Ревю: Spider-Man/Deadpool #3

Ревю: Spider-Man/Deadpool #3

05/02/2017 1 By kiril dimanov

Снегът и ледът най-сетне започнаха да се топят и вече не ми се налага да правя салта, тройни тулупи (но пък срещам много  такива) и шпагати в опити да премина по ледените пързалки, нагло наречени улици! Има обаче едно нещо, което ме радва дори повече – Спaйдър-мен/Дедпул #3 е тук! Още от самото начало чаках този брой с най-голямо нетърпение! Защо? Ами, защото това е броят, който показва какъв прекрасен, топъл, дълбок и сложно изграден персонаж е Дедпул! Казвал съм и преди на много хора, гледали филма, че той не е само този ръсещ цинизми и режещ крайници простак, за какъвто го мислят! Е, сега вече мога да им го докажа като им плясна в лицето този брой! Затягайте си коланите, започваме!

Джо Кели продължава майсторски да движи и изгражда историята си, като постоянно ни държи приковани към нея. Така става, когато си знаеш работата, за разлика от други АпчхиМАКФАРЛАНхххх!!! Извинете ме, имам алергия към лоши писатели. Та, след като търпеливо Кели разви отношенията между двамата ни любимци в брой 1 и 2, този път се озоваваме в нещо като „Един ден от живота на Дедпул” – преживяване, чийто основен фокус е сплотяването между Спайди и Уейд. Това пък от своя страна позволява на Ед Макгинес да се развихри още повече, предлагайки ни страници, пращящи от динамика!

Ясно виждаме как огромните стени, които Паркър бе издигнал пред отношенията си с Дедпул, най-сетне рухват с гръм и трясък като стара панелка! Той вече не го вижда като извратен психопат с маска, а като нормално човешко същество… нали се сещате – с чувства и всичко останало! Как Уейд постига такъв подвиг? Чрез пътуване до Боливия, където той заедно със своя отряд наемници (същоящ се от издвадка от по-шантавите герои на Марвел) и Спайди, трябва да защитят нарко-картел от злодеи. Това поставя Спайдър-мен в центъра на морална дилема – налага му се да се замисли на какво са готови хората в по-неравностойно положение от неговото, за да имат какво да сложат на масата и да се грижат за семействата си. Не се съмнявайте, че Питър веднага си спомня времената, когато не беше милиардер и му се налагаше да се изхранва със снимки на самия себе си! От своя страна Уейд веднага е успял да проумее кое е правилното решение в случая – да защити картела, като така ще спаси и живота на невинните хора, работещи там само, за да си изкарат прехраната! По-супер геройска постъпка от това здраве му кажете. И в допълнение Дедпул печели още точки пред Спайди като даже не убива никого в процеса!

Без съмнение обаче сметаната върху черешката на тортата в броя е запознанството на Спайди със дъщерята на Дедпул. А именно това е момента, който исках всички да видят! Трогателна и автентична сцена, която точно и ясно показва защо най-сетне Питър променя отношението си към Уейд. А думите, които Дедпул изрича в тази сцена, са истинско злато – те показват, че той наистина иска да порасне, да поеме отговорност за действията си и да бъде добър баща. Хората се променят и всеки заслужава своя втори шанс! И сега, след като Питър вече е готов да бъде приятел на Уейд и иска да го опознае по-добре, какво ни предстои? Тук вече Кели майсторски си  завърта колелото и пак запраща историята към още по-интересни висини! От предишните броеве знаем, че Дедпул има задача да убие Питър Паркър, шефът на Спайдър-Мен… без да знае, че двамата са един и същи човек. За капак той най-сетне спечели доверието на своя идол, само за да му се наложи  да го предаде! Дали? Ще видим, ще видим!

Само Джо Кели може да напише история, която едновременно да носи просто забавление и да изправя персонажите пред огромни личностни конфликти! Така де, кой друг би могъл да започне броя с Дедпул, който нахълтва с клоунска маска, и да го завърши пак с него, но този път обмислящ как по дяволите да се справи със кумира си, докато седи до спящата си дъщеричка? А и си имаме и изненадващ мистериозен край! 😉

Колкото до Ед Макгинес – освен да му ръкопляскам силно за пореден път! Броят е пълен с персонажи от различни периоди, които имат налудничави дизайни, но той не се затруднява с нито  един! Екшън сцените са динамични, а героите, нарисувани от Макгинес, не се спират нито за миг! Вижте само как неговият Спайди подскача по страниците! А пък сцената в Боливия, заемаща две страници, е като лечебно докосване за очите! Но Макгинес се справя също толкова добре и със спокойните моменти. Сцената между Спайди, Дедпул и дъщеря му е чудесно изобразена чрез езика на тялото на персонажите.

Този комикс лично за мен продължава да е номер едно от всичко, издадено до сега от Артлайн – с радост бих заменил скучния и отдавна превърнал се в антика от 90те Споун, за да получавам Спайдърмен/Дедпул два пъти месечно. За жалост е невъзможно. Но сега имам и една малка критика, няма как. За трети пореден път виждам, че името на създателя на Дедпул е изписано като Роб Лийфелд. Всъщност то е Лайфелд и има достатъчно интервюта и клипове из YouTube с него, където се чува ясно и точно!А даже и Райън Рейнолдс му казва името във филма ”Deadpool”, защото той има „cameo” роля там. Важно си е все пак, особено за хората, които сега му научават името. Я си представете, че някой ден дойде в България? Какво, ще седим пред плакат с объркано име, както бяха объркали името на Алекс Малеев (пишеше Малев) на Анивенчър ли?

Иначе голямо браво отново за превода на комикса – да превеждаш репликите на Дедпул е като да вървиш из минно поле и въпреки това всичко е на ниво! А и този месец би трябвало да излязат и ТPB-та на български! Въобще, очертава се добър месец!

До следващия път в Спайдър-мен/Дедпул #4, където предстои страшен купон!