Ревю: Spider-Man/Deadpool #1

Ревю: Spider-Man/Deadpool #1

11/11/2016 4 By kiril dimanov

@#!$# му… както би възкликнал Дедпул! Седя на бюрото си и гледам пред мен Spider-Man/Deadpool #1! Чакам го да излезе на българския пазар от толкова време…а после и забавянето поради грешката при отпечатването! Чак се чудя дали  е истина… ощипвам се… не, не сънувам.

sp1

Преди да се впуснем в това ревю, което, О,Богове, чакам от както прочетох първи брой в оригинал, не забравяйте да прочетете и превюто, което бях написал преди време. Там съм обърнал достатъчно внимание на това защо този комикс е толкова добър, кой е Джо Кели и така нататък. Сега, ако сте се върнали тук, може да продължим.

sp2

Първи брой с този легендарен тандем съдържа много високочестотен екшън, както си му е редът! Още с отгръщането на първа страница нашите герои (е, един герой и един анти-герой) се оказват долепени „катана” до „катана” в Адското царстово на Дормаму (който сега е доста актуален). Положението е тежко и за двамата… но май за Спайди е по –тежко! Да си в компанията на Дедпул – човек, когото мразиш, защото е хладнокръвен убиец (и не спира да говори дори  за секунда), е по-лошо от всяко мъчение, на което Дормаму може да те подложи!

sp3

Историята в този дебютен брой не забавя обороти нито за миг! Екшънът присъства на почти всяка страница, заедно с типичния за двамата герои хумор! Но, когато се стигне до обикновен разговор между двамата, вече виждаме какво значи да се поднесе един майсторски диалог!

sp7

Главен „виновник” за това е писателят Джо Кели! Ветеран в писането на комикси, Кели е човекът, изградил Дедпул като чудесен двупластов персонаж! Още с първата си работа върху него през 1996-1997ма Кели превръща Уейд Уилсън в нещо повече от дрънкащ глупости простак (за какъвто го имат повечето хора). Този комикс си остава доказателство, че и до днес Джо Кели е истинси майстор в писането на Дедпул, балансирайки майтапчийската страна на персонажа с трагичния човек, който се крие под обезобразената кожа. Кели ни предлага не само екшън и добър хумор, но засяга и по-дълбоки емоционални теми  – Спайди се опитва да поддържа баланс между живота си като шеф на мултимилионна компания и живота си като… ами като Спайдър-мен! За Дедпул обаче е дори по-сложно – той жадува да получи признание и уважение! Трудна работа, когато си… Дедпул! Ето така Джо Кели превръща комикса в комбинация от хумор, екшън и патос като същевременно ни настанява удобно, за да следим как ще се развиват взаимоотнешенията между Питър и Уейд! А това далеч не е първият път, в който Кели пише история с двамата – с две ръце ви препоръчвам да прочетете Amazing Spider-Man #611 и сами ще се убедите, че той знае какво да прави с Дрънкалото и Паяка! 😉

sp8

Но каквато и добра история да е написал човек, без добър художник, който да й вдъхне живот, тя си остава половинчата! И тук идва Ед Макгинес! Стилът му за мен е точно това, което обичам да виждам, когато отворя комикс – добре изчистени герои, майсторски нарисувани сцени, които сякаш сами си мърдат и през повечето време се разбира какво става! Но Макгинес допринася и с още едно много, ама много важно нещо – успява да накара двама души, покрити в маски и прилепнали костюми да изразят адски много емоция! Вижда се както по лицата им, така и по езика на тялото им! А това е една от най-силните страни на Макгинес като художник! Качество, което е много важно, когато се рисуват сцени без много диалог , каквито има и тук. Както Спайди и Дедпул, така и Кели и Макгинес не работят заедно за пръв път и тук опитът и на двамата си казва думата!

sp4

И така за финал, нека кажа, че за мен Спайдър-Мен/Дедпул е попадение право в целта за родния комикс пазар и се надявам, че ще отпуши вратите за още качествени заглавия! Нямам търпение да видя и следващите броеве на български език, особено като знам какви силни моменти предстоят по нататък (това не е спойлер, нали?) и се вълнувам като малко дете! Не се чудете, извадете 4 лева и грабвайте комикса! Няма да съжалявате!

Ще се видим в следващия брой!