„Не-Марвел и DC“ месец- Power Rangers от Boom Studios

„Не-Марвел и DC“ месец- Power Rangers от Boom Studios

23/02/2019 0 By kiril dimanov

Обичате ли Power Rangers? Ако, да продължавайте да четете, ако не-пак четете. Може след тази  статия да ги заобичате, кой знае. Завършваме „Не-Марвел и DC” месеца с нещо наистина нестандартно- ревю на комикса “Mighty Morphin Power Rangers” Vol.1 от Boom Studios, който включва пролога и първите 4 броя, даващи началото на историята в това TPB.

Но преди  всичко малко пояснения и предистория. Лично аз харесвам телевизионната поредица с всичките и варианти, макар, някои да ми допадат повече от другите, но много повече предпочитам оригиналnaта японска поредица. В Япония поредицата се казва Super Sentai(в превод, нещо горе-долу като Супер Отряд) като вече според темата на сериала се добавя и  различното име. Концепцията е ясна- екип от няколко души притежават ръчни устройства, с които  да се трансформират в супер герои с цветни, прилепнали костюми, като разполагат и с роботи, които да свързват в един по-голям за да млатят лошите(макар, че в първите сериали от поредицата голeмияt робот  липсва). Първият Super Sentai сериал се излъчва през 1975та и поредицата си продължава и  до ден  днешен. През 1993та пък се появява първата американска версия на име Mighty Morphin Power Rangers, като шоуто е комбинация от оригинално  заснети  сцени(предимно  тези на героите извън костюмите си) и преизползван до захабяване вече заснет материал от японската версия. Евтин и лесен похват, но също  така и рецепта за успех, тъй като  сериалът се превръща за кратко  време във феномен!

Но защо аз лично предпочитам японските версии? Ами първо, аз си падам по японската култура като  цяло и гигантските роботи и хора с цветни костюми ми пасват по-добре в естествената им японска среда; второ- макар Super Sentai да са насочени към  детска аудитория, там все пак има доста по сериозни  теми и мрачни моменти като  за възрастни, тъй като  за разлика от американците, японците не спестяват на децата неща от живота, кoито  трябва да се научат и  видят. Или поне така беше. Но наистина- пробвайте някои от японските версии на поредицата, ако сте гледали американската и ще се убедите сами, макар, че ако не сте фенове на странностите на японската култура всичко може да ви  се стори като неразбираема илюзия.

Да се върнем обаче към първата американска версия- Mighty Morphin Power Rangers или MMPR,  за по-кратко. Макар, че за САЩ това е първото шоу от този  тип, японската версия, от която  е ползван  вече заснетия материал е шестнадесета поред и се казва „Kyōryū Sentai Zyuranger.” По MMPR са правени много комикси по времето, когато популярността им бе на върха, но никой от тях не се отличаваше с нещо по-различно от това, което предлагаше самото шоу- героите ни вършат тийнейджърски  неща в гимназията си, лошите задействат план включващ изпращене на чудовище, което  да създава безредици, само  за да бъде спряно от младежите. След това, чудовището пораства, рейнджърите привикват Зордите си(роботите си), сглобяват МегаЗорд и пак побеждават чудовището. Без развиване на персонажите като характери(с леки изключения), без промяна в заимоотношенията, лесна и бърза формула. Но това се промени през 2016та, когато  Boom Studios започнаха издаването на комикс базиран по първият сериал MMPR от 1993та и носещ същото име.

Първоначално, когато четох първите броеве преди  3 години бях доста скептичен, поради  гореспоменатите причини  за комиксите с Рейнджърите. Обаче напразно- комиксът е направо сбъдната мечта за всеки Power Rangers фен! Взима всичко, което знаем и обичаме у оригиналния екип от рейнджъри и го прави десет пъти по-добро, като същевременно, внася нови неща,  с които  държи историята свежа и увлекателна.  Главните ни  герои отново  са оригиналните Рейнджъри- Джейсън(червен), Трини(жълт), Били(син), Зак(черен), Кимбърли(розов) и Томи(зелен).

Сюжетът обаче хроногично се развива след историята в ТВ сериала от 5 части на име „Green With  Evil”. Ако не сте ги  гледали ,накратко: злата вещица Рита(врагът на Рейнждърите в 1ви сезон на шоуто и малко по нататък) решава да създаде свой собствен  Рейнджър чрез магия, който  да е достатъчно  силен  да победи останалите Рейнджъри. За целта тя избира нов ученик в гимназията, където учат и нашите герои на име Томи, който  разбира се е и перфектен карате боец. Уменията му  могат да се мерят с тези на Джейсън, Червения Рейнджър, лидер на групата и също най-умелия боец от тях.  Рита омагьосва Томи, така че той  да стане нейн верен служител, дава му  силите на Зеления Рейнджър и той започва да създава неприятности на Рейнджърите като на няколко пъти те се разминават на косъм от смъртта. Накрая разбира се, те успяват да го победят, да разбият заклинанието на Рита и спечелват нов приятел и съюзник. Тези 5 епизода са и едни от най-добрите в целия 1ви  сезон, ако не и въобще във всики  сезони, така няма да съжалявате ако ги изгледате.

И ето тук започва и комикс историята- Томи тъкмо се е отървал от заклинанието и вече е новия член в екипа на Рейнджърите, но всичко останало е ново, няма нищо друго , което  да черпи от серила и точно  това е хубавото.  В сериала, Томи  веднага е приет от останалите, всичко  е решено бързо и лесно. Но  тук не всеки от групата е готов веднага да му  се довери и да забрави ,че до  скоро той им беше враг, въпреки, че всичко извършено е било под влианието на магията на Рита. Спойката между  Томи и екипа е крехка, а и той не смее да се отпусне и  да се довери на самия себе си. За това допринася и  факта, че Томи страда от пост-травматичен  стрес причинен от преживяният контрол на ума и подсилен от видения за Рита, която  се опитва да го  привлече обратно към „тъмната страна”.  Не е изненада, че основния фокус в историята е хвърлен върху Зеления Рейнджър, който е и най-популярния(но аз лично си предпочитам  Червения), а след него повече светлина е хвърлена върху Розовия a.k.a Кимбърли, която има чувства към него.

Изненадващо обаче е,че е отделено и внимание на Зак, Черния Рейнджър, който  в тази история е членът на екипа, който е останал най-злопаметен към  извършенто от Томи и никак не е готов да прости и забрави лесно.  Това си  струва да се спомене, защото в сериала Зак е персонажа, който е най-малко развит и явно това не е убягнало на Кайл Хигинс, писателят на комикса. А пък факта, че има членове на екипа, които не са готови да се доверят лесно на човек, който  до скоро е искал  да ги изкорми си е доста по реалистичен от захаросаната история в сериала.

Комиксът също  така модернизира историята, като прави сетинга актуален  с нашето  време- дейстието в сериала се развива през 90те, но тук се развива в наши  дни и следователно, Рейнджърите носят модерни  дрехи, ползват смартфони и т.н. Самите им персонажи са доста по добре развити и у  всеки може да се забележи нещо отличаващо, за разлика от картонените изрезки, които  всеки един от тях  бе в сериала.

Екшънът също  е на ниво, благодарение на арта на Хендри Прасетя. Един от основните проблеми на ранните комикси за Рейнджърите от 90те бе имено арта(поне за мен), тъй като  типично  за онова време всички  рейнджъри(момчета предимно, де) бяха нарисувани като назобени мускулести  чудовища под костюмите,  а все пак това са тийнеджъри. Да не говорим, че и  в самото шоу не изглеждат така. Тук това го няма- героите изглеждат наистина добре,  а цветовете са ярки и всеки един  рейнджър, както и  Зордите им наистина изпъкват.

Има и една страхотна, епична битка между основните пет Дино Зорда и още един излязъл от контрол, която не само  е нарисувана така ,че да ви спре дъха, но и отново показва нещо, което  рядко  се виждаше в шоуто- там почти никога Рейнджърите не ползваха Зордите си отделно преди  да ги сглобят в Мега Зорд. Това само показва още повече, че Хигинс и Прасетя са фенове на сериала, които знаят как да го подобрят в тази  комикс история.А има и други сцени, в които  виждаме отделните Зорди  да се изявяват- моменти,  в които  ако сте били деца, гледали шоуто сега ще възкликнете „Ех, точно  това исках  да видя на времето!”. Аз поне това направих.

С две думи, заслужава си  да обърнете внимание на комикса, а ако Vol. 1 ви  хареса, продължавайте и  с останалите. Boom Studios пуснаха и още няколко поредици  с Рейнджърите, като  в една от тях  действието  се развива преди Зеления Рейнджър да дойде, така че ако сте фенове на групата преди той  да се натресе и да отмъкне цялото внимание можете и  да я пробвате. Казва се „Go Go Power Rangers” и отново подобрява доста формулата на сериала.

С това приключваме с „Не-Марвел и DC месеца”, но смятам  да се опитам от тук нататък поне веднъж месечно  да има статии посветени на творбите на други издателства. Пишете в коментарите как ви  се струва идеята и  дали всъщност този различен месец ви допадна. Не забравяйте и да хвърлите едно око на другите статии, който излязоха тогава- TMNT и Savage Dragon, ако вече не сте, де.

До  следващия път и няма как да не завърша с „It’s morphin time!” 😀