Поглед назад: „DragonLast“ от Сатанасов

Поглед назад: „DragonLast“ от Сатанасов

06/12/2020 1 By kiril dimanov

Е, драги Супер герои, вече разбрахме, че общите усилия на Сатанасов и нашите приятели от Вижън Букс ще ни дарят с българската манга „Бион“! От сега мога да ви кажа, че хванете ли я в ръцете си няма да съжалявате. Но преди да ви поднесем нейното ревю днес ще се върнем малко назад във времето, за да разгледаме друга творба на Сатанасов- „DragonLast”. Така и не успях да напиша нещо за нея навремето, така че сега е много подходящ момент.

Комисът започна да излиза през 2016та, като Сатанасов успя да изкара 5 броя плюс един том, обединяващ ги в едно и съдържащ и допълнителни материали, но пък бе на английски. А в случай, че не сте успели да си ги набавите на времето, може да се обърнете към Вижън Букс които имат налични бройки от томчето и бройки от 2ри до 5ти брой.

И така, „DragonLast” ни пренася в древна страна, която някога е била управлявана от драконите. Но въпреки интелекта и силата си, тези древни създания все пак били алчни и егоистични, което довело до война помежду им. Така те започнали да измират, а за да запазят вида си драконите започнали да пръкват хибридни чудовища. Един от последните дракони се сдобил с полу-човешки наследник на име Сакоя, гонен и презиран заради произгода си. Другият ни главен герой пък е Шинай, убиецът на дракони с мистериозно минало и мой личен любимец.

Вдъхновен от тоновете прочетена манга и изгледани анимета, както и от класически видео игри като „Samurai Showdown”, Сатанасов създава чудесен свят, който е приказен, но и двойно по-опасен и жесток. Историята е изпълнена с много екшън, кървави битки и невероятно изглеждащи същества и персонажи. Вярно е, че петте броя, които излязоха не успяваха да развият достатъчно историята и емоциите на главните герои(което между другото е типичен похват и за всяка голяма манга поредица в началните си броеве), но да бъдем честни: когато видите невероятния арт и тези войни с огромни, вхърчащи коси и още по-огромни мечове да сеят разруха в издържан манга стил, ще забравите за всякакви други желания от към историята.

Лично за мен феноменалния арт на Сатанасов бе достатъчен за да ме накара да си взимам комикса и съм прекарал(и все още прекарвам) часове разглеждайки всички нарисувано вътре. Енергията излизаща от всяка една сцена по време на битките направо излиза и извън страниците, а пък самите панели са разчупени в характерния манга стил. Зад дизайна на всеки един персонаж си личи огромно въображение- външен вид, облекло, гигантко оръжие и каквото още се сетите. Всичко това е издържано в манга стилистиката, но си личи и личния стил на Сатанасов. На всичко отгоре, тук Сатанасов е утроил работата си, защото и цветовете идват от неговите ръце. И какви цветове само! Независимо дали приключението ни отвежда на мрачно място, бъкано с чудовища, крепост или град с азиатски привкус, всичко е разкошно оцветено, изпъкващо и галещо окото.

Може би някой ден ще видим тази история да продължи. Все пак „DragonLast “ и неговите герои Сакоя, Шинай и най-вече Сатанасов трябваше да се борят съвсем сами с най-големия враг на независимия комикс издател в България- разпространението. В разговор Сатанасов сподели, че имено това е забавяло процеса- все пак е искал основно да рисува, а не и да се занимава и с борбата с разпространението, което наистина в България е тежка задача ако се самоиздаваш. Но сега нещата са различни- на помощ идат Вижън Букс, които поемат разпространението за да може Сатанасов да влезе в ролята си на творец и ето, че „Бион“ е вече факт!

Междувремено, ако не сте се сдобили с петте броя или обединяващия ги том действайте! Макар да е на английски, силно препоръчвам том 1, тъй като там ще получите 208 страници, към които и допълнителни материали като галерия със скици, прокети, коментари от автора, както и една кратка история, която я няма в предишните броеве. А при интерес, томчето може да бъде преиздадено и на български, защо пък не?

И така, спомнихме си с какво ни радваше Сатанасов в миналото, а следващия път вече ще поговорим за настоящето в нашето ревю на…