Какво мисля за: “Guardians of the Galaxy Vol.2”

Какво мисля за: “Guardians of the Galaxy Vol.2”

13/05/2017 0 By kiril dimanov

“Guardians of the Galaxy Vol.2” е едно цветно, феерично и фантастично приключение, което успя да ме пренесе в една наистина чудесна галактика, без дори да съм очаквал! Не ме разбирайте погрешно, харесвам първия филм доста, но наистина не очаквах, че продължението му ще ми хареса толкова много повече! Този филм прави много неща доста по-добре от предшественика си, но в никакъв случай не го омаловажава, така че хората да си кажат „Ми гледай направо втория”.

Нямаше момент от филма, в който да ми е било скучно. Балансът между хумор и сериозност е повече от добър, със съвсем лек превес към хумора, но това е за добро. Единствените моменти, в които не се гърчих от смях заради каламбурите на Старлорд и компания бяха, когато настъпваха сцените със сериозен диалог, които обаче пък ми грабваха сърцето. Един такъв момент е чудесно изигран и поднесен от Карън Гилън (Небула), докато говори със сеста си Гамора – разбира защо я мрази, но и обича, на какво ги е подложил баща им Танос. И естесвено има още един такъв момент още по-добре поднесен от Йонду (Майкъл Рукър) и Rocket Raccoon и без капка срам си признавам, че избърсах една сълза след тази сцена.

Историята не е нещо достойно за Оскар, но не това е целта на “Guardians of the Galaxy Vol.2”, който обаче блести с чудесно изградени персонажи и то доста по-добре от предишният филм. Срещаме бащата на Питър Куил – Его, изигран от ветерана Кърт Ръсел. А той си е точно на мястото в тази роля и се радвам да видя, че след всичките тези години чичо Кърт е все още по-добър от всякога!

Дракс (Дейв Батиста) е следващата свежа изненада. Да, превърнат е в абсолютен “comedy relief” персонаж и даже почти няма екщън сцени с него, но едни от най-смехообразуващите лафове излизат от него. Батиста сам е признавал, че не е кой знае какъв актьор, но под умелата режисура на Джеймс Гън се случват чудеса. Ето за това режисьорът е най-важното звено – той е човекът, който трябва да знае как да насочва силните и слабите страни на актьорите в правилната посока. Гън е професионалист в това отношение и за пореден път го доказва тук. Нямаше скучен персонаж, а разделянето по двойки на героите в определен момент от историята поддържаше атмосферата още повече.

 

Хвалбите продължават (защото филмът си ги заслужава) и се насочвам към музиката във филма. “Guardians of the Galaxy Vol.2”, точно както и предщественика си, е един от малкото филми, в които одобрявам употребата на известни парчета за саундтрак. По принцип аз обичам повече оригинален “movie score”. Тези два филма позват музиката по възможно най-правлния начин! Парчетата този път са от 70те и 80те и отново са поставени така, че да са част от самия филм. Ей така обичам аз! Всяка песен има своето точно място, героите си ги пускат да ги слушат, докато се бият със слузести гадове, скърбят , веселят се или просто размишляват. Така музиката се превръща в още един от героите на екипа! И докато в “Guardians of the Galaxy ” на никой от останалите не му бе ясно защо Куил е готов да рискува живота си за тая музика, тук вече всеки един е напълно наясно и е готов да направи същото. Музиката има своя цел, не е просто насложена в сцените като в евтин MTV клип или както бе в “Suicide Squad”, което ме подразни там… ама доста.

Не на последно място “Guardians of the Galaxy Vol.2” е филм, който тропва здраво  с крак и отказва да се превърне в поредния скучен пролог към някой от останалите Марвел филми! Този филм е чудесен точно заради тази свежа глътка въздух – без да ни тика в лицето поява на Тони Старк, Капитан Америка, без споменаване на предстоящи или минали събития от филмовата вселена. И Слава Богу – не всичко трябва е свързано, ясно е, че ще ги видим в “Infinity War”, но не е необходимо да ни се напомня постоянно. Филмът ни оставя да се му се наслаждаваме такъв, какъвто е. А и най-сетне във филм на Марвел се случва нещо, което до сега не се бе случвало, а имаше нужда да се случи! Но тук млъквам, сами ще си видите… а ако сте гледали се досещате вече. Дори петте сцени след надписите (по-точно по време на тях) са си свързани само и единствено с Пазителите и събитията в тяхното обкръжение! Е, и Стан Лий е тук разбира се, и то два пъти, но пък този път неговото “cameo” е леко засенчено от присъствието на едни други… хм персонажи, за които всички  се чудехме дали Марвел имат право  да ги ползват. И се радвам, че ги видях тук! А по-запознатите с комиксите за “Guardians of the Galaxy” ще забележат и много от оригиналните членове на екипа в комиксите, които правят своята първа поява на голям екран тук… а може би някой ден ще са и нещо повече, а? 😉

Какво повече да ви кажа, освен да си грабнете парите и  да се качите на космическия кораб, наречен “Guardians of the Galaxy Vol.2”! Няма да съжалявате и за два часа ще забравите за понякога скучния свят, в който живеем! Единствената причина поради, която филът може да не ви хареса е ако сте лишени от всякакво чувство за хумор или сте някаква бездушна машина! 😉