Моите топ 8 DC пълнометражни анимации

Моите топ 8 DC пълнометражни анимации

28/10/2016 1 By kiril dimanov

Не е тайна, че DC имат невероятни пълнометражни анимационни филми със своите комикс герои. Обаче също така не е и  тайна, че в последно време качеството име на приливи и отливи или поне по мое мнение. Повечето от анимационните филми, които излязоха след The Flashpoint Paradox, са просто окей – стават за гледане, но не впечатляват както предишните им продукции. С някои изключения, разбира се.  Успях да изгледам Batman: The Return of the Caped Crusaders и скоро ще си поговорим повече за него.

Но междувременно реших да ви покажа моята лична класация от топ 8 пълнометражни DC анимации. Някой ден ще напиша и за анимационните сериали, но там ще включа и Марвел. А дали ще направя класация и за Марвел пълнометражни анимации? Ами те там нямат чак толкова впечатляващи неща и ще събера най-много топ 5…но ще видим, предстоят им няколко нови анимации! А защо 8, а не 10? Много просто – 8 е любимото ми число! 😀

featurecoverpic-750x400

 

Преди да започна, не забравяйте едно нещо- това е моята ЛИЧНА класация, не сте длъжни да се съгласявате и естествено идеята е да споделите своята класация след това. Но го направете възпитано и културно, като уважавате мнението на останалите! 😉

И така ето ги моите топ 8:

8.Batman: Assault on Arkham. Ето това е едно от изключенията, за които споменах, защото е от анимациите, излезли след The Flashpoint Paradox. Харесва ми първо, защото не е история само за Батман, въпреки присъствието на името му в заглавието. Това не е Батман филм, а е за членовете на Suicide Squad – Deadshot, Killer Frost, Black Spider, Captain Boomerang, King Shark и Харли Куин. Добавете и Джокера към историята, за да стане по-напечено, и ето една рецепта за успех, която е даже по-добра от новия филм (според мен). Малка, прибрана история,показваща тази версия на отряда в подобаваща светлина, а и е поставена във вселената на Arkham игрите. Така получаваме нещо оригинално, което не е базирано на комикс история. А и не е необходимо  всичко винаги  да е епично и голямо, за да е добро!

7.Justice League: Gods and Monsters. Тази анимация беляза завръщането на Брус Тим и екипа му. Знаете, предполагам, че той е създателят на анимационните сериали Batman, Superman, Batman Beyond, Justice League, Justice League Unlimited. Също така той бе и основната движеща сила на всички останали пълнометражни анимации до The Flashpoint Paradox. Нищо чудно, че след това последва спад в качеството. Но когато чух,че Gods and monsters е негово творение, у мен се прокрадна нова надежда. И имаше защо – Gods and Monsters се развива в алтернативна вселена, където тримата членове на Лигата- Супермен, Батман и Wonder Woman са коренно различни и методите им са ефективни, но…хм, в разрез със супергеройството. Тук Супермен е отгледан тайно от мексикански емигранти и съответно продължава да се чувства изгнаник сред хората. Да не говорим, че в тази вселена той е синът на Генерал Зод! Батман пък е Къкр Лангстром, който в основната DC вселена е известен като TheMan-Bat. Тук той е вампир, който решава, че след като се нуждае от кръв, за да живее, защо да не си я набавя от престъпници и отрепки? Wonder Woman пък е Бекка – вдовицата на героя Орион от планетата New Genesis, избягала на Земята след коварно предателство.  Обичам истории от алтернативни  вселени, защото тук няма правила и канони – всичко е възможно! 🙂

6.Wonder Woman. Първата анимация, изцяло посветена за страховитата амазонка. Тук виждаме не само леко модернизиран вариант на нейния “origin story”, но и чудесно представяне на нейния персонаж. И докато изчакаме да дойде и соловият й филм на големия екран, тази анимация е най-добрият начин да научите повече за Даяна от Темискира! 😀

5.The Flashpoint Paradox. Е, няма как да не е вкласацията ми! С малки разлики от комиксовата история, тази анимация е съвсем достойна адаптация на Flashpoint! Пък и е история за Светкавицата, а всяка анимация, която е с герой, различен от Батман или Супермен, си е глътка свеж въздух. Единствено артът на анимацията на моменти куца, що се отнася до дизайна на някои от героите (като например странно малката глава на Супермен в началото), но не е нещо непоносимо! Та, 5то място за тази бързооборотна анимационна адаптация!

4.Batman: Year One. Тази история, писана от Франк Милър в добрите му години, отдавана бе заслужила своя анимационна адаптация. Не мисля, че имаше изненадани, когато я получихме. Анимацията достойно заема високо място, не само в моята класация, с добър рисунък и добре адаптирана история. Единственият минус, поне за мен, е гласът на Батман/Брус Уейн. Зад този  глас стои Бен Маккензи, който в момента се прави на младия Джим Гордън в „Готъм” и въпреки, че не е лош актьор, просто не успях да го приема като добър глас за Черния Рицар.

3.The Dark Knight Returns част 1 и 2. И двете все пак са част от една голяма история, така че си ги слагам заедно, не става иначе! Това е друга култова творба на Франк Милър, показала Батман по начин, който за много фенове е най-добрият до ден днешен! А тази анимационна адаптация на неговото произведение не пада по-долу! Не се колебайте да я гледате, ако още не сте. Сядайте и се потопете в света на The Dark Knight Returns!

2.Batman: Under the Red Hood. Когато на времето изгледах тази анимация, все още не бях чел комикса, който адаптира. Не знаех какво да очаквам. И останах толкова впечатлен, че веднага издирих комикса и го прочетох! Анимацията адаптира прекрасно историята, но и естествено добавя свой елеменети, които на места правят сюжета даже по-добър! Не мога да преброя колко пъти съм я гледал и никога не ми омръзва! А сред любимите ми сцени е тази, в която Джокерът убива няколко от хората на Black Mask с чаша за вода и пистолет! Трябва ли да казвам повече?Направо го показвам!

А след като похвалих толкова много Under the Red Hood, коя ли анимация ще е на първо място? Ами…

1.Batman:Mask of the Phantasm! Лесен избор за мен, въобще не съм се чудил! Първата пълнометражна анимация от вселената на анимационния сериал и даже, за разлика от всички горе изброени, е била пускана по кината! Mask of the Phantasm има всичко, което и игралните филми имат- добри персонажи, оригинална история и добра режисура! Има си драма, има си и солидна доза екшън и даже за мен този Батман, който ни е представен тук и в анимационния сериал, е най-добрата и близка до комиксите версия! Даже смея да твърдя, че това е не само една от най-добрите Батман анимации, ами и един от най-добрите Батман филми (бил е по кината все пак)! Ако не сте гледали Mask of the Phantasm, защо се мотаете? Действайте, няма да съжалявате! Аз и до ден днешен си го гледам, когато се присетя, и продължава да ми харесва!

И с това завършва моята класация за топ 8 пълнометражни DC анимации. Щеше ми се много да можех да включа The Killing Joke тук. Не че не ми хареса, но нещо липсваше…нещо, което всяко едно от заглавията в класацията ми дават всеки път и ме карат да ги  гледам по 100 пъти. И не че не харесвам и останалите, но тези специално са ми най на сърцето. А заглавия като Justice League War, The Son of Batman, Batman vs Robin, Batman Bad Blood и Throne of Atlantis са просто окей за мен…и даже доста разочароващи. Но това все пак е само моето мнение, както казах и в началото.

А кои са вашите любими пълнометражни  анимации на DC? Споделете вашите класации в коментарите! 😉