти)винаги получаваме самостоятелни завършени истории, не е нужно те да са част от някоя голяма, сложна и драматична арка или вселена и най-вече обединяват наши любими герои. Затова, когато преди години DC и IDW ме изненадаха и плениха с невероятния Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles, не смятах, че ще видя по-любима комбинация. Но ето, че след това пък Boom! Studios ми отсякоха главата с „Мегаморфни Пауър Рейнджърс/Костенурките Нинджа“, който даже цъфна на нашия пазар от добрите хора от Артлайн! И понеже обожавам сляпо и двата франчайза, ще е трудно да съм обективен за ревюто, но все пак ще си го напиша…пък! 🙂

И така, „Мегаморфни Пауър Рейнджърс/Костенурките Нинджа е кросоувър от 5 броя, писани от Райън Парът и рисувани от Симоне Ди Мео. Тук Рейнджърите са в търсене на Томи, зеления мегаморфен рейнджър. Търсенето им ги отвежда до Ню Йорк, където се оказва, че Томи се е съюзил със злия Шрьодер и е станал част от клана Фут. Съвсем очаквано следва и намеса от страна на Костенурките нинджа и забавата започва!

Райън Парът взема тези два могъщи франчайза в способните си ръце и ни дава една великолепна мини-поредица, която не е обвързана нито с комиксите на IDW за Костенурките нинджа(които ако не сте чели, за Бога какво чакате) нито дори толкова със поредицата за Мегаморфните рейнджъри на Boom! Studios. Вместо това автора ни представя своя версия на двете и умело ги смесва, правейки комикса достъпно четиво за всяка възраст. Личи си и познанието му върху героите, с които работи, придавайки на своите версии най-доброто от всяка друга.

Така например Костенурките нинджа тук са като от анимационния сериал, но с повече влияние от оригиналните комикси, плюс добавки от други тяхни появи в екранна или комикс форма. Те са забавни и ръсят лафове, но също така са и истински способни нинджи, които никак не са за подценяване. Рейнджърите пък са си каквито са в техния сериал, но и в двата случая персонажите са показани по един по-изтънчен и не толкова детински начин. Това в накакъв случай не значи, че комиксът не става за деца, напротив. Той е чудесно четиво за всяка възраст, без значение коя версия на двата франчайза познавате. В общи линии, „Мегаморфни Пауър Рейнджърс/Костенурките Нинджа“ е едно чудесно огледало на към детството.

Парът изпълва историята си с много забавен и динамичен екшън, свежа и лека комедия и малка щипка гимназиялна драма в началото- все неща, които се очакват щом главни действа лица са Костенурките и Рейнджърите. За капак, писателят много добре изтъква приликите и разликите между двата екипа. Всички са майстори на бойните изкуства, носещи отличаващи ги цветове, но пък Рейнджърите са гръмки супер герои, които не са тайна за обществото, докато Костенурките се крият в сенките, без да получават(или очакват) признание за делата си. Типично за кросоувърите двата екипа ще премерят сили, но по-важното е, че ще видим и колко близки по характер са Костенурките с някои от Рейнджърите както в тази бойна сцена, така и след това.

Артът на Симоне Ди Мео се придържа точно към дизайна на Рейнджърите от сериала, както и би трябвало, а пък чудовищата и роботите дори изглеждат по-добре, тъй като все пак са рисунки, а не хора в тромавички костюми. При Костенурките обаче, Ди Мео изгражда своя визия, чийто дизайн е комбинация между анимационните сериали и модерните комикси.

Художникът се справя и повече от отлично с така важните за подобен комикс екшън сцени, които са свръх динамични и преодоляващи гравитацията. Енергията буквално пращи от всеки удар и всяко движение, като едновременно с това е лесно за окото да следи какво се случва. Всички тези детайли са още по-силно подкрепени и от ярките цветове на Уолтър Баямонте, а в комикс с такива цветни персонажи, това е повече от наложително. Силата на цветовете удря още от корицата и всичко изглежда точно като шарено шоу от 90те.

В заключение, ако сте готови за нещо пълно с екшън, хумор и цветове и ако харесвате поне един от двата франчайза, то тогава грабнете „Мегаморфни Пауър Рейнджърс/Костенурките Нинджа“, отпуснете се и се забавлявайте! Това наистина е кросоувър-мечта, който ще ви снабди с предостатъчно адреналин!