„Не Марвел и DC“ месец- Savage Dragon

„Не Марвел и DC“ месец- Savage Dragon

16/02/2019 1 By kiril dimanov

Нашият „Не-Марвел и DC” месец продължава с пълна сила! След като предния път се позанимавахме с TMNT на Mirage Studios, днес е време за едни друг мой личен любимец, който заслужава мако повече известност- Savage Dragon на Image Comics!

За целите на статията този път няма да правя ревю на някой комикс с героя, а просто ще го представя, като  ще пускам по някоя интересна случак от комиксите му за да става по интересно. Разбира се, ще се запознаем и  с неговия създател- художника и писател Ерик Ларсен, който работи с комикси вече повече от 30 години! Портфолиото му е повече от впечатляващо- работил е за повечето големи комикс издателства, сред които  разбира се Марвел и DC и е един от седемте основателя на Image Comics. Всъщност, Savage Dragon e основният персонаж, с който Ларсен е най-известен  сред феновете на Image.

Но нека да започнем  от самото  начало. Като(почти)  всеки комикс фен, Ерик е рисувал и създавал свой измислени персонажи още от ранна детска възраст, като съвсем разбираемо те са били вдъхновени от вече съдадените такива, на които  е бил фен. Той създава няколко комикса, които  включват различни  версии на персонаж наречен „The Dragon”, коя от коя по-различни и все пак  с много общо помежду  си. За основни вдъхновения са му служили Батман, Хълк, Шазам(тогава все още носещ името Капитан Марвел), както и популярното аниме „Speed Racer”. Още тогава младия Ларсен описва персонажа си като подобен на Батман герой, който кара спортна кола, чийто  дизайн  е копиран от колата в „Speed Racer”. Също така, тази  версия на Dragon се превръща в супер герой чрез споменаването на магическа дума, както при  Шазам. Кой не е правил подобни мешавици като  малък, а? 🙂 . И въпреки, че го  създава като дете, Ерик до последно не се отказава и не забравя своето  творение.

Няколко години по-късно, Ларсен, вече младеж издава фензин на име „Graphic Phantasy”, с помоща на двама приятели и там включва нова версия на Dragon, с променен дизайн, история, сили и т.н. В тази  версия той  е вдовец, и оттеглил се член на супергеройски екип на име Society of Super-Heroes (S.O.S.), финансиран от правителството. „ Graphic Fantasy” не продължава дълго, тъй като  е самофинансиран, но пък довежда Ларсен до първата му платена работа в комикс индустрията- антологията „Megaton” от Гари Карлсън. Тук Ларсън рисува стрип, който е част от антологията под името  „Vanguard” и отново вкарва леко поизменена версия на Dragon, като разликите с версията от „Graphic Fantasy” са малки(например, тук жена му не е загинала, а вместо това му помага в приключенията). Но имено чрез „Megaton” , Ерик Ларсен показва The Dragon на масата, четяща комикси.

След работа по-различни комикси , Ерик най-сетне достига до DC и Марвел. При DC работи  върху заглавия като „The Adventures of Superman”, “ The Outsiders”, „ Doom Patrool”. При Марвел пък, той  заема мястото на Тод Макфарлън по работата върху”Amazing Spider-Man”, където  създава персонажите Whiplash. Cardiac и Tri-Sentinel. Докато  работи  върху Спайдър-Мен, Ерик добавя и нещо  свое към  дизайна на Венъм- безкрайно издълженият език и челюст с изобилие от зъби и течаща отрова.  Ларсен работи и върху други  заглавия, но няма да се впускам чак в такива подробности.  През 1992ра, Ерик напуска Марвел и става един от основателите на Image, като решава, че ще преправи  дизайна на стария си персонаж и ще пренапише и историята  му, за го  превърне в свой основен персонаж за Image. Oт тогава до  ден днешен, Savage Dragon е един от двата комикса, издавани най-дълго  време без подновяване на номерацията на броевете(цели 242 и продължават)като другият е Споун и единственият, който държи  рекорда за най-дълго издаван цветен комикс ,писан и рисуван от един човек! Да, Ларсен рисува и пише комикса си съвсем сам до  ден днешен и не смята това да се променя.Подвиг, който заслужава огромно уважение. Имало е , разбира е “spin-off” и „one shot” поредици от други художници и писатели, но с негово  разрешение,а и те не са част от основната история на комикса. Пак им хвърлете едно око, де!

Да погледнем сега и сами Dragon. На външен вид, той е голям, мускулест, зелен симпатяга, който като изключим цвета на кожата и драконовата перка на главата си изглежда напълно хуманоиден. Горната часто от тялото му е доста непропорционалана в сравнение с долната, но  това не е просто прищявка на Ларсен тип „Ще си го  рисувам както си искам”, а всъщност си има обяснение в самата история, но няма да ви разказвам, защото ще пусна спойлер за важен елемент, който предпочитам  сами  да и прочете и  разкриете. Dragon притежава огромна физическа сила, която не е по малка от тази на Супермен например и има и доста бързодействащи регенративни способности, който не падат по долу от тези на Дедпул и Wolverine взети  заедно. Възстановявал се е от всякакви рани, отрязани крайници поникват обратно и доста често  се измъквал на косъм от смъртта благодарение на тези си сили. Освен това, Dragon e отличен  стрелец, но пък по-често разчита на големите си юмруци за да пердаши лошите и за капак, говори свободно няколко различни  езика и може да диша под вода.

Защо обаче притежава тези сили, самият Dragon не знае. Неогвата история започва след като е открит насред горящо поле от лейтенанта от Чикагската полиция Франк Дарлинг. Dragon не помни нито кой е, нито  защо изглежда по този начин и има силите си(като  за регенрацията си  разбира с течение на времето), нито как се е озовал насред огненото поле, но пък помни всички актуални  знания, факти и  детайли за света, в който живеем. Тъй като по това време полицията в Чикаго води повече от неравна битка с престъпна групировка на име Vicious Circle, чийто членове са така неречените “super freaks”( това е термина, с който хората със супер сили се наричат в света на Ларсен), на лейтенант Дарлинг му хрумва рискована идея. Той предлага на Dragon(който получава това прозвище заради  зелената си кожа и перката на главата и тъй като не помни истинското  си име) да се присъедини към полицията и да им помогне в битката с Vicious Circle и техния мистериозен и могъщ водач Overlord.

Първоначално Dragon отказва, тъй като не желае да се намесва и отива да работи  в склада на братовчеда на Дарлинг. Ситуацията обаче ексалира след като членове на Vicious Circle убиват известния герой Mighty Man(той също е създаден от Ларсен като комплимент към Шазам,тъй като точно като  него представлява различни носители на магическа сила, които се превръщат в героя чрез извикване на магичекса дума) и осакатяват друг известен герой на име Super Patriot(комплимент към Капитан Америка, но  Ларсен  не крие, че тези  герои са абсолютно вдъхновени от любимците му). Лейтенант Дарлинг предпирема отчаян ход-той тайно плаща на членовете от Vicious Circle  Skullface и Hardware да заплашат братовчед му пред очите на Dragon, надявайки се, че това ще го подтикне да се включи на страната на полицията. Така и става, но само  след като  двамата злодеи всъщност убиват братовчеда на Дарлинг, за негов ужас и взривяват склада.  Dragon става полицай и започва доста ефективно да прочиства града и  да възпрепятства плановете на Overlord и групировката му. Поради това те започват да изнудват лейтенант Дарлинг, че ще кажат на Dragon истината и му се налага да го праща да работи по случаи, които да не са свързани с бизнеса на Overlord.  Е, Франк не издържа дълго, а и Dragon не е идиот и надушва, че нещо не е наред, но  двамата все пак си оправят отношенията.

Ще спра до тук с историята(това е едва началото  все пак, останалото  трябва да прочетете сами), но само ще кажа, че Ларсен никога, ама никога не държи нещата скучни и еднакви. Напротив, историята винаги поема неочаквани обрати и промени, защото самият Ерик е казвал, че това са нещата, които  той би искал да чете като  фен и,че човек  винаги  трябва да обръща нещата с краката на горе без да се бои да не би вече установената фен  база да не се размрънка срещу промените. Така,че си прави каквото си иска и точно в това е хубавото. Dragon се бори както с Overlord и неговите super freaks, така и с демони, чудовища, извънземни, митологични  герои  и богове(като  Тор и Херкулес, но не на Марвел) отива в Ада, в Рая и се среща даже с Бог.

Ларсен дори  включва елементи от предишните версии на персонажа, като например когато Dragon напуска полицията, работи като ловец на глави, а после става член на правителствтения екип от супер герои на име  S.O.S(Special Operations Strikeforce), където се запознава със съпругата си, която по-късно е брутално убита. Но това далеч не е единствената промяна на статута на комикса и наистина поклон пред Ларсен, че не го  е шубе да обръща всичко с хастара на вън. Лично мен това ме държи винаги  заинтригуван  да продължавам  да чета. Да не говорим и, че Ларсен не се свени да избива купища от създадените си персонажи и да НЕ ги  съживява повече! Нещо, от което  Марвел и DC могат(и трябва) да си  вземат бележка.

Самият Dragon като  характер е също чудесно изграден- той е добряк от всякъде, има чуство  за справедливост, но когато  трябва да се бие е брутален. Чувстовото му  за хумор също е на ниво, без да разчита на тонове цинизми  за да бъде забавен, но и не прекалява с шегите. Знае кога да е „bad ass”, но и е грижовен и раним, както и чудесен  баща. Налага му  се да преминава през депресия, както и кризи на личността, но винаги продължава напред. А след като възвръща спомените си става още по-интересно, но млъквам  тук! 😀

И aко  това не ви  стига, Ларсен често пуска героя си  в различни кросоувъри-  Dragon се е срещал със Споун, Witchblade, Invincible, Shadowhawk, Freak Force, Костенурките Нинджа(за кратък период Image държаха правата над тях), Хелбой, Супермен и други!

Накрая, ако искате да видите Dragon в друга медия освен комисите, това ще е малко трудно. Има само  един анимационен сериал от 90те, който е доста добър(или поне на мен ми допада), но той е далеч от това да ви покаже целия размах на историята на Ларсен, тъй като  е едва 26 епизода и бидейки насочен предимно към детска аудитория е доста стерилизиран и цензуриран. В комикса все пак  си има, насилие, груб език, секс, кръв и каквото там още се сетите, но с доста премерен  вкус.  Анимцаия все пак  си  заслужава, препоръчвам  я, но си  започнете с комикса. Интрото на анимацията ще ви метна тук. Иначе, Ларсен е заявявал мого пъти, че не иска да се прави филм с Dragon, защото там  ше бъде показано друго  виждане за персонажа, а не неговото, няма да е такъв, какъвто той  го  е създал. И смятам, че е прав, колкото ида искам филм с Dragon.

Е, с това приключи  пътешествието ни в шантавия свят на Savage Dragon. Надявам се, че съм  събудил поне капка интерес  у  вас пъм  героя, защото той  наистина го заслужава, пък и артът на Ларсен  е зверски както  винаги! Не губете време и започвайте да четете! 😀