Какво мисля за: Doctor Strange

Какво мисля за: Doctor Strange

13/11/2016 1 By kiril dimanov

Чудесно усещане! От доста време не бях се чувствал така след супер геройски филм! За какво говоря ли? За Доктор Стрейндж, разбира се! Този филм е един чудесен стимулант за сетивата, тялото, ума и най, ама най-вече въображението… напълно безвреден стимулант, де!

doctor-strange-1

Останах без дъх, когато видях как странните магически измерения, рисувани от великия Стийв Дитко, оживяват на големия екран! Но Марвел и режисьорът Скот Дериксън не само са пренесли повече от успешно рисунките от комикса, но и нещо повече – вложили  са неща и от своето въображение! А в подобен филм това заслужава само неспирни овации! На времето Марвел се опитаха да вдъхнат живот на Стивън Стрейндж на екрана с малкия си телевизионен филм от 1978, а през 1992ра Full Moon Features не получиха правата над героя, но все пак направиха своя версия – Doctor Mordrid. И на двете обаче им липсваше тази визия, показваща ни измеренията и магията. А това все пак е важна част от света на Доктор Стрейндж! Без тя да бъде адекватно показана, филмът щеше да е един евтин фокус! Така че тук Марвел получават моето първо сваляне на шапка! Ама аз имам още шапки! 😉

benedict-cumberbatch-dr-strange-marvel

Винаги съм твърдял, че няма значение дали един персонаж ще бъде игран от известен актьор, за да се получи добре и дали актьорът ще прилича на пероснажа. Важно е само този герой да е добре написан, да е получил ключови за себе си характеристики, а не дали е рус, синеок, висок, нисък и т.н. И точно това е следващото нещо, за което звучно ръкопляскам на филма, докато  ръцете ми не затреперят като на Стрейндж! Бенедикт Къмбърбач е актьор от класа, който извисява своя персонаж до магически висоти, но да не забравяме и, че Доктор Стрейндж е написан и поднесен точно като арогнатния, егоистичен… сещате се каква дума ще използвам… какъвто е и в комиксите! Но и ни го показват и като много способен и готов да освободи мисленето си човек! Ето това са ключови елементи, а не дали ще е със или без брада! 😀

e67bd08534ce69f4e3534c14624c06a770efdbd6a59d6b17122158dfb103b609

И, ако това не е достатъчно да ви убеди, веднага насочвам вниманието ви към Тилда Суинтън, в ролята на Древната. Персонаж, който в комисите е мъж, при това азиатец! Сега след като знаете това (тези от вас, които не го знаеха, де) харесвате ли изпълнението и по-малко? Не, разбира се, защото сте интелигентни хора! Всичко в нейния образ бе почерпено от комиксовия й вариант и това, че тя е жена, няма никакво значение! Ами Чуетел Еджиофор? Неговият герой Мордо е бял в комисите. И пак е без значение! Защото характерът на Мордо бе изграден с комисовите си черти, че и даже му бе дадена повече дълбочина! „Доктор Стрейндж” е филм, който доказва, че видът, полът и расата на актьора са без значение! Факт, който много хора е крайно време да проумеят!

chiwetel-ejiofor-baron-mordo-164252

Но без съмнение най-ценният дар, който получаваме от Доктор Стрейндж, е представянето на магията във Филмовата вселена на Марвел! „Чакай малко, ами Тор?” ще кажете. За мен лично  там магическият елемент не бе достатъчно добре предствен и пак  бе пречупен през реалистичното.  Дори Тор бе казал „It’s Asgardian science.” В което няма нищо лошо, разбира се, но  сега вече всичко е възможно в тази  вселена! Целият филм е един звучен шамар към наложилото  се напоследък реалистично мислене, на което аз просто не съм фен. Според мен човек трябва винаги  да използва въображението си, без значение на колко години е. Не желая вълшебството, което комисите ми дават още от 5-годишен, да бъде сведено до нещо, което да прилича на част от ежедневието. Не че не харесвам фимлмите, които го правят, просто не смятам, че всеки един трябва да е такъв! Всичко е възможно, ако човек повярва, и не бива, както казаха във филма, да гледаме света през ключалка, превръщайки се в коне с капаци, които винаги търсят само един логичен отговор! Урок, на който Докрто Стрейндж ще ви научи! Да не говорим, че има не един и два случая, в които наистина хора в неизлечимо положение са се излекували само чрез силната си воля! Да се предадеш е най-лесно. Но ако повярваш, че всичко е въжможно, то тогава преградите падат!

doctor-strange-empire-subscribers-cover

Не мога и да не отбележа чудесната музика, композирана от Майкъл Джакино! Пасваща идеално на филма и доста запомняща се – мога да ви изтананикам основната мелодия, с която свързвам Доктор Стрейндж, така както мога да направя същото с мелодията на Дани Елфман от Батман! Имаше и известни песни, 4 на брой, но бяха вкарани съвсем за малко, на подходящите места, а не просто мушнати като за клип на MTV!  Един чудесен original score, какъвто отдавна нямаше в супергеройски филм! Мисля, че всички знаете разликата между soundtrack и original score, та няма да я разяснаваме тук! 😉

doctor-strange-comic-con-art-featured

Комиксовата 2016та завърши феноменално с Доктор Стрейндж. Смея да твърдя, че ми хареса много повече от Civil War и дори и от Batman v Superman, който, както знаете, харесвам много! Но  няма как да кажа на черното – бяло, нали? Мудността на Civil War с всико вкарано вътре ме накара да си поглеждам часовника на моменти. При Стрейндж не усетих кога минаха два часа! А и ми липсваха силните соло филми на Марвел, където си имаме един герой и това си е неговият филм, без да се чудим как ще бъде навързано всичко с другите и ще се появи ли Айрън мен в този филм! Не броим Дедпул за Марвел соло филм, защото той  не е техен както може би  знаете – той  е правен от 20th Century Fox, които държат правата. Но въпреки това за мен „Доктор Стрейндж” е по-добрият соло филм! Все още ми е трудно да определя дали като такъв ми харесва повече от първия Айрън мен, който ми е абсолютен  фаворит сред соло филмите, но след още няколко гледания това може да се промени! Със сигурност обаче попада в топ 3 заедно с Айрън мен и Captain America: The Winter Soldier!

Това е моето мнение за „Доктор Стрейндж” – едно магическо пътешествие, което не бива да пропускате! Отворете съзнанието си, забравете за всичко в нашия скучен, реалистичен свят и се потопете в  невъзможното за два часа! А ако искате да прочетете повече от комиксите вижте някои предложения от мен тук!

Какво е вашето мнение за филма? Време е да дискутираме! 😉