Комикс Ревю: Batman: The Adventures Continue #7 и #8

Комикс Ревю: Batman: The Adventures Continue #7 и #8

16/08/2020 0 By kiril dimanov

Приключенията на Батман и компания продължават в комикс поредицата „Batman The Adventures Continue”, част от вселената на анимационния сериал, и ние разбира се продължаваме да ги следим. След като миналата седмица си поговорихме за брой 5 и 6, днес е време да наваксаме и с брой 7 и 8. А ако сте забравили какво се е случило досега, хвърлете едно око и на ревютата на брой 1 и 2, както и 3 и 4.

И така, брой 7 и 8 вече успяха малко да ме раздвоят…и май повече брой 8, защото там има едно нещо, което някак не пасва на цялата концепция, на които тази комикс поредица се обляга здраво. Но по-късно за това, сега нека първо се насочим към брой 7.

След като в предните броеве Deathstroke бе представен успешно вече в тази анимационна вселена, в брой 7 писателите Пол Дини и Алън Бърнет без да си губят времето вкарват в играта и още един комикс персонаж, когото не сме виждали тук- Азраел! Младият Жан Пол Валеи, появил се за пръв в комиксите на страниците на Batman: Sword of Azrael #1 от 1992ра е също и един от хората поемали титлата на Батман, което пък се случва в арката Knightfall, след като Бейн чупи гръбнака на Брус Уейн. Версията, която ни е представена тук е малко по-различна, но пасва като ръкавица на тази вселена и всичко отново се усеща като епизод от анимацията.

Бърнет и Дини представят Азраел като някой вече съществуващ в поредицата, защото се оказва, че с Брус се познават и заедно са се обучавали в манастир, който е бил част от тренировката на Батман. Това доста напомня представянията на други известни DC персонажи в епизоди от анимацията като например епизода със Затана. Това бе първото нещо, което ми изникна в главата. Репликите межу Брус и Жан Пол се усещат повече от естествени поради общата им история, но има и доста изненади.

За радост на феновете на Азраел, Тай Темпълтън получава щанса да го рисува първо с познатия му костюм и после с Батман-подобната броня, която той носи в „Knightfall” като новия Батман. Причината да я облече тук е добре измислена и някак логична, а Темпълтън запазва всичко познато в изборазяването и на двата костюма и все пак ги прокарва през типичния стил на анимационния сериал без да изглеждат не на място.

Ще допълня и, че в този брой ще видите и Catwoman и Пингвина, които отново са тук за да ни напомнят, че това трябва да се приеме като епизод от сериала. И наистина, всичко което излиза от устата им като реплики, както и поведението им не остава място за съмнение.

По интересния аспект, обаче отново ни прехвърля при Брус и Жан Пол. Двамата обединяват сили в търсене на изченал артефакт, който предполагаемо може да съживява и лекува. По време на това търсене, Батман ще забележи, че методите на Жан Пол са доста…нетърпящи възражения, ако мога така да се изразя. Това доближава характера на Азраел доста до този от оригиналните комикси, а и не винаги имаме шанса да видим как някой изчезва под носа на Батман-нещо, което обикновено е негова запазане марка.

Всичко това се пренася и в брой 8, където героите ни продължават да търсят истинския крадец на чудотворния артефакт. Знаем,че не е Пингвина, не е и Catwoman, но кой тогава? За да продължа е честно да ви предупредя, че сега ще има малък СПОЙЛЕР, но няма как иначе да ви кажа, защо този брой леко ме накара да сбръчкам вежди. И така, продължете да четете на своя отговорност.

Оказва се, че истинския крадец е Мистър Фрийз, който има нужда от артефакта за да съживи…познахте, починалата си съпгруга Нора. Ето тук малко нещата в „continuity”-то се объркват. Нека не забравяме, че тази кмикс поредица продължава приключеният ана Батман от анимационния сериал след 4ти, последен сезон. За това и дизайна на персонажите е от този сезон. В него Мистър Фрийз бе останал само глава с механични пипала, но да приемем, че си е направил друго тяло, не в това е проблема.

Aко си спомняте, през 98ма излезе анимациония филм „Batman & Mr. Freeze: SubZero, който също се води част от анимационната поредица. Там(спойлери за анимация от преди 20 години) съпругата на Фрийз е излекувана и продължава с нормалния си живот, което се пренася и в епизодите от анимацията. Макар този филм да не е писан от Дини и Бърнет той наистина е част от поредицата, но може би те не са сметнали така. В някои от базираните на сериала комикси като „Тhe adventures of Batman” е бяха представени различни идеи за случвашото се с нея, но преди 4ти сезон, а и те не се водя т точно канон. Поради тази причина тук решението на Дини и Бърнет изглежда малко страно, но пък ако на човек не му пука чак толкова за кое от коя вселенена и кое кога се случило, може да спи спокойно. Аз съм към тази категория, но наистина ми се стори редно да отбележа това решение на писателите.

За сметка на това, обаче съвсем на края на броя след като Батман и Азраел са се справили с Фрийз и въпреки различията си, все пак старото приятелство надделява карайки ни да очакваме с интерес още срещу между двамата, виждаме добрият стар Джейсън отново да дебне из сенките.Но докато до сега той дебнеше Брус и компания, то този път го виждаме да наблюдава друг стар познайник, който най-сетне с появява в тези комикси. Сигурно и сами се досещате кой е, няма да казвам. Това до голяма степен ясно насочва накъде ще отиде историята с Джейсън от тук нататък и лично аз няма търпение да видя как точно ще са я префасонирали Дини и Бърнет. Ще разберем в следващия брой! 🙂