Комикс Ревю: Batman: The Adventures Continue

Комикс Ревю: Batman: The Adventures Continue

24/05/2020 1 By kiril dimanov

Едва ли сред вас ще има някой, когото да не помни великолепния анимационен сериал „Batman The Animated series“. До ден днешен аз лично смятам това за най-добрата версия на Батман, не само заради историите, ами и заради точното  представяне на персонажа. Поредицата бе толкова популярна, че на времето  дори имаше и комикси на име The Batman Adventures, Batman Adventures: The Lost Years, The Batman & Robin Adventures и Gotham Adventures , чиито истории бяха част от вселената на тази анимационна поредица.

И ето, че години след приключването както на сериала, така и на комиксите, от DC ни зарадваха, като обявиха “ Batman: The Adventures Continue“ – нова комикс поредица, която продължава историите на анимационния Батман, като  действието  се развива там ,от където 4ти сезон приключва и преди началото на анимационния сериал „Justice league“. Комикс поредицата излиза дигитално, като така ловко успя да се измъкне от спирането на доста хартиени комикси поради пандемията и вече има излезли 3 броя. Това, че излиза дигитално има и един основен минус, но    за това по-късно. В ревюто днес ще разгледаме първите два броя, които поне според мен трябва да се четат заедно.

Зад писателските столове на „Batman: The Adventures Continue“ сядат самите Алън Бърнет и Пол Дини, които бяха и сценаристите на епизодите от „Batman The Animated series“, което е просто    гениален  ход. Та кой най-добре би могъл да ни пренесе отново в духа на този свят и да ни поднесе точно толкова добре написани истории, ако не те? За арта пък  се е погрижил Тай Темпълтън, който бе и художника на първите истории от „Batman Adventures “ от 1992ра и съответно знае как съвсем точно да изобрази персонажите в стилът на Брус Тим, както бе и в анимацията. До тук всичко е като добре опакован подарък, но нека видим и как ще изглежда той след разопаковането му.

Историята е простичка, но пък хваща вниманието още от самото начало- Бейн, гигантски робот, който задига технология от „Wayne Tech“, стар познат, който дебне от сенчестите улици на Готъм, че и за капак Лекс Лутър е тук. В около двадесетина страници Бърнет и Дини успяват балансирано да ни представят екшън и спокойни сцени с разговори между персонажите, които са увлекателно написани. И това не е учудващо- все пак дуото успява да направи същото със историите в анимационния сериал, където този начин на разказване на истории блестеше във всеки двадесет минутен епизод. Четейки този комикс, определено ще имате усещането,че си гледате епизод от анимацията.

Сега се връщам на вече споменатия обир от гигантския робот. Батман трябва да се опита да разбере за какво му е откраднатата технология, кой всъщност е пратил робота, но и най-вече къде е изчезнал Супермен? Тук именно двата броя се засичат и за това е хубаво да си ги прочетете заедно, в противен случай историите просто се усещат кратки поради намаления брой страници на дигиталния формат. Така ако човек прочете брой две след двуседмично чакане развръзката се усеща някак прибързана, което може бе е единствения минус.

Предвид ограниченията на формата, с които и авторите и художника е трябвало да работят, нищо друго не е останало недоизпипано. Сцените, които съдържат съвсем малко диалог не са много, но макар Дини и Бърнет да залагат повече на разговори, то както споменах всички те са увлекателно, но едновременно с това и остроумно написани. Без значение дали Брус разговаря с бившата си изгора Вероника Врийланд(друга стара познайница от анимационния сериал), непредсказуемия Лекс Лутър или верния си другар Алфред-всеки един разговор е смислен и поставен на място, а не просто за да запълва страниците.

Най-големият плюс не само на тези два броя,а и на цялата поредица е, че тук ще видим персонажи от комиксите, които до сега не сме виждали в тази вселена. Още в първи брой ще видим (ТОВА НЕ Е СПОЙЛЕР, знаеше се още с обявяването на комикса) Джейсън Тод, който дебне от сенките след завръщането си в Готъм. Това по всяка вероятност означава, че ще видим историята за Red Hood преразказана тук. Джейсън така и не се появи в анимационния сериал, като след Дик Грейсън титлата на Робин бе предадена директно на Тим Дрейк. Авторите сега запълват тази празнина, като ни представят Джейсън. А и в разговора между Брус и Вероника тя споменава, че Брус вече е имал трима млади помощника, което е потвърждение, че Джейсън е бил част от тази версия на историите за Батман. Също така е известно и, че ще видим версии на Азраел и Death Stroke, който ще се появи в Готъм още в трети брой. Аз лично няма търпение да видя как ще изглеждат персонажите изобразени в този стил.

И ето тук е мястото да кажа няколко думи и за арта на Тай Темпълтън. И той е изправен пред голямо предизвикателство поради ограниченията на формата- на екшън сцените е отредено по-малко място и те трябва да се развият доста бързо и на места арта на Темпелтън изглежда също прибързан. За сметка на това обаче, Темпълтън рисува всичко така, както сме свикнали да го виждаме в анимационния сериал(е, в четвъртия му сезон), което събужда приятни спомени. Темпълтън също така се справя отлично и с лицевите изражения на персонажите, особено когато Батман е без маската си. Това е изключително важно в сцените с много диалог, защото така у читателят не остава усещането, че персонажите са просто неподвижни изрезки, които се опитват да говорят. А пък цветовете на Моника Кубрина им вдъхват още по-голям живот и карат Готъм да изглежда като познатият ни от анимацията град.

И така “ Batman: The Adventures Continue“ #1 и #2 са доста солидно продължение на обичаният анимационен сериал в комикс формат и аз лично съм готов да прочета още. Ще се видим отново когато брой 3 излезе, като може би отново ще го комбинирам с брой 4, времето ще покаже. Междувременно, четете комикси и бъдете здрави и щастливи, Супер Герои!