Последният богатир/Последний богатырь(2017г.)

Последният богатир/Последний богатырь(2017г.)

12/01/2020 0 By Петър Бойчев

В последните дни на отминалата година покрай многото почивни дни няколко човека ме попитаха за добър филм за цялото семейство. По това време аз бях на вълна Вещера, и като цяло на вълна фентъзи. Но новия сериал на Netflix не е най-подходящ филм за деца(поне не и за по-малките).
След поредния такъв въпрос се сетих за едно руско филмче, което бях оставил за някой по-свободен момент, който явно беше дошъл.
За пореден път ще покажа, че харесвам руската култура, филми и фолклор. Филма не е много нов, лентата се е появила през 2017г. и дори скоро ще получи своята втора част. Заглавието си е типично руско „Последния богатир“, което може да го преведем по няколко начина. Може би най-близко до нашия фолклор би било последния юнак.
Сигурен съм, че много хора ще предпочетат семейните филмите на Дисни и точно сега имам изненада за тях. Това е един от няколкото филми, които са направени съвместно с американския мишок.
Филмът е напълно подходящ за цялото семейство и най-вече за по-малките. В него те ще срещнат нови герои, непознати до сега, а родителите им ще си припомнят познати имена от детството си, прочетени в някоя руска книжка.


Каква е историята накратко: Филмът започва с представянето на един успешен руски екстрасенс и илюзионист, на име Иван(Виктор Хориняк),който е готов на всичко за пари и това му желание често го въвлича в опасни случки. Но по волята на съдбата(и не само) се пренася от Москва във фантастичната страна на име Белогорие, населена с герои от руските приказки – Василиса(Мила Сивацкая), Кашчей Безсмъртни(Константин Лавроненко), Баба Яга и много други. Той е объркан и смята дори, че това не е реално. Иван разбира, че за да се върне в неговия свят трябва да помогне на новите си приятели. Ще му се наложи да премине много различни изпитания и да открие начина и средството, които да го върнат в неговия дом в нашето време.

Филмът предоставя добър хумор за всички възрасти с актьори, познати от едни от най-добрите руски комедии.
Смеха и забавните моменти обаче не развалят и възпитателните елементи в лентата.

Историята разкрива на зрителите морални ценности присъщи за един истински богатир(юнак) в живота: чест, лоялност, всеотдайност. По време на историята героя се развива и израства, но и разкрива, че нещата не винаги са такива каквито изглеждат. По-младите зрители  могат на научат важен урок, а именно, че не всеки който изглежда като приятел е такъв.
 Очаквам следващата част на филма през тази година(2020г.) и се надявам да запази същия свеж дух. Една весела руска приказка с много интересни герои, забавни приключения и с щипка полезни съвети.