Няколко от силите на Шазам, за които(може би) не знаете

Няколко от силите на Шазам, за които(може би) не знаете

20/04/2019 0 By kiril dimanov

Супер сили. Някои герои ги имат, други не, но пък  те разчитат на други свой качества и  способности. Някои герои притежават определени супер сили с известни ограничения, а при други авторите са се раздали отвсякъде. И макар понякога супер силите на един  герой  да са очевидни и да нямат нужда от обяснение  има моменти, в които не е ясно какви и колко са силите му.

Е, Супер герои завършваме пътешествито в света на Шазам с последната ни статия,  в която ще видим някои от супер силите му, защото те всъщност са толкова безбройни, че чак надминава и  Супермен в надпреварата за „Най-overpowered персонаж”!

В предишната статия вече споменах за основните му сили- мъдростта на Соломон,силата на Херкулес,издържливостта на Атлас,мощта на Зевс,смелостта на Ахил,бързината на Меркурий. Първоначалната идея за персонажа е била тези сили да са единствените му и тъй като той е бил(да си  го кажем направо) копие на Супермен, то и тези сили са били обяснявани като „Същите като на Супермен”. Това е и една от причините DC да заведат дело срещу Fawcett Comics и след като печелят тогавашния Капитан Марвел спира приключенията си през 1952ра. След като  DC печелят и правата за него и го връщат на страниците като част от своята вселена, с годините тези подобни на силите на Супермен сили поемат в меко казано  странни посоки. Вижте сами:

Владеене на множество езици- мъдростта на Соломон върши повече от феноменална работа що  се отнася до  езиците. Шазам говори буквално всеки един език на планетата ни, но това далеч не е границата му. Той също  така владее и множество извънземни езици, че и диалектите им!

Но каква би била тази  Соломонова мъдрост ако не можеш  да разбереш какво  ти казва буквално  всеки? Ето защо  Шазам разбира и езика на животните, с което  слага в малкия си  джоб д-р Дулитъл, Маугли и Тарзан. За капак, той владее и  мъртви  езици, което пък му е било доста полезно, когато на няколко пъти е пътувал назад във времето, когато тези  езици не са били…ами мъртви. Дали има сертификати за всички тях?

Шазам не старее- това от части е свързано с издържливостта на Атлас, с която е надарен и Шазам. Самият Били Батсън си остарява, но тялото което виждаме след трансформацията при изричането на вълшебната дума „Шазам” не остарява и всъщност е последното  тяло, в което Били ще се трансформира. Любопитен, но и объркващ факт е, че магьосника ментор на Били има достъп до същите сили и е безсмъртен, но кой  знае защо е избрал  да остане в тялото на старец.

Шазам няма нужда да се храни, пие и спи- не знаем много за това как точно функционира тялото на Шазам, а и цялата работа с божествената му издържливост и безсмъртие обърква нещата още повече. Факт е, че Шазам  няма нужда да яде, пие или спи, но защо  е така не става ясно, тъй като не знаем и какво  точно е той. Дали е бог, изкуствено  създадено същество, бил ли е някога човек или просто магията си върши работата? Е,  да Шазам може да спи, яде и  пие ако реши просто  за ей така, но веднъж приел  магическата си форма Били няма нужда от тези неща.

Хипноза– супер героите са надарени с всякакви сили, но хипнозата винаги е била някак най като извадена от нищото, защото е най-лесно  да се каже „Ами той го хипнотизира”. И  все пак  както  Супермен владее „Супер Хипноза”, така е и при Шазам.

В една от неговите истории, приятелят му супер герой Spy Smasher е промит и изпратен от злодеите да се бие срещу Шазам.  Нашият герой пък използва хипнозата си за да оправи промитият мозък на приятеля си и да го върне към нормалното му състояние. Хипнозата не се появява толкова много сред силите в днешно  време, но никога не се знае от кой джоб може да я извадят писателите за да намерят лесно решение.

Устойчивост срешу контрол на ума– и говорейки за промиване или поемане на контрол над ума, няма как да не споменем, че самият Шазам има защита и от това. Имайки предвид, че един от най-големите му  злодеи е извънземен червей, който може да контролира умовете, устойчивостта на Шазам  срещу подобни атаки е безценна.

Тук и едно малко уточнение- Шазам е устойчив срещу контрол на ума, но няма пълен имунитет срещу ефекта му. Ако този, който опита да го контролира е достатъчно могъщ, опитен и има и достатъчно  време, то тогава волята на Шазам може да бъде пречупена. Това например се случва на страниците на „Kingdom Come”, но и  там  Шазам все пак успява да се овладее и да измъкне мозъка си от чуждия контрол.

Светкавици- по времето на рибуута “The New 52”, настъпиха доста промени в силите и историите на супер героите и това не подмина и Шазам. Освен,че в “The New 52” той официално бе прекръстен на Шазам(както и други промени) дойдоха и нови  добавени  сили.  Първоначално светкавицата на Шазам извършва само и единствено  трансформацията на Били в супер герой, но тук той вече може и  да изстрелва светкавици от тялото  си  за да атакува враговете. Докато в миналото е имало случаи да ползва магичека светкавица, но не като средство  за атака, то тук  Шазам има и стриктен конрол над тях за да ги ползва както си поиска, дори и за да тресне банкомат и да накара парите да потекат(да, и в комикса го прави  това).

Заклинания– още една промяна  от “The New 52”. Тъй като  Били се води приемник на силите на магьосника –ментор, то и той самият разполага с магически сили след като стане Шазам.  Разликата е, че Шазам има възможноста  да прави  заклинания, но това далеч не значи, че е особено  способен  в това. Например, веднъж докато е е в щаба на Лигата на Справедливостта заедно със Cyborg, Шазам се опитва да направи заклинание, с което  да донесе нещо на Лигата и това нещо се оказва маса за пинг- понг. Така, че той все още се учи как да направи  това умение по полезно.

Бойни умения– Шазам е надарен със смелостта на Ахил, но това не означава, че той просто  е много смел и оптимистичен, когато  е в напечена ситуация. Да, значи и това, но друг интересен аспект на тази способност е,че  го  дарява и с неверояти бойни умения. Така Шазам е способен  да се бори със злодеи, които са силни точно колкото него и все пак  да излезе победител, защото все пак  не става само със смелости и оптимизъм.

Атомен удар– като герой създаден през 40те, Шазам не е подминат тогавашният нарастващ интерес на хората към атомните науки, тъй като тъкмо са били представени атомните бомби. Логично, най-силният му удар е бил кръстен  „Атомен Удар”. Когато  Шазам  вкара цялата си  енергия в този удар, изригва облак  с формата на гъба на мястото, където го нанесе.Страховита работа. И след като по времето на Втората Световна Война две истински атомни са били изпозвани с жестоки последствия, тази му сила лека-полека е започнала да изчезва от комиксите, но все пак я е имал и трябва да се спомене.

Това далеч не са всички сили,  които  Шазам  разполага, но смятам че тези  са достатъчно за да ви  стане ясно каква торба с изненади е той що се отнася до сили и способности. Ако сте пропуснали предишните две статии за Шазам можете да ги погледнете тук и тук. До следващия път, когато  ще се запознаем  на кратко  с Ронин! 😉