Какво мисля за: „Logan“

Какво мисля за: „Logan“

05/03/2017 1 By kiril dimanov

“Logan” е филм, който ще се помни дълго време. Не защото е последният за Хю Джакман в ролята на любимия ни мутант (или поне не само). Това е филм, който, точно както “The Dark Knight”, разчупва модела на супер геройските филми.  И аз най-нагло ги нареждам един до друг като  качество, история и персонажи.

Преди всичко, нека кажа едно нещо – ако очаквате безсмислен екшън е експлозии, лесно  смилаеми шеги и диалози, недоразвити персонажи и никаква храна за мозъка, няма да ги получите от “Logan”. Пробвайте с “ Power Rangers”, например, знам ли. “ Logan” обаче ще ви предложи много по-ценно изживяване – ще има екшън, но и много моменти, които ще пробудят всякакви чувства у вас и ще ви накара да се замислите за много неща. Това не е просто поредният филм от поредицата за Х-мен – това е един качествен уестърн с научно-фантастични елементи. И точно заради това е толкова добър. Винаги съм смятал, че супер геройските филми са най-добри именно, когато са като познат ни вече жанр, но с комиксовите персонажи  вътре. А филми като „The Dakr Knight” , „Captain America:The Winter Soldier” и разбира се „Deadpool” го доказват. Сега до тях  се нарежда и „Logan”. Ясно се вижда как режисьора Джеймс Манголд е черпил вдъхновение от известни и отвърдени уестърн филми като най-ярък пример е “ Unforgiven” с Клинт Истууд.

Още по-голям плюс на филма е, че въобще, ама въобще не е необходимо да сте гледали предишните филми за Върколака или даже останалите Х-мен, за да знаете какво става и да ви  хареса. Той просто си е добър филм, който не се интересува от общи  вселени, а пред него изцепки като “X-Men Origins:Wolverine” изглежда като долнопробна порнография!

Не е необходимо и  да сте чели комикса “Old Man Logan”. Филмът го ползва единствено като основа, но историите са коренно  различни, като даже филмовата е малко по-добра, според мен. Дори аз лично го приемам като подобрена версия на комикса, който иначе харесвам доста.

Не мога да ви опиша достатъчно добре какво изпълнение ни поднасят ветераните в поредицата Хю Джакман и Патрик Стюърт. Двамата са от 17 години в Х-мен света, но тук те най-сетне получават шанса да покажат защо са добри актьори. „Logan” – история, изграждаща персонажа на Лоуган такъв, какъвто не бяхме виждали до сега – огорчен, отказал се от живота, но дълбоко в себе си раним и емоционален. Гледайки го и съпреживявайки емоциите му, няма как да не ви е грижа за него през целия филм. И естествено най-сетне виждаме и  животинската му страна, представена без никакъв свян! А химията между Джакман и Стюърт просто е несравнима – двамата показават едни баща-син отношения, от които и  най-коравите сред вас ще се просълзят. И така е и редно!

Но нима само двамата блестят в този  филм? О, не! Дафни Кийн, момичето влизащо в кожата на Лора Кини (X23) е повече от приятна изненада! Не веднъж сме виждали лош кастинг на деца във филми, но тук случаят не е такъв! Без да каже и дума да каже през по-голямата част от филма, Дафни Кийн показва повече емоция като актьор от класа! Сцените, които споделя с Хю Джакман, са повече от трогателни и едноверемнно с това и вдъхновяващи! Ако не се разплачете или поне трогнете, значи трябва спешно да се прегледате! Не се и съмнявам, че за напред ще виждаме Дафни в още много филми, защото тя доказа, че не пада по-долу от големите звезди!

Стивън Мърчант в ролята на мутанта Калибан също успя да ме зарадва. Мърчант е чудесен комедиант, но тук той показва, че може да бъде и нещо повече! Обичам, когато комедийни актьори се разчупват и показват потенциала си за различни роли. Това даже е доста по-добра версия на Калибан от онази, която  видяхме в катастрофалния “X-Men Apocalypse”. Тук неговата роля има цел и дълбочина, която Стивън Мърчант изкарва на преден план всеки път, когато се появи в сцена.

Няколко думи и за Бойд Холбрук в ролята на злодея, Доналд Пиърс. Смятам, че той се справи доста добре и дори леко успя да събуди интерес у мен към предстоящия нов филм посветен на Хищника с негово участие. Да, Пиърс не е особено впечатляващ злодей, но да не забравяме едно  нещо – „Logan” не е филм имащ за цел да ви  представи епичен сблъсък между добри и зло, а да представи промянта у Лоуган, както и  да се фокусира върху отношенията му с Лора и Професор Х. Ако злодеят бе получил повече внимание, фокусът щеше да избие в друга посока. А и колегите на  20th Century Fox от Марвел/Дисни отдавна са показали, че не ти трябва силен злодейски персонаж, за да направиш добър филм, чийто фокус е главният герой.

Няма как и да не поговорим и защо “Logan” използва повече от адекватно факта, че е R-rated филм и то по-адекватно от Дедпул. И двата филма са R-rated, но Дедпул ползва тази категория, за да представя кървави сцени и груб език, като хвърля комедиен акцент върху  тях. “Logan” обаче има нещо повече от хвърчащи глави и черва. Ще видите сцени, които ще грабнат сърцето ви в ледена хватка с една ръка, а с другата ще ви бръкнат в мозъка, карайки  ви да се чувствате потресени, но и някак развълнувани, казвайки си „Не мога да повярвам, че посмяха да го направят”! Това е и идеята на R-raiting-а – да предложи сцени, които са не само шокиращи, а по-скоро незабравими с дързостта си. И както вече казах, „Logan” се възползва чудесно от всичко това! Още едно доказателство, че когато студиото отстъпи и позволи на режисьора и сценаристите са разкажат историята, която искат, се получават чудеса! Ако ме питате кой е по-добър филм, „Deadpool” или „Logan” лично за себе си ще посоча втория, защото видях рискове и дързост, каквито очаквам в R-rated филмите. За щастие и двата филма са с коренно  различен тон, което е добре, защото така можем да се наслаждаваме на два чудесни филма, които по нищо не си приличат. Така има за всекиго по нещо! “Deadpool” разпуска и освежава, „ Logan” носи  адреналин, сълзи и повод за размисъл!

Ето и защо аз съм от хората, които смятат, че правата върху Х-мен не трябва да се връщат при Марвел, а трябва да си останат у Fox. Марвел (разбирайте Дисни, все пак) никога, ама никога, нямаше да се осмелят да направят R-rated като “Deadpool” и „ Logan”, а и няма нужда. А пък и така получаваме повече комиксови филми за една година! Правилата на играта обаче се промениха за пореден път – след шедьовър като „ Logan” комисовите филми доказват, че могат да са нещо повече от забавление за масите, нагъващи пуканки!

И накрая, разбира се, трябва да отблежа, че Хю Джакман спира точно  навреме – да се оттеглиш от ролята на Лоуган с такъв прекрасен филм, в който си дал 100 процента от актьорските си възможности, е повече от достойно! От всички появявания в кожата на Върколака, Джакман ще остане в историята именно с това! Благодаря му за всичките 17 години, в които вярно ни служеше като най-страхотния мутант и не се спря дори след по-слаби  филми, в които той обаче си беше на ниво! Същото важи и за Патрик Стюърт, който също обяви,че се оттегля от ролята на Чарлс Екзейвиър по време на гостуването си „The Graham Norton Show“.  Шапки долу и за двамата!

А вие гледайте „ Logan” задължително – отворете ума и сърцето си за този филм и няма да съжалявате! Летвата за комиксовите филми се вдигна още по високо тази година, така, че да видим как ще се представят предстящите филми. А докато чакаме не забравяйте, че може и  да си изберете някои интересни истории за четене с Лоуган от 5те истории, които препоръчвам тук!

До скоро! 😉