Комикс Ревю: Batman: The Adventures Continue #3 и #4

Комикс Ревю: Batman: The Adventures Continue #3 и #4

20/06/2020 2 By kiril dimanov

Дойде време за още една доза от чудесня комикс „Batman: The Adventures Continue“! Вече говорихме обстойно за първите два броя, писателите и художника в предното ни ревю, така че хвърлете му едно око ако сте го пропуснали и после ви чакам пак тук!

Както казах и преди, тези ревюта ще обхващат по два броя тъй като самите истории са кратки и е най-добре да се четът по две(че и повече ако може) наведнъж. Това важи с още по голяма сила за брой 3 и 4, за които ще говорим сега. Двата броя всъщнoст са части от по-голяма история озаглавена „Mentors“, така че нека видим първо какво се случва в първа част или брой 3 съответно.

Като за ударно начало намираме Батман, Робин и Батгърл насред тежка битка срещу Clay face, наблюдавана и от мистериозен посетител. Злодеят се разделя на две копия, като Батман спира едното, а Робин и Батгърл-другото. Лесна работа, а? Тогава на сцената за пръв път тази вселена пристига Deathstroke/Слейд Уилсън. Той изглежда на пръв поглед впечатлен от дуото Робин и Батгърл. По-късно той отново говори с Барбара засипвайки я с комплименти и я предупреждава,че някой ги наблюдава от сенките. Това както знаем и от предните два броя е мистериозно завърналия се Джейсън Тод. След като се прибира в скривалището си, Слейд разкрива пред партньорката си Съни, че е било адски лесно да манипулира Clay face от което ни става ясно, че той има планове за Батман и помощниците му, но какви ли?

Историята не предлага нещо сложно, но пък представянето на Слейд ни носи няколко интересни мистерии. Единсвеното, което със сигурност знаем за тази му версия е, че той отново е някакъв вид наемник, към който разбира се Батман се отнася с подозрение, а пък Тим и Барбара са по доверчиви. Така Слейд може да прави това, в което е най-добър: да се промъкне сред екипа и да започне да ги разделя. И макар тази тактика да не е нещо невиждано при злодей като Deathstroke, по-любопитното в случая е да разберем каква игра играе и дали някой го е наел за да се справи с Батман и компания или пък е личен интерес. Към всичко това добавяме и мистерията около Джейсън Тод, което е повече от достатъчно за да искаме още. Хубаво е да се види, че писателите Пол Дини и Алън Бърнет ни напомнят и за неща от анимационния сериал, тъй като тези комикси продължават неговата история. Всеки, който е гледал сериалчето ще се досети като ги види, което наистина обогатява историята.

„Mentors” част 2 или брой 4ри продължава историята, като този път Слейд се заема да обработи Робин за да го спечели на своя страна и да посее зрънце на недоверие у младежа към настоящия му ментор. Диалогът между двамата е достатъчно убедителен, но все пак още в брой 3 бе разкрито,че Слейд не е намислил нищо добро, така че няма как читателят също да се отнесе с недоверие към Батман. Въпреки, че той наистина би могъл да прояви повече доверие към помощниците си, но все пак- Батман. 🙂 Следва и доста добра работа в екип между Deathstroke и Робин срещу Fire Fly.

Междувремено Черният рицар съвсем сам спира Лудия Шапкар и бандата му, като не пропуска да забележи, че някой го наблюдава от близкия покрив. Така той допуска възможността това да е стар познат, но дали предполга,че това е Джейсън Тод и ако да, дали все пак се е подготвял за евентуалното му завръщане? Мистерията се засуква и лично аз много искам да видя каква ще бъде версията относно историята на Red Hood в тази вселена.

Дини и Бърнет се справят повече от добре с представянето на Слейд в тези два броя показвайки ни ,че той наистина си разбира от работата. Фактът, че се опитва да спечели първо Тим Дрейк на своя страна показва,че само след един разговор с Барбара наемникът вече идеално е разбрал, че тя може по-трудно да бъде привлечена. По логичният и професионален ход е да се заеме с по-младия и неопитен помощник вместо да си губи времето. Както вече споменах, по време на разговора им Слейд наистина звучи убедително, сякаш е правил това хиляди пъти…и вероятно е точно така. По време на битката им с Fire Fly се разкрива,че може би Интерпол са наели Слейд да го хване, като така се хвърля още по голям акцент над въпроса кой тогава го е наел да се заеме с Батман? Изглежда,че Бърнет и Дини наистина имат големи планове с разширяването на историята и това не е никак учудващо предвид работата им по анимационния сериал преди години.

И в тези два броя артът на Тай Темпълтън е на ниво и продължава да си изглежда точно както в анимацията, със само един-два клатливи момента. Дизайнът на Deathstroke пасва повече от добре и наистина изглежда и се усеща като част от сериала.

Историята със Слейд без съмнение ще се развие още повече в брой 5, но за да достигнем до него отново ще изчакаме и брой 6 за да подхванем и двата наведнъж. Междувремено, ако все още не сте прочели каквото е излязло от поредицата, действайте особено ако сте фенове на анимационния сериал. Ще се видим в следващите броеве! 😉