Месец на Не-американски супер геройски филми: Черната Маска(Хонг Конг)

Месец на Не-американски супер геройски филми: Черната Маска(Хонг Конг)

08/11/2019 0 By kiril dimanov

Време е за още един тематичен месец, Супер Герои! Този път решихме да го посветим на някои филми от супер геройския жанр, но които  да не са американски. Те няма да са шедьоври и няма и  да се доближават до качеството на комиксовите филми, които получаваме днес, но пък  са добри за времето си, а и имат страхотен „cheese factor”, което понякога е напълно достатъчно за да може просто  да се забавалявате. Заедно с колегата ми Петър  сме си подбрали по две предложения, които ще ви пускаме всеки уикенд през ноември и се надяваме да разпалим любопитстовото ви. Пръв ще съм аз с нещо от далечен Хонг Конг и, в което Джет Ли раздава ритници: „Черната Маска”!

Филмът е дело на режисьора Даниел Лий и продуцента Цуй Харк, който е и един от сценаристите. Заснет през 1996та, „Черната Маска” е с бюджет 10 милиона долара, което го прави една от най-скъпите продукции на Хонг Конг. Това, обаче далеч не значи, че ще видите нещо особено впечатляващо, но на мен лично кунг-фу хватките на Джет Ли надянал маска ми бяха достатъчни. А говорейки за него, Джет Ли поема ролята на Черната Маска след като е приет доста добре от американската публика с дебюта си в щатското кино в „Смъртоносно оръжие 4”.  Наред с всичко това е задължително и да спомена, че „Черната маска” е филмова адаптация на едноименната “manhua”(китайската версия на „манга”), която обаче не мога да намеря никъде да прочета и следователно няма как да ви кажа нищо повече за нея или да я срваня с филма. Но пък това си прави  Черната маска комикс герой, просто от китайски комикс. 🙂

В следващите редове ще ви разкажа на кратко сюжета на филма, като ще гледам да е без спойлери, но все пак филма е от 1996та, имали сте достатъчно време. Аз лично го изгледах  за пръв път миналата година при  все, че се каних да е по-рано.

И така действиету се развива в неустановено близко бъдеще(въпреки, че градът си изглежда като Хонг Конг през 96та, но да не издребняваме), където  членове на групата от командоси Отряд 701 са подложени на експерименти с цел създаването на съвършения войник. Болковите рецептори на обектите са напълно премахнати, което им дава неузявимост към всякаква болка и ги лишава от емоционални реакции, които иначе биха замъглили преценката им по време на битка. Но понеже нещо  трябва да се обърка, един от супер войниците откача и започва да сее смърт, което принуждава правителството на Хонг Конг да закрие проекта и да издаде заповед за ликвидирането на всички останали „морски свинчета”.

Един от тях обаче успява да се измъкне и да започне тайно да води нов, спокоен живот под името Цуй Чик(в ролята Джет Ли). Така героят ни през деня е кротък библиотекар, който мести книгите от рафт на рафт и играе китайски шах с единствения си приятел, полицейския инспектор Шек, но вечер надява черни дрехи и черно домино за да спира престъпността в Хонг Конг като маскирания отмъстител Черната Маска. За феновете на Брус Лий сред вас, ще бъде лесно да забележите, че  маската и шофьорската шапка, които са част от костюма са директен комплимент към дегизировката на Кейто, персонажа, който Брус играе в американския сериал „The Green Hornet”. Дори има и сцена във филма, където Черната Маска е сравнен с Кейто.

Но  да се върнем към историята. Както може би се досещате миналото на Цуй го настига един ден, след като  се оказва, че още членове на Отряд 701 са оцеляли. Всички те се обединяват, а техен лидер става откаченият Хунг. Използвайки смъртоносните си умения и сили, Хунг и бандата му от супер войници започват да елиминират всички престъпни босове в Хонг Конг с цел да завземат напълно под свой контрол търговията с наркотици.

Някой трябва да направи нещо и естествено Цуй е единствения способен на това. С помощта на инспектор Шек, Черната Маска повежда война срещу бившите си колеги от Отряд 701. Задачата, обаче се усложнява, защото бившата приятелка  на Цуй се оказва част от престъпния отряд. Сега тя работи за Хунг и е смъртоносен убиец. За капак, друга мадама, която си пада по Цуй, неговата колежка библиотекарка, започва да си пъха носа навсякъде и попада в центъра на събитията. Дали Черната Маска ще може да се справи с тях двете, Хунг и супер войниците и куп още неща?

Типично за такива филми и то от това време, историята не заема централно  място и съответно и персонажите не са кой знае колко дълбоки и развити. Но пък и когато човек  гледа такъв филм едва ли го прави очаквайки Шекспиров сценарий и актьорска игра достойна за „Оскар”.  „Черната Маска” обаче блести с нещо типично за кунг-фу филмите,а именно бойните сцени и хореографията. И това не е никак случайно- бойната хореография във филма е дело на Юен Уу Пинг(да ме извинява ако съм му осакатил името), който е ветеран в жанра и е изготвял хоерографията на куп филми, сред които и „Матрицата”.  Битките са наистина впечатляващи, като  разбира се доста често  се изполват жици, където отново си личи майсторството на Уу Пинг.

Доста често в този тип продукции, триковете с камера се използват за да прикрият слабите места на някои от изпълнителите по време на бойните сцени, но тук разполагаме с Джет Ли, който показва на какво е способен по възможно най-добрия начин. И като съчетаем неговия талант с този на Уу Пинг, получаваме експлозивна комбинация. Единствено нещо, което малко нарушава идилията, е режисьорският стил на Даниел Лий, който леко напомня клип на MTV. Tова на места разваля плавния поток на хореографията, но не се забелязва от самолет.  В крайна сметка нищо не може да ви развали чак толкова удоволствието от това да гледате как Джет Ли бие супер войници на ролери.

За актьорска игра вече споменах, че не е за „Оскар”, но пък и никой не го очаква в подобен филм. На места съм чел като  критика към Джет Ли , че тук е доста дървен и успява да вкара само две-три изражения и почти нулева емоция, но аз лично мисля, че това пък се отразява като позитив предвид факта,че героят му е лишен от емоции супер войник. Карън Мок, която играе влюбената в него библиотекарка пък се справя повече от добре с превъплъщението си  в досадна девойка, която сама се навира между шамарите и ако и вие усетие силно желание да и завъртите един значи всичко си  е в реда на нещата.  

„Черната Маска” определено ползва добре позната и опростена формула на филмите за маскирани герои, която е употребена по-добре във филми като „Батман” и „Маската на Зоро” например, но спокойно може да се нареди до „Сянката” и „Фантомът”. Че на места е и по-добър от тях. И определно е забавен и колкото нови подобни опити като  „Венъм” например.

Последно остана и  да ви посъветвам да посегнете към оригиналнта версия на филма, вместо озвучената на английски, която  в опитите си  да направи „Черната Маска” лесно  смилаем за западната публика осакатява доста реплики, а самият дублаж е просто смешен. Джет Ли, например звучи като  надрусан сърфист. Също така английската версия заменя изцяло саундтрака с хип-хоп, който макар и  приятен просто не се връзва никак с мястото на действието.

И така „Черната Маска” е едно  забавно „cheesy” приключение за маскиран герой, което ще задоволи не особено  високи очаквания. Аз лично доста се забавлявах, точно защото не очаквах кой знае какво, но пък и харесвам тези ранни опити за супер геройски филми, както и всякакви филми за бойни изкуства. Ако с вас е така определено ще останете доволни. Ако не, то  тогава пък поне ще се посмеете от сърце, което пак е плюс.

Толкова от мен за сега. Следващия уикенд колегата Петър ще ви поднесе супер геройски филм от руското кино. Месецът на Не-американските супер геройски филми продължава!