Ревю: International Iron Man #4

Ревю: International Iron Man #4

02/02/2017 0 By kiril dimanov

Зимата и студът продължават да упорстват и отказват да отпуснат студената си хватка. Какво друго ми остава, освен да грабна някой комикс и победоносно да го размахам в лицата им (ако имаха такива)! Това е най-добрият начин  да се стоплим в тези снежни условия!

И днес ролята на моето огнище приема International Iron Man #4 от Артлайн! Тони Старк продължава да изучава нашата китна родина и се радвам, че бронята му все още не е задигната и продадена за вторични суровини… при нас си е опасно, все пак!

Преди всичко трябва да посоча факта, че този брой се води tie-in към излизащия по това време “Civil War 2”- комикс, чийто съмнителни качества просто отказвам да коментирам сега. А под tie-in хич не си мислете, че ще получите нещо повече от две реплики към случилото се в края на Civil war 2 в началните страници и то под формата на спомен на Тони, който тъкмо е разбрал, че е осиновен и решава да намери истинските си родители. И толкоз, това ви е tie-in-а. И по-добре.

Историята и в този брой продължава да държи баланс между минало и настояще, като прескача ту към спомените на Тони за младежката му любов с Касандра, ту към сегашната битка, която водят.  А виждаме и чудесен момент, в който Старк посещава дом за сираци в България, от където явно го  е осинoвил Хауърд Старк. Момент, в който всички ние можем задружно да се тропнем в гърдите и да кажем „Булгар,Булгар”! 😉 Не, той не е българин, както много хора си мислеха, че може да се окаже в началото, просто са го оставили там като бебе.

След като Бендис майсторски ни поднесе разцъфтяващата младежка любов между Тони и Касандра и разкритието, че тя е била „стръв”, тук виждаме и как това създава огромна пропаст между двамата. Бендис също така познава характера на Тони като дланта си, след като в продължение на шест години  писа комиси за Avengers. И това си личи и в International Iron man #4 – всяка реплика, излизаща от устата на Старк, е напълно органична, особено в сцената, където тoй и  Касандра си позволяват за момент да забравят за конфликтие си, за да поговорят за промените в живота си. Изградената връзка между  двамата изглежда като нещо ново и се отличава от типичните романси. Даже се запитах дали пък Касандра не е отговорна за впускането на Тони в плейбойските си изяви, след като разбива сърцето му на младини? Кой знае.

Няма как обаче да затворя очи за слабите моменти – нищо не е съвършено на този свят и 4ти брой не прави изключение. Голяма част от първата половина на броя е заета от спомени и преговор само за да достигне до втората половина, за която обаче не остава време… или поне така се усеща. Това превръща броя в полу-филър, полу-драматичен разказ. Тази драма обаче помага доста на Малеев да покаже възможностите си на художник, както в малките панели, така и върху двойните страници. Както съм казвал и преди, неговата сила е предимно в по-реалистичните истории и герои и подобен, лишен от екшън, но изпълнен с драматични сцени от живота брой е точно по неговата част. Има си обаче няколко момента, в които всичко потъва в така любимата за Малеев черна сянка, затруднявайки зрението, но за кратко.

Безспорно обаче липсата на екшън отново ни позволява да се концентрираме върху характера на главния ни герой, което е и  целта на Бендис. Тони си е умен, забавен и харизматичен. Взима погрешни решения, но пък веднага задейства сивото си вещество, за да намери начин да се измъкне от кофти ситуациите…, които сам си е забъркал,де! 🙂 Ако това е, което търсите, то продължавайте смело да си взимате комикса, до края му остават още 3 броя. Иначе комиксът е просто ОК и лошото е,че се отклонява много от първoначалната идея за тази поредица. За това обаче ще ви  разкажа като достигнем до последните 2 броя.

Толкова за сега, ще е видим в ревюто за Спайдър-мен/Дедпул #3! Аз лично нямам търпение!