Какво мисля за: Justice League Dark

Какво мисля за: Justice League Dark

10/02/2017 1 By kiril dimanov

О. Боже. Мой. Направо не е за вярване колко приятно изненадан съм! “Justice League Dark” официално върна вярата ми в пълнометржните анимационни филми на DC! След фиаското, което “The Killing Joke” забърка, и неуспешни адаптации като “Justice League War”, “Son of Batman”, “Batman vs Robin” и “Batman: Bad Blood” бях готов да видя поредната посредствена рисувана история. Но видях нещо много добро и също толкова магическо, колкото и героите му!

“Justice League Dark” прави един смел и дързък ход – фокусира се върху не толкова известни на широката публика персонажи и ги представя зашеметяващо. Ако не са ви били познати до преди да го гледате, то съм сигурен, че вече ще си имате фаворити, за които бихте искали да научите повече. Търпение, и това ще стане. Също така анимацията се обръща към магията, а както може би си спомняте от мнението ми за Доктор Стейндж, аз винаги  се радвам, когато това се случва. Уморен съм от реалистичните подходи и логични обяснения, време е да се отпуснем и да повярваме, че това, което  гледаме се случва чрез необясними заклинания и магии!

Очевидно магията и свръхестесвените персонажи са точният елемент за режисьора Джей Олива. Бях леко притеснен, когато разбрах, че той ще режисира анимацията, защото същият е отговорен за “Justice League War”, “Batman vs Robin” и “Batman: Bad Blood”, които ме доведоха до загуба на мозъчни клетки. Но тук Олива много добре си върши работата. Кадрите, които използва, са като от добър филм на ужасите, магическите битки са стилно хореографирани, а персонажите са използвани по подобаващ начин, с едно-две малки изключения. И най-голямото постижение – анимацията максимално и напълно подходящо се възползва от това, че е “rated R”. Не, няма да чувате псувни на всеки пет минути и да вхърчи кръв и жлъчка на талази (но ги има). Подобно възрастово ограничени означава нещо повече: ще има сцени, които ще ви шокират и ще ви оставят безмълвни, а други пък ще ви преследват доста, доста дълго. Демоните и чудовищата са като излезли от най-страшните ви кошмари или тепърва ще присъстват там…, а има и лайняно чудовище! Това не се вижда всеки ден и веднага се сетих за филма „Догма” на Кевин Смит с участието на Бен Афлек и Мат Деймън – там пак имаше такова чудовище!

Но несъмнено една от най-шокиращите сцени е в началото – Батман се опитва да спре майка, която смята бебето си за адско изчадие в следствие на халюцинациите, предизвикани от мистериозен злодей. Майката хвърля бебето от покрива на високата сграда, на която се намират, а Батман го спасява навреме. Не успява обаче да спаси горката жена, която вече е намерила смъртта си на тротоара долу. Не е необходимо  да ви казвам как се чувства Батман в този момент, държейки плачещото бебе.  Ето това, драги приятели, е истинското значение на “rated R”!

Смятам, че този филм се получи толкова добре и заради красотата на магията. Демоните и грозните създания са едно нещо, но да показваш и на какви неща са способни заклинанията, за да спасят човешки животи е нещо напълно различно! Също така тук Джей Олива има свободата да прави каквото му хрумне, защото не се налага да адаптира голяма комиксова история като предните опити. А за един творец свободата е важна! Да, “Justice League Dark” е базиран по комикса от поредицата New 52 на DC, но показва нещо  различно и оригинално, като само ползва подходящи елементи и различни членове на екипа. В комикса, например, основният злодей, който се развилнява, е The Enchantress – неконтролируема за горката Джун Муун, тя разпердушинва цялата Лига на Справедливоста и се налага нашите магически герои да се обединят, за да я спрат. Но такава история вече видяхме в „Отряд Самоубийци”, така че се радвам, че сега получихме нова оригинална история!

Логично е да отделея няколко думи и за участието на Батман в “Justice League Dark”. Противно на всички очаквания, фокусът не пада върху него. Джей Олива го ползва чудесно, давайки му малко, но прекрасни сцени, без това да прави анимацията филм за Батман. Щипката Батман е точно на място и само прави манджата още по вкусна, без да се натрапва! Това позволява доста на Джон Константин и Затана да изпъкнат – мисля, че те двамата могат да бъдат много добре прененсени на голям екран в планирания филм  “Justice League Dark” с режисьор Дъг Лайман…, ако този проект все пак се сбъдне. Стискам палци!

И накрая, ако анимацията ви е харесала, ето и няколко препоръки – задължително да прочете едноименните комиси, само 40 броя са и, повярвайте ми, ще ги глънтнете неусетно! За герои като  Джон Константин ще си говорим отделно, но все пак не мога да не ви препоръчам и сериала му, който е само 13 епизода и за нещастие бе спрян. Но устатият британец ще се завърне под една или друга форма! “Justice league Dark” далеч не е добър, колкото ненадминатите “Batman Mask of the Phantasm”, “Under the Red Hood’’или “ Justice league New Frontier”, но пък и не е зле колкто изброените по-горе филми. Така че е голяма стъпка в правилната посока!  А след като “Justice League Dark” ми хареса толкова много, няма как да не съм развълнуван и от предстоящата анимационна адаптация на „Teen Titans: The Judas Contract“! Предстоят хубави дни за DC анимациите!